Hlavní obsah

Ronaldovo miliardové angažmá: góly až za byznysem a politikou

Foto: Profimedia.cz

Snímek z oficiálního představení Cristiana Ronalda na stadionu Al Nassru 4. ledna. Vlevo kouč Garcia, vpravo prezident klubu Musalli Al-Muammar.

Reklama

Z přestupu portugalské legendy by měla těžit celá Saúdská Arábie. Al Nassru rychle roste počet fanoušků a v zahraničí je zájem o přenosy z tamní nejvyšší soutěže. Povinnosti k možné saúdské kandidatuře na MS ale prý Ronaldo nemá.

Článek

Přestup fotbalisty Cristiana Ronalda do saúdskoarabského klubu Al Nassr se rijádskému klubu začal splácet ještě dřív, než portugalská hvězda vkročila na hřiště.

Sedmatřicetiletý hráč patří k nejvlivnějším influencerům světa, jeho instagramový účet sleduje na 530 milionů followerů, tedy více než dvakrát tolik, než mají všechny kluby anglické Premier League dohromady. Al Nassru už od přestupu přibyly miliony followerů a klub, který byl až dosud ve stínu slavnějšího rivala Al Hilál, se rázem stal nejsledovanějším týmem v celé Asii.

Saúdskoarabská média už také nadšeně informovala o zájmu řady zemí o vysílací práva Saúdské profesionální ligy (SPL). Z Ronaldova angažmá tak těží nejen samotný klub, ale i celá země. „Ronaldo poslouží jako ambasador nejen saúdskoarabského fotbalu, ale i země samotné,“ řekl serveru New Arab Simon Chadwick, expert na sport a geopolitiku působící na Skema Business School ve francouzském Lille.

Bude to výzva, varoval Ronalda Xavi

Částka 200 milionů eur (4,8 miliardy korun) ročně, kterou by měl klub Ronaldovi vyplácet, nemusí v této souvislosti působit až tak šíleně.

„Dohoda se neomezuje jen na fotbal… Je pro nás obchodně přínosná,“ prohlásil prezident klubu Musalli Al-Muammar. „Ronaldo pomůže k dosažení úspěchů klubu, saúdskému sportu i budoucím generacím,“ myslí si.

Sportovní přínos Portugalce zjevně nebude tím nejdůležitějším – Al Nassru se v této sezoně daří, v tabulce je na prvním místě. Zahraniční hvězdy už za něj hrají, například kolumbijský brankář David Ospina nebo Brazilci Luiz Gustavo a Anderson Talisca, stejně jako hráči saúdskoarabského národního týmu.

Kouč Barcelony Xavi, jenž má s fotbalem v Saúdské Arábii zkušenosti, Ronalda před dvěma dny varoval. „Podepsal jednomu z nejlepších klubů v Saúdské Arábii, bude to výzva. Liga je velice těžká, hrál jsem proti několika jejich týmům, když jsem trénoval (katarský tým) Al-Sadd,“ naznačil, že Ronalda nečeká úplně lehké angažmá.

Zprostředkovatel změn

Vedení Al Nassru neskrývá, že kromě ligového titulu, který by měl pomoci Ronaldo vyhrát, má i větší ambice. Saúdskoarabská liga sice patří k těm nejlepším v Asii, stále ale zůstává ve stínu pozornosti.

„Jeho podpis je také prohlášením o pozici značky: že liga a země se považují za jedny z nejlepších na světě. Že mají vysokou hodnotu a postavení, jsou ambiciózní a ctižádostivé. Ronaldo sám o sobě nezpůsobí revoluci v saúdskoarabském fotbale, má ale sloužit jako zprostředkovatel změn,“ dodává výše zmíněný Chadwick.

Podrobně

Ronaldovu přestupu se v podcastu Nosiči vody opakovaně věnovali Luděk Mádl, Jaromír Bosák a Karel Tvaroh.

Al Nassr ale včera na twitteru odmítl spekulace, že by se měl Ronaldo stát i ambasadorem mistrovství světa ve fotbale v roce 2030, o jehož pořádání má zájem právě Saúdská Arábie. „Al Nassr FC by rád objasnil, že smlouva Cristiana Ronalda nezahrnuje závazky k žádným kandidaturám na mistrovstvím světa,“ píše se v oficiálním prohlášení.

O pořadateli příštího mundialu bude FIFA rozhodovat v roce 2024.

Na první soutěžní start Ronalda si ale saúdskoarabští fanoušci musí ještě počkat. Pětinásobný držitel Zlatého míče a pětinásobný vítěz Ligy mistrů musel první zápas vynechat kvůli disciplinárnímu trestu ještě z doby působení v Manchesteru United.

Jak oznámil kouč Al Nassru Rudi Garcia, v lize nastoupí Ronaldo až 22. ledna. Už o tři dny později by se ale mohl objevit v exhibičním zápase proti Paris Saint-Germain, kde by si zahrál proti další legendě světového fotbalu Lionelu Messimu.

Reklama

Doporučované