Hlavní obsah

Nositel Fergusonova odkazu ten Hag se s Ronaldem a spol. pořádně nadře

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský kouč Erik ten Hag se raduje z vítězství.

Reklama

Nizozemský kouč Erik ten Hag nahradí Ralfa Rangnicka, „dočasného“ trenéra Ronalda a spol., už za několik týdnů. S Manchesterem United se dohodl na kontraktu do léta roku 2025. Jenže jeho budoucí klub se zmítá v nevídané krizi.

Článek

Co by měl Erik ten Hag udělat jako první věc, až se připojí k vychladlým Rudým ďáblům? „Rychle zmizet,“ odvětil se zarytým přesvědčením nejeden rozmrzelý skalní příznivec Manchesteru United.

Bez nadsázky, ten Haga čeká od léta nepředstavitelně náročná práce. Kdo by oponoval, ať se podívá na poslední dvě ligová utkání, v nichž United vyhořeli na hřišti Liverpoolu a Arsenalu. Zejména chladnokrevně řízená poprava na Anfieldu v poměru 0:4 dokresluje současný stav věcí zcela trefně. United nesahají anglické fotbalové špičce ani po spodní okraje holenních chráničů.

Nahradit Sira Alexe

United čekají na svůj 21. titul už od léta 2013. Tehdy se s grácií sobě vlastní s aktivní kariérou loučil poslední skutečně úspěšný klubový manažer, tedy Sir Alex Ferguson. Od konce zlaté 26leté éry pod skotským lídrem se United zamotali v bludném kruhu průměrnosti. Zdá se, že se z Old Trafford vytratila jakákoliv herní koncepce. United se během necelé dekády jen marně snažili vynalézt postfergusonovský recept na to, aby se z nich opět stal stabilní hráč o titul.

Jeden trenér chtěl budovat defenzivně laděný tým, další se snažil o rychlé protiútoky. Chvíli se United spoléhali na hvězdy za zenitem, pak se veškerá pozornost přelila výhradně k odchovancům. Pokaždé tomu ale něco zásadního chybělo.

Loni v létě vedení rozfofrovalo balík za příchody superhvězd. Na Old Trafford se dostavil Cristiano Ronaldo, také Jadon Sancho či Raphaël Varane. Jenže ani tenhle tým nefunguje podle všeobecných představ, ba naopak. Podle slov bývalého hráče Rudých ďáblů Garyho Nevilla jsou současní United tím absolutně nejhorším týmem, který kdy v červených dresech viděl.

Řečí čísel

Je to chaos. Právě tohle slovo je v souvislosti s herním projevem United čím dál častěji skloňované. Místo aby soupeřům dominovali, United na hřišti působí nesourodě, tropí hrubky v obraně a v útoku se přehnaně spoléhají na genialitu svých kreativních es.

Jednou z možných příčin současného stavu je fakt, že United nastupují s hráči, kterým sedí odlišný styl. Některým sedí hra na brejky, jiní by si raději užívali delší porci času s míčem na kopačkách při postupném útoku a další mají trable s konstruktivním přechodem do útoku. Ole Gunnar Solskjaer, který vedl tým do listopadu loňského roku, byl v médiích velmi často propírán za svou neschopnost vštípit hráčům jasný styl. Jenže ani Ralf Rangnick, uznávaný německý stratég, který je považován za vynálezce „gegenpresinku“ (nátlakové hry po ztrátě balonu), si nyní se svým hráčským materiálem očividně neví rady.

United v rámci aktuální sezony v lize inkasovali 51 branek. V minulosti přitom více než 50 branek obdrželi jedinkrát.

Na domácím hřišti United na podzim neslavně podlehli Liverpoolu 0:5, rivalové z Manchesteru City je v obou měřeních sil totálně vymazali (0:2, 1:4). V Lize mistrů si United vylámali zuby na urputném defenzivním bloku Atlétika Madrid, což se při přihlédnutí k taktické vyzrálosti soupeře zdálo téměř jako nevyhnutelné vyústění.

Nový směr

„V posledních letech Erik (ten Hag) ukázal, že je jedním z nejperspektivnějších a nejúspěšnějších trenérů v Evropě. Jeho Ajax v posledních letech předváděl atraktivní útočný fotbal a úspěšně sázel na mladé hráče,“ prohlásil John Murtough, fotbalový ředitel Manchesteru United.

Ten Hag kdysi zaujal i v Česku. Není tajemstvím, že nizozemský kouč během svého dřívějšího působení u rezervy Bayernu Mnichov zaujal i taktického specialistu Jaroslava Hřebíka, který ho údajně v létě roku 2015 lákal do pražské Sparty. Jenže jednání měla ztroskotat na podmínkách. Ten Hag se vypracoval a dokázal z Ajaxu vybudovat mužstvo, kterého se mohl v Evropě po dlouhých letech zase pro jednou obávat každý.

Nizozemský kouč stihl vybudovat z Ajaxu špičkový evropský tým, jenž díky integraci mladíků ctil klubovou kulturu, a aby konkuroval nejlepším, neváhal využít i služeb zkušených. Domácí tituly se staly pro Ajax synonymem samozřejmosti, v Evropě se v sezoně 2018/19 prokousali červenobílí až do semifinále Ligy mistrů. Posezonní prodej hvězd do klubové kasy přilil 361 milionů eur. Na vlně úspěchu se přitom jelo dál.

Vyhaslý Bruno

To v Manchesteru se podařilo profitovat na přestupovém trhu za posledních 10 let jen ve 4 případech. Kontrast s přestupovou politikou současného ten Hagova zaměstnavatele nemůže být větší. Do kádru United se nainvestovaly nemalé prostředky s minimální návratností. United se sice pyšní jednou z nejdražších obran na světě, bereme-li v potaz přestupové účtenky, ale ta by bez dlouholeté stálice Davida de Gey aspirovala na jednu z nejpropustnějších v lize.

Velmi zjednodušeně, nebýt španělské mašiny na reflexivní zákroky v brance United, jakož i bez občasných hattricků Cristiana Ronalda by tento manchesterský tým zřejmě figuroval někde kolem 10. místa Premier League.

Pro ten Haga je klíčovým prvkem hry dominance na míči, tedy něco, co současnému kádru United nevoní. Hráči jsou nejistí už při výstavbě útoku od vlastní brány. Na nepřesné či málo utažené pasy je letos nachytal už nespočet soupeřů. A tady přichází do hry i slabina zmiňovaného de Gey, jenž by nemusel ten Hagovi vyhovovat kvůli slabší rozehrávce. Naopak potenciální nový brankář André Onana, kterého ten Hag dobře zná z Ajaxu, je jako rozehrávač jedním z nejlepších na světě.

United obecně schází kreativní síla. Zadáci mají potíže s vyvážením míče, středopolaři Fred a McTominay rozhazují pasy spíš do stran než kolmo a Nemanja Matič je sice pozičně skvělý, ale nedávný zápas s Evertonem ukázal, že pohybově už dosluhuje.

Zásadním problémem současných United je fakt, že se Brunovi přestalo dařit, což se promítlo v posledním zápase s Arsenalem, kdy nedal penaltu a po jeho chybě Arsenal skóroval. Jeho pokles formy má podle mnohých na svědomí příchod Cristiana Ronalda. Kvůli němu se musí všichni na place přizpůsobovat, a byť CR7 své spoluhráče čas od času zachrání pohotovými trefami, jeho reálný přínos pro tým je poměrně diskutabilní.

Ten Hag si potrpí na výjimečně propracovaný styl obrany, což kontrastuje se současnou dysfunkčností linie United. Preferovaný styl ten Hagova mužstva je založen na jakési plynulosti pohybu všech na hřišti. „Všichni brání, všichni útočí,“ tak zní proslulé krédo, jímž se řídil Ajax pod jeho taktovkou.

Nizozemský progresivní kouč Erik ten Hag nahradí „dočasného“ trenéra Ralfa Rangnicka už za několik týdnů. S klubem se dohodl na kontraktu do léta roku 2025 s opcí na roční prodloužení. United zatím v lize drží šestou příčku zajišťující místo v základní skupině Evropské ligy. Už ve čtvrtek večer hostí třetí Chelsea od 20:45.

Reklama

Doporučované