Hlavní obsah

Případ Ronaldo. Pád hvězdy v přímém přenosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Nadešel Ronaldův konec?

Reklama

Fantastická výhra Portugalska nad Švýcarskem 6:1, znamenala suverénní postup do čtvrtfinále, měla ale podivnou podkapitolu. Diváci na vlastní oči viděli jednu z epizod dramatického seriálu o konci jedné z největších hvězd fotbalu.

Článek

Když začal zápas Portugalsko–Švýcarsko, v sestavě pozdějšího suverénního vítěze nebyl 37letý Cristiano Ronaldo. Poprvé od Eura 2008 se nevešel do základní sestavy národního mužstva.

„Cristiano Ronaldo byl redukován do role superhvězdy, kterou nikdo nechce… Portugalci následovali vedení Manchesteru United a rozhodli se, že by bez něj mohli být lepší,“ napsala BBC ve své sportovní rubrice.

Portugalsko bez Ronalda hrálo lépe než s ním, předvedlo drtivý brankostroj, do kterého nakonec hvězdná CR7 naskočila, ale byla jen stínem někdejší hvězdy.

Ronaldo může tuto situaci využít ve svůj prospěch. Stále může mít na tomto mistrovství vliv. Nejprve však musí přijmout realitu, svou novou – jinou – roli.
Ian Wright, britský fotbalový odborník

Kamery zabíraly tvář Cristiana Ronalda. Vypadalo to jako nějaká další reality show na Netflixu, a nikoliv čtvrtfinále světového šampionátu.

Ronaldo tak utrpěl krátce po sobě druhou zdrcující ránu. Nejdříve dost hořce skončila po veřejné kritice klubu jeho kariéra v Manchesteru United. „Vem to čert,“ mohl si říkat, „v Kataru se staneš národním hrdinou.“

Jenže „akce Manchester“ se na světovém šampionátu opakovala. Trenér Portugalců Santos dal najevo, že má své hvězdy už dost, když veřejně kritizoval Ronaldova nesouhlasná gesta poté, co ho nechal vystřídat v posledním zápase skupiny proti Jižní Koreji.

Do osmifinále poslal místo Ronalda teprve 21letého náhradníka Gonçala Ramose, který Švýcarsku nasázel hattrick a přidal jednu asistenci. Hrál takový zápas, jaké kdysi prožíval i Ronaldo. Stal se prvním hráčem, který zaznamenal hattrick ve vyřazovací fázi MS, od Tomáše Skuhravého v roce 1990. A zároveň prvním hráčem, který zaznamenal hattrick při svém prvním startu na mistrovství světa, od Němce Miroslava Kloseho v roce 2002.

Jenže Ronaldo už nic nepředvedl

Když za stavu 5:1 konečně přišel čas i na Ronalda, rozlehlým stadionem Lusail se ozvalo ohlušující skandování „Ronaldo“ a hned vzápětí jeho slavné „Siu“. Bylo cítit, jak ho fanoušci stále chtějí.

Jenže nepředvedl nic, jen gól, který neplatil, protože si Ronaldo nepohlídal ofsajd. Naopak poslední šestý gól do sítě Švýcarů zavěsil další střídající mladík Rafael Leao.

Zatímco Portugalci na hřišti po zápase křepčili, Ronaldo jen zatleskal davům a vydal se tunelem do nitra stadionu.

Pak už přišla jen pachuť ze spekulací, jak Ronaldo snášel, či nesnesl roli náhradníka.

Zatím není jasné, zda Ronaldo nastoupí ve čtvrtfinále proti Maroku, ale Santos by byl sám proti sobě, kdyby měnil, co mu v osmifinále tak báječně fungovalo. Je se svým týmem na hraně obřího úspěchu. A každý viděl, jak portugalské mužstvo bez Ronalda omládlo a zrychlilo.

Mimochodem před zahájením šampionátu Ronaldo skoro prorocky prohlásil, že pokud by nedal ani jeden gól a Portugalci by se přesto stali mistry, tak to prý přijímá, protože je pro něj důležité, že se jeho země zapíše do dějin.

Ne všichni ale CR7 odepisují. „Ronaldo může tuto situaci využít ve svůj prospěch. Stále může mít na tomto mistrovství vliv. Nejprve však musí přijmout realitu, svou novou – jinou – roli. Stále by Portugalsku mohl ve finále vstřelit vítězný gól,“ řekl Eurosportu britský fotbalový znalec Ian Wright.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované