Hlavní obsah

Peníze fakt nejsou problém. Ronaldo je zvyklý, ale v Al Nassr najde jiný svět

Foto: Twitterový účet Al Nassr

Přivítání Cristiana Ronalda v klubu Al Nassr bylo pompézní.

Reklama

Jeden z fenoménů poslední doby Cristiano Ronaldo, čtyřnásobný držitel ceny Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, podlehl vábení petrodolarů a upsal se saúdskoarabskému klubu Al Nassr Rijád.

Článek

Portugalský útočník Cristiano Ronaldo, miláček fanoušků a žen, zamířil do Saúdské Arábie. Pro někoho to představuje úpadek a smutný konec obdivuhodné kariéry, jiní v tom ovšem spatřují i novou výzvu, neboť saúdský fotbal a místní liga jsou na vzestupu.

Megahvězda se ocitá poněkud stranou západních televizních reflektorů a uznávaných fotbalových poct. Pro mnohé jeho vyznavače smutný konec velké kariéry.

Neměl prý na vybranou. O stárnoucího sedmatřicetiletého kanonýra, mistra Evropy 2016, jemuž nedávný světový šampionát v Kataru až žalostně nevyšel, nebyl po rozchodu s Manchesterem United zájem. Padla možnost přidávat gólové zápisy v Lize mistrů v německém klubu Eintracht Frankfurt, nevyšlo ani jednání s americkým Sportingem Kansas City.

Zamířil do Saúdské Arábie. Do destinace, která byla pro něj ještě před několika lety v době vrcholného rozpuku nepřijatelná. „Kariéru chci ukončit důstojně, a ne hrát někde ve Spojených státech, Kataru nebo Dubaji,“ uvedl Ronaldo v roce 2015 v pořadu The Jonathan Ross Show. „To ale neznamená, že je špatné v těchto ligách hrát,“ nedehonestoval tyto země. „Ale já se tam nevidím,“ téměř se zapřísahal, že se jim vyhne.

Z odříkaného chleba největší krajíc – platí i ve fotbale.

Balík peněz, či nová výzva?

Glosátoři jeho činu mají jasno: šel za penězi. Podle prověřených informací si každý rok vydělá (smlouvu podepsal do roku 2025) neuvěřitelných 200 milionů eur, což je přepočtu okolo 4,8 miliardy korun. A pak ještě získá post ambasadora. Tedy nabídka, která se neodmítá.

Sportovní stránka šla v tomto případě stranou. „Já si to nemyslím,“ rozporuje všeobecný názor bývalý trenér české reprezentace Ivan Hašek, jenž se jako kapitán československého výběru zúčastnil mistrovství světa 1990 v Itálii. „Kdyby mu šlo jenom o peníze, vydělal by si v reklamě víc, vždyť jen jeho instagram sledují miliony uživatelů,“ předkládá argument.

Český kouč, jenž v arabském světě nasbíral mnoho zkušeností – vedl kluby nejen v Saúdské Arábii, ale i v Emirátech a Kataru, naposledy seděl na lavičce libanonské reprezentace v kvalifikaci MS 2022 – tvrdí, že fotbal jde v těchto končinách hodně kupředu. „Saúdská liga je kvalitní a hodně těžká. Pro Ronalda je to nová výzva prosadit se v ní,“ chápe Hašek i jeho sportovní pohnutky.

A hráč je potvrzuje. „Toužím zažít novou fotbalovou ligu v jiné zemi. Vize Al Nassru je velice inspirativní,“ uvedl Ronaldo v oficiálním prohlášení při podpisu dlouholetého kontraktu.

Šéf nového zaměstnavatele Muslí Al Muamár neskrýval nadšení, když se podařilo planetární hvězdu ulovit. „Je to víc než zápis do historie. Tenhle přestup je nejen motivací pro náš klub k dosažení ještě větších úspěchů, ale motivuje i naši ligu, náš národ a budoucí generace, chlapce a dívky, aby byli co nejlepší,“ přenesl Ronaldův příchod do společenského kontextu.

S princi v zádech

Novým Ronaldovým působištěm je tedy saúdskoarabský klub Al Nassr z hlavního města království Rijádu. Pro evropské fanoušky docela málo známá značka a i snadno zaměnitelná. Al Nassr znamená vítězství, kluby se stejným názvem se nacházejí také v Ománu, Kuvajtu, Bahrajnu, Spojených arabských emirátech a Libyi, byť saúdskoarabský byl první, který tento název přijal.

Odtud však pramení i některé omyly, které se objevují. Například ten, že ho v roce 1998, tedy v době jeho velkých úspěchů, vedl trenér vicemistrů Evropy 1996 Dušan Uhrin starší. „Já působil v Emirátech, jde o záměnu,“ vysvětluje nedorozumění, které na pátrače po informacích vyskočí i z renovovaných pramenů.

Logo klubu představuje mapu Arábie se žlutou a modrou barvou. Žlutá pro nádherný písek arabských pouští a modrá pro nádhernou vodu v Arabském moři, Arabském zálivu a Rudém moři obklopujícím poloostrov. „Útočí tím na národní hrdost,“ odhaluje symboliku Otakar Dolejš, jenž velice dobře zná arabský fotbal z více štací, v období 2013–2015 vedl Abha Club z jihozápadní části země.

Poznal, jak místní šejkové lační, aby se přes fotbal zviditelnili. V roli prvního muže ostatně v Al Nassru celkem 39 let ve třech funkčních obdobích působil princ Abdúl Ráhman bin Saúd, syn krále. „Nyní sice dosazují na místo prezidentů jiné vlivné lidi, ale podpora královské rodiny je pořád zřejmá a významná,“ říká Dolejš.

Jedním dechem vlastně dodává, že peníze nejsou žádný problém.

Ve stínu rivala

Ač klub Al Nassr šikovně útočí na národnostní cítění, nejvíce fanoušků nemá. Mnohem oblíbenější je městský rival Al Hilál, který se také chlubí nesrovnatelně více úspěchy a dobytými trofejemi. „Je to vlastně nejúspěšnější asijský klub vůbec,“ prohlašuje Hašek, který v roce 2007–2009 tým trénoval. A později v letech 2011–2013 u něj působil další Čech – Karel Jarolím.

Al Nassr FC

  • Založen: 24. října 1955
  • Klubové barvy: modrá a žlutá
  • Přezdívka: Faris Najd (rytíři z Nadždu)
  • Stadion: Mrsool Park (King Saud University Stadium), kapacita 25 000
  • Úspěchy: Asijská liga mistrů 1995, Asijský pohár vítězů 1998, Asijský superpohár 1998, Golfský pohár 1996, 1997, devítinásobný mistr Saúdské Arábie, šestinásobný vítěz Královského poháru
  • Hvězdy v minulosti: Hristo Stoičkov (Bulharsko,1998), Ahmed Musa (Nigérie, 2018–2020), Angelos Charisteas (Řecko, 2013)
  • Trenéři v minulosti: Mário Zagallo (Brazílie, 1981), Henri Michel (Francie, 1995), Artur Jorge (Portugalsko, 2000–2001 a 2006), Walter Zenga (Itálie, 2010), Francisco Maturana (Kolumbie, 2011–2012), Fabio Cannavaro (Itálie, 2016)
  • Hvězdy současného kádru: Cristiano Ronaldo (Portugalsko), Luiz Gustavo (Brazílie), Vincent Aboubacar (Kamerun), David Ospina (Kolumbie), Talisca (Brazílie)

Rijádské derby je ozdobou soutěže. „Když se hraje tohle derby, je většinou vyprodáno, dvacet tisíc lidí v ochozech, přitom na saúdskoarabskou ligu přijde třeba jen několik stovek diváků,“ připomíná Dolejš. „Jinak Al Nassr fanoušky na rozdíl od Al Hilálu v ostatních koutech země moc nemá, ale v Rijádu ano,“ upozorňuje Hašek.

Vzájemné souboje jsou hodně živé. „Vyhecované, je to divočina,“ přiznává Hašek. „V tisku, na hřišti, v ochozech, fanoušci jsou nabuzení a tohle má Ronaldo rád,“ vžívá se do naladění portugalského útočníka.

Nové obzory

Jeho angažováním potvrdil Al Nassr velké ambice. Už nyní lze nalézt na soupisce dost zajímavých fotbalistů mezinárodního věhlasu a další mají ještě přibývat. Proslýchá se, že příští „obětí“ má být francouzský mistr světa 2018 defenzivní záložník N´Golo Kanté, jemuž v létě skončí v anglické Chelsea FC smlouva.

Saúdský klub má přistaveny peníze na dosažení kvality. „Přečetl jsem si, že mají přijít nejméně tři výborní hráči,“ odtajňuje Dolejš, jenž během svých štací pronikl do arabského jazyka.

Zárukou rozvoje je i francouzský trenér Rudi Garcia, jenž přišel loni z Olympique Lyon a nesmazatelně se zapsal tím, že na lavičce podceňovaného Olympique Lille sebral v ročníku 2010/2011 mocnému Paris Saint-Germain francouzský titul. „Velká osobnost, sebevědomý chlap,“ charakterizuje Hašek kolegu, s nímž se dobře zná od doby, když v ročníku 2006/2007 vedl slavný AS Saint-Etienne.

Dosud dosti neznámý – na mezinárodním poli – Al Nassr touží vyniknout. A Ronaldo je ideální fotbalová ikona, která může k tomu napomoci.

Reklama

Doporučované