Hlavní obsah

Premier League hledá zimního krále. Ronaldo, Salah, nebo neokoukané zboží?

Foto: Profimedia.cz

Útočník Burnley Maxwel Cornet (vpravo) slaví jednu ze svých branek v Premier League. Kolik jich stihne ještě přidat?

Reklama

Sotva se v neděli večer dobojovalo v Premier League, nastal nejvyšší čas sestavit svou další jedenáctku ve virtuální hře Fantasy. Konec 13. kola od další uzávěrky totiž dělí méně než 48 hodin. Karel Tvaroh hledá zimního krále.

Článek

Není čas ztrácet čas. Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádané ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, plynule navazuje 14. kolem. V čele naší soutěže došlo k mimořádně dynamickému pohybu. Ještě před nedávnem jasný lídr „AC Barrandov“ byl po započtení bodů ze 13. kola nemilosrdně přeskočen celky „Safari FC“ a „jbrekkie“ - nově ustanoveným lídrem. Celou tabulku si pak můžete prohlédnout zde.

Pozvolna končí listopad a s ním i celý fotbalový podzim. Jenže to v Anglii tak úplně neplatí. Zima se na ostrovech symbolicky ohlásila víkendovými vánicemi. Nástup zimních měsíců znamená jediné. Začíná proslulé anglické vánoční období, ve kterém se „láme“ celý ročník. Nabitý prosinec v rámci Premier League obvykle určí ráz celé sezony.

Pojďme se tedy poohlédnout po skutečně rozdílových hráčích. Kapitána Salaha si hýčká drtivá většina ambiciózních manažerů. Ronaldovi stále věří statisíce spekulantů. Většina z nás už použila své půlroční „Divoké karty“ a naše mužstva mají jasnou strukturu. Nyní se tedy zaměříme jiným směrem. Kým svůj etablovaný tým doplnit?

Primárně sháníme méně okoukané, méně „používané“ zboží. Prahneme po borcích, po nichž ze strachu z vysokého rizika, nedostatečné důvěry či nedostatku informací jen tak někdo nesáhne. Právě o tom je Fantasy. Umění zariskovat v pravou chvíli a vytasit nenápadná esa, která nakloní průběh ve váš prospěch. Vítězná sestava se prostě musí lišit od průměru.

Hledá se zimní král

Gól + dvě asistence = muž zápasu. Jednoduchá rovnice vyslaná z kopaček znovunalezeného syna Brendana Rodgerse. Po posledním kole by bylo trochu naivní myslet si, že fotbalový pojem „James Maddison“ (6,6 milionu liber) neoslovil přinejmenším statisíce Fantasy manažerů. Jenže při pohledu na jeho profil (ještě během pondělního odpoledne) jsme mohli zjistit, že kreativního středopolaře Leicesteru vlastnilo jen něco málo přes 4 procenta manažerů.

Pravda, Maddison se donedávna na hřišti spíš hledal. Svými výkony de facto kopíroval celý Leicester, který aktuálně výrazně zaostává za předsezonním očekáváním. Jenže v utkání s Watfordem (4:2) parta kolem Vardyho naznačila, že by brzy mohla navázat na svou úspěšnou verzi z předchozích ročníků. Lišky navíc čeká poměrně příznivý los. V následujících kolech se představí v Southamptonu, na Aston Ville a doma s Newcastlem.

Dalším borcem, který si vysloužil zmínku v této kategorii, není nikdo jiný než Maxwel Cornet (6,1 milionu liber). Jeho bilance bije do očí. Univerzál z Pobřeží slonoviny se stal historicky prvním hráčem Burnley, jemuž se podařilo ve svých prvních 6 zápasech hned pětkrát skórovat. Jednalo se přitom pokaždé o výstavní trefy.

Také Burnley vyhlíží papírově snazší zápasy. Nejprve Clarets hrají proti Wolves a Newcastlu venku, pak s West Hamem a Watfordem doma. Jedná se o „hratelné“ zápasy, v nichž může Cornet rozdávat fotbalovou radost i nadále. Přesto všechno ho v současnosti vlastní necelá 3 procenta všech Fantasy manažerů. Tahle šance se už nemusí opakovat.

Jistě všichni znalci Premier League tušíte, o jakého chlapíka tu jde, když se vysloví Leandro Trossard (6,5 milionu liber). Tím spíš je zarážející, že ho vlastní pouze přes 3 procenta manažerů. Belgický střízlík patří mezi nejpilnější střelce dosavadního ročníku Premier League. V aktuálním ročníku vyslal směrem na branku soupeře už 35 střel. Na to mu stačilo pouhých 12 zápasů. Trossardovou největší doménou je ale vysoká kreativita. Dosud vytvořil pro své spoluhráče už 16 velkých příležitostí. Bohužel na jejich konci se mnohdy nachází Neil Maupay, chronický spalovač ve službách Seagulls.

Připočteme-li k Trossardovu potenciálu los, který je vůči Brightonu v následujících týdnech ještě relativně milosrdný, sázka na ofenzivní umění belgického šikuly by se mohla vyplatit i s úroky. Brighton odcestuje na zápas do West Hamu a Southamptonu, následně hostí Tottenham a Wolves. Soupeři nejen hratelní, ale také k poražení.

Záchranáři zabodují

Občas bychom měli ve Fantasy odhadnout, kdy porušit určitá pravidla a nakupovat na mnohem krátkodobější účely. Zápas mezi Newcastlem a Norwichem představuje jednu z takových příležitostí. Ve své podstatě tenhle „záchranářský duel“ nabízí ekvivalent nákupu zboží, které brzy projde, ale pokud dokážete jednat dostatečně rychle, vyděláte na tom.

Základní premisa zní: Čistých kont se zde nedočkáme. I tady dodržujme určitá pravidla. Opravdu se nesnažme riskovat nákupem obránců. Předposlední Norwich inkasoval v lize už 27krát, poslední Newcastle 29krát. Co z toho plyne? Vsaďme na ofenzivní tahouny.

Držme se osvědčeného statistického pravidla. Teemu Pukki (5,8 milionu liber) dosud nasbíral 47 bodů, což ho činí suverénně nejproduktivnějším borcem v dresu „Kanárků“ z Norwiche. Vlastní ho pouze necelých 5 procent manažerů. Od příchodu Deana Smithe, bývalého kouče Aston Villy, jde hra Norwiche strmě vzhůru. V posledním kole se proti Wolves dosud čtyřgólový Pukki neprosadil, ale do šancí se dostává pravidelně a je tedy otázkou času, kdy se zase rozstřílí.

Nejproduktivnějším hráčem Newcastlu je s 57 body Allan Saint-Maximin (6,8 milionu liber). Ten patří k nejpozoruhodnějším borcům celé Premier League. Jeden zápas zahraje jako nejlepší hráč na světě, další se utopí v říši zbytečných slalomů mezi soupeři. O něco stabilnější se zdá být druhý nejproduktivnější muž v dresu Magpies Callum Wilson (7,4 milionu liber). Wilson chyběl 4 zápasy kvůli zranění, což se zákonitě projevilo na formě a výsledcích jeho spoluhráčů. S jeho přítomností na hrotu představují svěřenci Eddieho Howea výrazně větší nebezpečí.

PL servíruje atypický program

Již v úterý večer se můžeme těšit na pravý „záchranářský duel“ mezi Newcastlem a Norwichem. Středa nabídne hned šestero zápasů, z nichž se nejatraktivněji jeví liverpoolské derby mezi Evertonem a Liverpoolem. Ve čtvrtek je na programu derby londýnského ražení, kdy Spurs hostí Brentford. Jedním ze šlágrů 14. kola je pak bezpochyby střetnutí mezi Manchesterem United a Arsenalem. Zápas startuje ve 21:15.

A nezapomeňte – pokud ještě nemáte zahranou kartu „Wildcard“, máte nejvyšší čas. V rámci sezony sice obdržíte druhou po 20. kole, ale nastřádat si obě nesmíte. To v praxi znamená, že pokud byste svou první dobrovolně nevyužili, zůstane vám po 20. kole pouze jedna.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na úterý 30.11. v 19:00. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované