Hlavní obsah

Notičky: Kouzlo fotbalových řádů umožňuje, že z ligy nikdo nespadne

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Ronaldo si otevřel možnost překonat rekord Asamoaha Gyana a skórovat na 10 velkých turnajích v řadě.

Reklama

aktualizováno •

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dnes vás pozvu do spletité říše fotbalových regulí a řádů. Přiznám se, že jsem sám měl v paragrafech upravujících sestup a postup mezi I. a II. ligou trochu zmatek. Pokusil jsem se to tedy napravit.

Na první pohled to vypadá relativně jednoduše. Po základní třicetikolové části nejvyšší soutěže, tedy Fortuna ligy, následuje nadstavba. V jejím rámci hraje šest nejslabších týmů jednokolově mezi sebou o udržení.

Kdo je na konci celé soutěže poslední, sestupuje a je nahrazen vítězem druhé nejvyšší soutěže, která se hraje pod názvem Fortuna národní liga (FNL).

A pak se hraje také baráž. V ní se utká 14. tým z ligy se 3. z FNL a 15. z ligy se 2. týmem FNL. Každá dvojice na dva zápasy, doma–venku. Postupuje se jako v soutěžích UEFA, gól vstřelený na půdě soupeře už se nezvýhodňuje.

To všechno je relativně přehledné. Jenže do toho mohou začít vstupovat nejrůznější ale…

Než se do jejich alespoň částečného rozboru pustíme, řekněme si, koho se boj o záchranu či o postup může týkat.

Týmům nejvyšší soutěže zbývá sehrát ještě 9 utkání, 4 v základní části a 5 ve skupině o záchranu. Aktuálně je poslední Karviná, se ztrátou 7 bodů na předposlední Pardubice (aktuálně 20 bodů), na další virtuální barážové příčce nacházíme Teplice (21 bodů). V pásmu ohrožení zůstávají stále intenzivně i Jablonec (24) a Bohemians (23).

Ve druhé lize (FNL) zbývá klubům ještě 10–11 utkání. Vede Zbrojovka Brno (44), na pomyslných barážových příčkách se hřejí 2. Líšeň (38) a 3. Vlašim (35). Na dostřel jsou Sparta B (32), Opava (32), Varnsdorf (31). Víc bodů už ztrácejí ambiciózní Dukla Praha (26) a Prostějov (26). To všechno jsou údaje platné ke čtvrteční premiéře těchto Notiček.

No a teď k těm ale…

Jisté je, že do nejvyšší soutěže nemůže postoupit B tým Sparty. Dva týmy jednoho klubu v jedné soutěži řády nepřipouštějí.

Pokud by se tedy ve FNL umístila Sparta B na jedné z prvních tří příček, znamenalo by to záchranu 14. týmu nejvyšší soutěže ve Fortuna lize. Nejvýše umístěný tým ve FNL mimo Spartu B by postupoval přímo, druhý nejvýše umístěný by hrál baráž s 15. celkem nejvyšší soutěže.

Až do tohoto bodu jsem měl v celé věci jasno i doposud. Zmatek jsem měl v tom, co by se dělo, kdyby se na 1.–3. pozici ve FNL ocitl klub, který by dopředu věděl, že nebude chtít hrát nejvyšší soutěž.

A to se poměrně snadno může stát. Už jen z toho důvodu, že klub, který nedisponuje vlastním stadionem splňujícím prvoligové parametry, se zavazuje, že se hned pustí do akce výstavby nového moderního stadionu. A začne to zajišťovat administrativně, finančně a následně i stavebně.

Kdo nesplní patřičné lhůty, vystavuje se hrozbě přísných sankcí. Nechci malovat čerta na zeď, ale vypadá to, že se stavbou nového stadionu lze v dnešní postcovidové době očekávat zádrhele v Hradci Králové i v Pardubicích, kde se v uplynulých letech do podobného dobrodružství pustili.

Šli by do něčeho takového v Líšni nebo ve Varnsdorfu? Potřebný stadion nemá samozřejmě ani Vlašim, která navíc funguje jako neoficiální farma Slavie, byť nemá status B týmu a vystupuje jako samostatný klub. Ale nepředpokládá se, že by chtěla postupovat do nejvyšší soutěže.

Takže si dejme příklad. Co se bude dít, když FNL vyhraje Zbrojovka, druhá skončí Vlašim a třetí Varnsdorf?

„Přímo by postupovala Zbrojovka. A Vlašim s Varnsdorfem by šly do baráže,“ chopil se příkladu Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace. „Pokud by se jeden z dvojice Vlašim, Varnsdorf před rozehráním baráže vzdal práva hrát I. ligu, 14. tým z I. ligy by se zachránil a hrála by jen jedna barážová dvojice. Pokud by se práva hrát nejvyšší soutěž vzdaly před baráží Vlašim i Varnsdorf, baráž by se neuskutečnila a 14. a 15. tým z ligy by se zachránily.“

Co je podstatné, právo účasti v baráži by se rozhodně nepřesouvalo na další týmy v pořadí FNL. A co když třeba Zbrojovka zkolabuje a druhou nejvyšší soutěž vyhraje Sparta B, před Líšní či Vlašimí, přičemž Líšeň a Vlašim před baráží řeknou, že do I. ligy postoupit nechtějí? „Pak by z nejvyšší soutěže nikdo nesestupoval,“ uzavřel nejprve Hanuš.

Ale po další konzultaci s vedením ligy se následně opravil: „Omlouvám se, je to ještě trochu jinak. Kdyby nastala situace, že se ve FNL na prvních třech pozicích objeví týmy, které nemohou nebo nechtějí postoupit do I. ligy, ani se zúčastnit baráže, pak je v souvislosti s přímým postupem do nejvyšší soutěže osloven ještě tým na 4. místě druhé ligy. V takovém případě by postupoval do nejvyšší soutěže on. A celek na 16. příčce nejvyšší soutěže by sestupoval do druhé ligy.“

Teprve v situaci, kdy by postup nebo účast v baráži odmítly všechny celky na 1.-4. místě ve druhé lize, platilo by, že z nejvyšší soutěže nesestupuje nikdo.

Nicméně ani tohle ještě není konec, protože až po baráži budou zveřejněny výsledky licenčního řízení pro účastníky I. i II. nejvyšší soutěže. A jeho podmínkou není jen stadion. Ale to si raději nechám zase na jindy.

Kouzelník týdne: Cristiano Ronaldo

Popravdě řečeno, pro tuhle rubriku se v posledních dnech vyrojila spousta kandidátů. Třeba herec Will Smith, jenž fackou moderátorovi, který urazil Smithovu manželku, způsobil pozdvižení na vyhlašování Oscarů. Přičemž si sám odnesl sošku za ztvárnění Richarda Williamse, otce tenisových královen Sereny a Venus.

Nebo Hynek Fruhvirt, který by se podobně rozdal pro své talentované dcery Lindu a Brendu. A teď musel být v Miami úplně naměkko, když 16letá Linda postoupila na velkém turnaji senzačně až do 4. kola.

Mezi kandidáty patřil i Biniam Girmay z Eritreje, který vyhrál na trati Gent–Wevelgem závod řazený mezi cyklistickou „klasiku“. Podle mnohých jde o průlomový milník pro celý africký sport, konkrétně cyklistiku, srovnatelný s vítězstvím Abebe Bikily v olympijském maratonu v Římě 1960.

Ti všichni si zaslouží ocenění. Ale Kouzelníkem týdne jsem nakonec vybral Cristiana Ronalda. S týmem Portugalska postoupil na MS do Kataru a otevřel si tak jedinečnou možnost překonat rekord Asamoaha Gyana, který skóroval na 9 velkých turnajích v řadě, na MS nebo na kontinentálním šampionátu.

Ronaldo se v Kataru může v téhle statistice dostat na číslo 10. A i když CR7 neřadím zrovna mezi své oblíbence, absolutně nepochybuji o tom, že v Kataru ten potřebný 10. gól vstřelí.

Zásahy týdne

Kdo povede reprezentaci. Zůstane u českých fotbalistů trenér Šilhavý? Když ne, kdo by ho mohl nahradit a proč? Co v týmu fungovalo a co nikoli? A co všechno by měl reprezentační kouč zastřešovat? Velké téma pro debatu v podcastu Nosiči vody.

Ukrajinci v Hradci. Druholigoví fotbalisté ze Žitomiru vysvětlili kolegovi Josefu Mačímu, jak to mají s brannou povinností v době války vedené s ruským agresorem a proč uvázli ve východních Čechách.

Jubilant v obrazech. Karel Poborský oslavil 50. narozeniny a jeho úctyhodnou kariéru jsme si připomněli velkou fotogalerií.

Zlatý poklad pro agenty. České ligové kluby si na poplatky pro hráčské agenty musí vyčlenit celkem čtvrt miliardy korun ročně. Nejvíc platí Slavia.

Ruský fotbal do Asie? Jaromír Bosák se v glosáři zamyslel nad variantou, o které se po suspendaci Ruska z evropských soutěží čile spekuluje.

Tweet týdne

A když už jsme u těch návštěv. Byli jste někdy na ženském fotbale? V Barceloně přišlo na duel Ligy mistryň s Realem 91 553 fanoušků! Blanka Pěničková, dobrá duše slávistického fotbalového ženstva, byla u toho, navíc fandí vítězné Barceloně, takže ve středu musela být doslova v sedmém nebi.

Co trefili jinde

Brückner neznal slovo přátelák. Vzpomínky Tomáše Galáska, opory asi nejlepšího českého fotbalového týmu všech dob. (Bez frází)

Petržela o Slavii za Korbela. Divoké „devadesátky“ s sebou přinášely dnes těžko uvěřitelné příběhy. Na ten o takřka pohádkovém milionáři Borisi Korbelovi zavzpomínal tehdejší kouč Slavie. (isport)

Vítkovičtí v problémech. Za problematické nakládání s dotacemi v souvislosti s vítkovickým fotbalem je trestně stíháno několik osob. (Deník)

Proč nejedou Italové do Kataru? Analýza problémů italského fotbalu, který po oslavě titulu mistrů Evropy zažil další šok. (BBC)

Výprava do Afriky. A výjimečně do této rubriky zařazuji i jedno twitterové vlákno, které přináší unikátní reportáž Bielsisty z jeho návštěvy barážového utkání mezi Nigérií a Ghanou. (Twitter)

Stejně je to ale paráda, že už se zápasy hokejového play off, duely o postup na fotbalové MS nebo třeba nedělní šlágr mezi fotbalisty Plzně a Slavie můžou hrát před plným hledištěm, není-liž pravda? Užívejme si toho!

Luděk Mádl

Pozn.: Hlavní text byl aktualizován o opravené vyjádření mluvčího Ligové fotbalové asociace.

Reklama

Doporučované