Hlavní obsah

Cesty králů: Pelé odešel do fotbalového nebe, Ronaldo do Arábie

Foto: Profimedia.cz

Až jednou budete vybírat svou nominaci nejlepších fotbalistů světa, neměli byste zapomenout ani na Cristiana Ronalda (vlevo), ani na Pelého.

Reklama

Článek

Nejlepší fotbalista dneška Lionel Messi slaví v Argentině titul mistra světa, jeho rival Ronaldo zaskočil mnohé svou novou, saúdskou adresou. Nejsmutnější zpráva však přišla o fotbalovém králi 20. století: Brazilec Pelé zemřel.

Ať už fotbalový fanoušek vzývá kult toho, či onoho velikána, pro zesnulého fenoména Pelého, jehož kariéra zářila od 50. do 70. let minulého století, musí v každém případě hledat přinejmenším slova velkého respektu.

Široké jsou pak zástupy těch, pro něž byl fotbalový král vždy jen jeden. A to Edson Arantes do Nascimento, jehož fotbalovou přezdívku Pelé znal celý svět. Včetně těch, které fotbal prakticky vůbec nezajímá. Schválně to zkuste: i kdyby snad vaše babička znala opravdu jen jedno jediné fotbalové jméno, bude to nejspíš Pelé.

Nosiči vody se zamýšlejí, proč se právě on stal první fotbalovou superhvězdou globálního věhlasu, významu i charakteru. Proč právě Pelé zastínil všechny mimořádné fotbalisty, kteří hráli před ním, i generace, co přišly po něm?

Načasování, genialita a jednoduchost

Podle Luďka Mádla sehrála významnou roli skutečnost, že se Pelého hvězda rozzářila v tu správnou chvíli. „Věhlasu mnohých, třeba Josefa Bicana, uškodila nepřízeň historického vývoje se dvěma světovými válkami. S žádnou takovou komplikací se Pelé naštěstí potýkat nemusel. Startoval na čtyřech mistrovstvích světa, třikrát se stal šampionem. Úspěšnějšího fotbalistu v tomto ohledu prostě nenajdete.“

Mádl navíc zdůrazňuje, že po éře rozhlasových reportáží začaly právě v Pelého časech nabývat na významu televizní přenosy. Světové šampionáty ve fotbale se vysílaly ve většině zemí na všech kontinentech. A nejlepšího hráče, jenž na oněch turnajích startoval, si tedy tehdejší fanoušci prostě nemohli nevšimnout.

Fotbal se v té době stal i díky televizi nejsledovanějším sportem planety. A Pelé byl jeho hvězdou číslo jedna. Jeho věhlas se šířil způsobem, jaký neměl s „předtelevizní“ érou srovnání. Boom fotbalu a boom Pelého šly spolu ruku v ruce.

Karel Tvaroh se coby bývalý profesionální obránce zaměřil na technické atributy, které zdobily hru brazilského fotbalového génia: „Pelého jako hráče si pochopitelně nepamatuju. Když jsem ale ze záznamů sledoval jeho akce, zaujalo mě, že se na trávníku prezentoval skutečně nadčasovým stylem. Ačkoliv byl velmi efektní, nedělal prakticky nic zbytečného, nic navíc. Neviděl jsem ho ani jedinkrát stát na místě a přešlapovat nad míčem. Své protihráče obcházel hladce pomocí nekomplikovaných kliček. Vystačil si s jednoduchým klamavým pohybem a dokonalým načasováním manévru.“

Co měl společného Pelé se spoluhráčem Garrinchou? A co o Pelém řekli Neymar nebo Erling Haaland? Nejen o tom uslyšíte v nejnovějším podcastu Nosiči vody.

Saúdská Arábie je v kurzu

Nosiči vody se v nejnovějším dílu věnují i životní křižovatce další fotbalové legendy. Řeč byla o přesunu Cristiana Ronalda do saúdskoarabského klubu Al Nassr. Majitel pěti Zlatých míčů se vedení tohoto klubu upsal do roku 2025, s tím, že vedle fotbalových aktivit vypomůže ambiciózní Saúdské Arábii i s rozvojem fotbalu v zemi. A především pak budování věhlasu tohoto státu v očích fanoušků ze zbytku planety.

Svým způsobem se tak Ronaldo přidal k Argentinci Lionelu Messimu, který už před MS podepsal s největší zemí Arabského poloostrova tučnou smlouvu o spolupráci a podpoře s platností do roku 2030, to aby Saúdské Arábii dopomohl k pořadatelství MS v roce 2030.

„Evropský fotbal se v posledních letech dramaticky změnil a Ronaldo už se tomu nedokázal přizpůsobit. I proto nepokračuje jeho kariéra v Evropě. Po mém soudu se dostal do svízelné pozice sám. Svým přístupem i herním projevem,“ má jasno Luděk Mádl.

Zajímá vás, jestli měl Ronaldo během posledního roku jiné nabídky? Jaké zázemí přivítá portugalskou ikonu v arabském světě? A s kterými fotbalisty si v novém klubovém dresu zahraje? Nejen o tom rokují Nosiči vody.

V nejnovější epizodě nechybí ani přestupová polemika. Sparta se vydala pro své zimní posily do zahraničí, Plzeň ulovila Romana Květa s Matějem Vydrou a Slavia si prodejem Yiry Sora přichystala potřebnou finanční munici. Kam by měla investovat?

Nosiči vody hodnotí aktuální dění na přestupovém trhu a prozradí, čím vším si v rámci zimní přípravy projdou jednotlivé české celky. „Ve zkratce, fotbalisty nečeká nic příjemného. Můžou se těšit na nohy, které jako by tahali z medu, navíc se dočasně dostaví i pomalejší reflexy,“ glosuje situaci Karel Tvaroh.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované