Hlavní obsah

Nestárnoucí fantom posledních minut dává Realu zapomenout na mladé hvězdy

Foto: Profimedia.cz

Karim Benzema slaví trefu do sítě Chelsea. Sestřelí i Manchester City?

Reklama

Všichni řeší Erlinga Haalanda, Kyliana Mbappého nebo Roberta Lewandowského. Ale v posledních týdnech na sebe nejhlasitěji upozorňuje heroickými výkony Karim Benzema. Ten vystřílel Realu semifinále Ligy mistrů a ligové prvenství.

Článek

Mnozí ho před sezonou odepisovali. Podcenili jeho sílu, stejně tak jako podcenili celý Real. Očekávali, že mu dojde dech a vedení Realu bude litovat, že nepřivedlo někoho z dvojice Mbappé-Haaland. Jenže Karim Benzema se s věkem nezhoršuje, ba naopak. Francouzský kanonýr zápas co zápas dokazuje, že ve svých 34 letech zraje jako luxusní víno.

Ve španělské La Lize si drží takřka průměr jedné branky na zápas, v Lize mistrů už stihl o parník překonat své osobní maximum, když se v 9 zápasech trefil dvanáctkrát. Historický rekord Cristiana Ronalda se 17 trefami v LM se zdá při současné formě Benzemy být na dostřel.

Mistr „Liga mistrů“

Osmifinálový dvojzápas s nabitým PSG se po většinu času vyvíjel jasně ve prospěch Pařížanů. Jenže Benzemovi stačilo pouhých 17 minut v závěru domácí odvety, aby senzačním hattrickem rozmetal veškeré naděje favorizovaných hostí. A to Pařížané vyrukovali v čele s Kylianem Mbappém, krajanem a ofenzivním konkurentem Benzemy, o němž se v souvislosti s letním přestupem do Realu Madrid intenzivně hovoří. I kdyby francouzská kometa v létě do Madridu přestoupila, Benzemu by to na lavičku nemělo posadit. Rozhodně ne při jeho současné superformě.

Poté, co Benzema sestřelil PSG, okusili přesnost jeho mušky i v anglické metropoli. Londýnská Chelsea utrpěla na domácím hřišti krutou porážku 1:3. Hádejte, kdo se blýskl hattrickem. V odvetném čtvrtfinále sice Bluesmani sahali po senzaci, ale v prodloužení rozhodl o postupu Realu nekompromisní Benzema. Jistá historie se v Madridu znovu a znovu opakuje.

Není náhodou, že v posledních 12 sezonách dokázal Real Madrid v 10 případech dokráčet minimálně do semifinále Ligy mistrů. Rok co rok byl Karim Benzema nedílnou součástí madridské mašiny, která se etablovala jako historicky nejúspěšnější klub této miliardářské soutěže. Ne vždy se Benzemovi ve stínu Cristiana Ronalda či Garetha Balea dostávalo odpovídající pozornosti a chvály.

Jenže právě tenhle francouzský ostrostřelec je dokonalým ztělesněním současného Realu Madrid – mužstva, které po jeho vzoru dokáže zabrat v rozhodujícím okamžiku a soupeře nelítostně dorazit.

Benzemu na place zdobí výtečný výběr místa a mimořádně efektivní práce s prostorem. Díky tomu si dokáže v pravý čas odskočit od obránce a uvolnit se k zakončení. Zároveň mu jeho herní vyspělost v kombinaci s nepřeberným množstvím zkušeností umožňuje ušetřit energii do závěrečných minut, ve kterých se největší zápasy rozhodují. A nezřídka jeho trefami.

Francouzský Kane

Benzema se dlouhá léta prezentuje jako prvotřídní zakončovatel. Těžko se na něj připravit, jelikož prakticky nenajdete slabinu. Benzemovi nečiní sebemenší problémy zakončení pravou, levou nebo hlavou. Těžko hledat na současném trhu ještě komplexnějšího zabijáka. „Má od všeho trochu. Je mu sice 34, ale zdaleka nezpomaluje. Ani náznakem. A jestli se jeho hra jakkoliv proměnila, pak jedině k lepšímu,“ chválí Benzemu Alan Shearer, historicky nejlepší střelec Premier League.

„Nově si začal tak trochu „Kaneovsky“ seskakovat do hloubi pole během rozehrávky,“ pomáhá si Shearer narážkou na podobnost s Harrym Kanem, ofenzivní modlou Tottenhamu. „V přeneseném slova smyslu je to neuvěřitelný výkonnostní maratonec – podívejte se na jeho životopis. Působí v Realu Madrid už třináctou sezonu a rok po roce sází samé góly,“ dodává.

Slova Shearera jen podtrhávají nejrůznější data. Benzema se může v aktuálním ročníku pochlubit vynikajícími statistikami. Je až k nevíře, v kolika odlišných disciplínách náleží francouzskému útočníkovi absolutní prvenství v rámci celé La Ligy, jedné z nejnáročnějších soutěží světa.

Začneme-li u ryze střeleckých parket, Benzema vévodí tabulce střelců a to jak za přesné trefy „ze hry“, tak z pokutového puntíku. Benzema je nejefektivnějším „proměňovačem šancí“ na základě statistiky xG (očekávaných branek) a vyprodukoval také nejvíce střel na branku. A tím to zdaleka nekončí.

Na Shearerova slova hladce navazuje široká škála kreativních statistik. Statistik, kterým tradičně vévodí nejlepší tvůrci hry operující v záloze. Benzema je s 12 asistencemi nejproduktivnějším nahrávačem ligy „ze hry“, rozdal 46 klíčových přihrávek (2. místo) a v tabulce přesných pasů do vápna mu náleží celkově 3. místo. Co se týče progresivních přihrávek na útočné polovině soupeře, Benzema figuruje v top 10.

V neděli večer otáčel Real náročný zápas v Seville, kde po 25 minutách prohrával už 0:2. Vítěznou branku si připsal se vší samozřejmostí Benzema. Real si tak díky tomu podržel výsostný odstup na 2. Barcelonu a 3. Sevillu, který by mu měl zajistit pohodové dohrání ročníku. V Madridu se tak mohou řádně soustředit na Ligu mistrů, kde je v semifinále čeká zřejmě ten největší favorit – Manchester City. Ačkoliv byl Real už dvakrát na pokraji vyřazení, faktor Benzema pokaždé spolehlivě udeřil. Navzdory nesporné kvalitě Citizens, Real zůstává díky své největší jistotě naplno ve hře.

Reklama

Související témata:

Doporučované