Hlavní obsah

Notičky: Kdo by mohl nahradit Neussera a proč Jágr čeká na dotaci

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Výsledek 0:4 na Slovácku je nejtěžší porážkou Sparty v dějinách samostatné české ligy.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dnes se se budeme věnovat Národní sportovní agentuře, kde se zasekly dotace na velké sportovní stavby, nevypisují se nové dotační tituly a už se začíná spekulovat, jak se vedení NSA přeobsadí.

Národní sportovní agentura je tu krátce, od srpna 2019. Její první předseda, někdejší hokejový brankář Milan Hnilička, se „blýskl“ několika aférkami, třeba „covidovou“ party v Teplicích nebo zjištěním, že část agendy NSA zpracovává na zakázku soukromá firma. V květnu proto Hnilička „z rodinných důvodů“ odstoupil a agenturu teď vede jiný bývalý gólman, tentokrát ze světa pozemního hokeje, jmenovitě Filip Neusser.

Ten zatím zaujal zejména mimořádně vyhroceným sporem s Jiřím Kejvalem, předsedou Českého olympijského výboru. Jejich svár se točí zejména kolem tzv. covidového letu do Tokia, kdy se nakazilo několik sportovců a Neusser klade ČOV za vinu celou řadu pochybení.

Není divu, že podle zákulisních zpráv je právě Jiří Kejval velmi aktivní v lobbování u představitelů nastupující vládní koalice s cílem vyměnit Neussera, jak jen to bude možné. Reálně ovšem nelze očekávat, že by se nová vláda přes zpracování akutnějších priorit dostala k tematice sportu dříve než koncem ledna nebo v únoru.

Některým účastníkům nové vládní koalice nevadí ani tak Filip Neusser osobně, dokonce by si ho prý v čele agentury dokázali představit i nadále. Problém ale mnozí spatřují v zakotvení agentury, která byla zákonem ustanovena tak, že se zodpovídá víceméně jen premiérovi.

„Národní sportovní agentura je dnes černá díra na peníze. Příští rok má rozdělit 7,5 miliardy korun, ale to rozdělování není úplně transparentní. Šéf agentury je prakticky neodvolatelný, nesedí nad ním žádná dozorčí rada, to upravíme,“ řekl pro LN Petr Gazdík, budoucí ministr školství.

Největšího sluchu ohledně případné personální změny v čele agentury se Kejvalovi dostává v ODS, kde Filipa Neussera vnímají poměrně intenzivně jako Babišova člověka. A tak místo něj chystají svého.

Zprvu se nahlas hovořilo zejména o Jakubu Jandovi, někdejším vynikajícím skokanovi na lyžích a nyní poslanci, který v minulém funkčním období působil coby místopředseda podvýboru pro sport. A své členství ve Sněmovně letos ve volbách obhájil.

Nyní je ale za favorita číslo jedna považován Petr Ryška, předseda Českého svazu plaveckých sportů a stejně jako Janda člen ODS. Ryška zároveň působí jako zástupce primátorky města Jihlavy. A právě z angažmá v městské politice plyne podle všeho i jeho velké dilema. Musel by si totiž nejspíš vybrat, jestli se chce angažovat v čele Národní sportovní agentury, anebo na podzim příštího roku usilovat o pozici jihlavského primátora. Právě k rozehrání primátorské karty ho údajně intenzivně povzbuzuje šéf Senátu Miloš Vystrčil, někdejší hejtman Kraje Vysočina.

To všechno je ale blízká či vzdálená budoucnost. Celkem pestré je ovšem i současné dění kolem Národní sportovní agentury. Je tu například další veřejná korespondence na lince Neusser – Kejval.

Na pokyn Ministerstva financí, vycházející z toho, že není schválen státní rozpočet na rok 2022, informoval nejprve Neusser sportovní svazy, že kvůli tomu nemůže vypisovat dotační tituly pro příští rok. Následoval Kejvalův dopis Neusserovi, ať s tím něco udělá, protože by nyní peníze chyběly zejména zimním sportům, kterým začíná sezona. Načež mu Neusser odpověděl, že je pro něj šokující, když si ho Kejval dovoluje vyzývat, aby porušil pokyny Ministerstva financí.

A pak je tu ještě jedno důležité sdělení Národní sportovní agentury. Ta slibovala, že do konce listopadu rozdělí dotace v ostře sledovaném programu Nadregionální sportovní infrastruktury. V něm leží 900 milionů korun, o které se perou projekty opravdu velkých sportovních staveb, konkrétně hokejových hal ve Zlíně, Jihlavě, Jágrově Kladně a v Brně či fotbalových stadionů v Hradci Králové a Pardubicích. Nové hřiště pro fotbalisty a pozemkáře by chtěli v Rakovníku, nový bazén v Liberci. A Brno přibalilo i žádost o atletický kampus. Na všechny se rozhodně nedostane.

NSA nyní sdělila, že mnohé žádosti obsahují spoustu chyb a žadatelé tak dostávají prostor pro jejich opravy. Zprávu doplňuje Neusserovo zvolání, že trvá na rozdělení programu do Vánoc. Stamiliony se tak rozletí takříkajíc pod stromeček. Jen se ještě neví, pod který.

Kouzelník týdne: Martin Svědík

Ať už se nachází v jakémkoli rozpoložení, „čtyřku“ pražská Sparta na své pomyslné fotbalové vysvědčení opravdu nedostává každý den. Výsledek 0:4 na Slovácku je nejtěžší porážkou klubu v dějinách samostatné české ligy. A trenérovi Letenských Pavlu Vrbovi viditelně způsobila menší trauma.

Vyučujícím byl v neděli Martin Svědík, o 11 let mladší trenér nežli Vrba. Svědík patří do kategorie trenérů, která neustále nosí na hlavě čepici. A zároveň má i pod čepicí. Jeho trenérské principy a absolutní důraz na to, aby hráči všechny pokyny plnili opravdu důsledně, jsem popsal už v pondělním glosáři. O tom, do jaké míry můžeme se Svědíkovým Slováckem počítat vážně v boji o titul, prozradí víc třeba už sobotní duel v Českých Budějovicích.

Zásahy týdne

Van Bronckhorst na scénu. Před utkáním Rangers-Sparta zmapoval rušné dění v týmu skotského soupeře Karel Tvaroh.

Případ Pcheng Šuaj. Poté, co slavná tenistka zveřejnila informaci o znásilnění a svém poměru s čínským vicepremiérem, slehla se po ní zem. Po kampani, kterou spustilo vedení ženského tenisového okruhu WTA, zveřejnil čínský režim videa s tenistkou. A hovořil s ní i Thomas Bach, předseda MOV. Co si o případu myslí Tomáš Etzler, dlouholetý zpravodaj v Číně?

Propadli do baráže. Jaromír Bosák se zamyslel nad tím, jak se mohli v baráži kvalifikace MS ocitnout Italové či Portugalci.

Tweet týdne

Téma tří ptáčků uchvátilo fanoušky Ajaxu a marketingovové odborníky, méně už bohužel vedení UEFA. V tweetu týdne uvidíte, jak se k celé věci staví Ajax a jeho příznivci. A přidáváme tentokrát i komentář českého marketingového guru Tomáše Janči.

Co trefili jinde

Hokejový kritik. Radim Vrbata popisuje problémy českého hokeje velmi trefně. Na to, aby sám kandidoval na předsedu svazu, se ale bohužel necítí. (isport)

Fotbal vnímá jinak. Pozoruhodný příběh stopera Lukáše Pokorného, jehož hvězda se nerozzářila tak, jak mnozí očekávali. (Bez frází)

Saúdský Newcastle. Co se dělo za oponou poté, kdy klub Premier League ovládl investor spojený se saúdskou královskou rodinou. (BBC)

Díky za pomoc při hledání názvu nového podcastu o fotbale, který pro vás připravujeme spolu s Jaromírem Bosákem a Karlem Tvarohem. Bude s ním ještě spousta práce, ale zdá se, že to bude jízda!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované