Hlavní obsah

Glosář: Peltův Titanic se potápí, půjde jablonecká bárka ke dnu?

Foto: Seznam Zprávy

Petr Rada vede tým Jablonce, jehož působení v lize ještě víc než nevalné výsledky ohrožuje „průběžné skóre“ soudní kauzy šéfa klubu Miroslava Pelty.

Reklama

Nad situací jabloneckého klubu se po rozsudku nad Miroslavem Peltou zamyslel ve svém pravidelném pondělním glosáři Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Miroslav Pelta to teď má docela nabité. Po návratu z relaxačního pobytu na Maledivách přišla ve čtvrtek jablonecká remíza v Konferenční lize s Alkmaarem a v pátek rozsudek, který fotbalového šíbra nepravomocně poslal na šest let do věznice s ostrahou. V sobotu pak nadešly Peltovy 57. narozeniny a v neděli se dostavil další nepovedený dárek v podobě ligové porážky od Mladé Boleslavi.

Peltovu soudní kauzu, která bude bezpochyby určující i pro další osud jabloneckého klubu, jsme důkladně analyzovali zde, nad jejími možnými fotbalovými dopady se můžeme zamyslet právě teď.

Jablonec hraje nejvyšší českou soutěž nepřetržitě od sezony 1994/95. Mohl to zvládnout už o rok dřív, když po rozpadu federace končily ve společné lize slovenské kluby. Tehdy šlo nahoru hned šest druholigových českých klubů, ale Jablonec skončil až sedmý, a proto hrál baráž s Bohemians. Nutno dodat, že baráž skandální, v níž si podle trenéra pražského týmu Petra Packerta řekl rozhodčí Roman Berbr v průběhu utkání o úplatek. Nicméně „klokani“ se v lize udrželi, aféra se rozplizla a Jablonec postoupil o rok později.

Už tehdy u toho všeho byl coby jablonecký funkcionář právě Miroslav Pelta. A jestli tedy někde platí rovnítko mezi nějakou osobou a konkrétním klubem, tak v tomto případě rozhodně. Pelta = FK Jablonec.

To rovnítko tam patřilo dokonce i v časech, kdy Pelta pracoval ve Spartě. Prostě řídil nazapřenou dva kluby zároveň. A následně si Jablonec kočíroval i coby předseda svazu. Kluboví sponzoři dostávali svazové zakázky, a jak vyšlo u soudu najevo, Pelta vedle toho nekale ovlivňoval i dotační řízení na ministerstvu školství. I tady platilo, že stavební firmy, které měly realizovat Peltou protežované projekty, patřily do portfolia sponzorů Peltova klubu.

Tohle Peltovo win-win kolečko ve stylu „já pro tebe zařídím kšeft (placený nejlíp z veřejných peněz) a ty z toho něco odsypeš do Jablonce“ se každopádně točilo moc pěkně. Dokud Peltu nezatkli.

Valachové slíbil, že klub prodá

V Jablonci nad Nisou žije necelých 50 000 obyvatel, podle statistik jde o 23. největší město v Česku. Ale na fotbalové mapě hrávalo díky Peltovi o dost výraznější roli. Dvakrát se tu slavil triumf v domácím poháru, také druhé místo v lize, opakovaně bronzová pozice.

Jen za poslední sezony byl Jablonec postupně 3., 7., 8., 3., 4., 4. a 3. To je hodně vysoko nastavená výkonnost pro klub z hor, potažmo s dosti limitovaným výkonem mládežnického úseku.

Kdo se jen trošku vyzná v zákulisí českého fotbalu, ten nikdy nepochyboval o tom, že Miroslav Pelta alias Velkej Čáp uměl rozehrát nejednu „cinklou“ záležitost. Velmi populární se na konci soutěžního ročníku 2015/16 stala například hodně přátelsky vyhlížející remíza s Příbramí, po níž se hosté zachránili v lize.

„Tablo“ účastníků tehdejšího předzápasového setkání získalo časem na ještě větší historické hodnotě, ostatně posuďte sami:

Foto: Profimedia.cz

Snímek před utkáním zachytil v družném rozhovoru tyto příbramské a jablonecké funkcionáře: zleva pánové Spěvák, Větrovský, Starka starší, Starka mladší, Pelta, Horník, Rogoz.

Případ v té době zapadl do série dalších skandálů, které zaujaly dokonce i ministryni Kateřinu Valachovou, jež tehdy Peltovi pohrozila, že fotbalu „típne“ dotace. A Pelta jí při té příležitosti mimo jiné slíbil, že jablonecký klub prodá, aby se coby předseda asociace zbavil svého střetu zájmů.

V té souvislosti hovořil tehdy o svém obchodním partnerovi Adrianu Krufovi, který v FK Jablonec zastává roli předsedy představenstva, zatímco Pelta roli místopředsednickou. K avizované transakci ovšem nikdy nedošlo a Kruf se po čase v médiích dokonce svěřil, že o nákupu majoritního balíku akcií jabloneckého klubu od Pelty ani nikdy neuvažoval. Takže to celé byla od začátku bouda.

Leckoho napadne že teď, když se Pelta ocitl v problémech, by prodej klubu opět mohl být na pořadu dne. Ale… Popravdě řečeno situace je taková, že na prodej jsou permanentně prakticky všechny české fotbalové kluby. Jen se jaksi nedostává kupců, co by si černé díry na peníze dobrovolně pověsili na krk.

Osobně jsem zvědav, jak to dopadne s avizovaným prodejem Viktorie Plzeň, což je klub, který má ve srovnání s Jabloncem přece jen bonitnější kádr, víc zkušeností z pohárové Evropy, výtečnou mládežnickou akademii a s ní spojenou infrastrukturu, navíc Viktoria působí ve městě, ve kterém existuje přece jen větší předpoklad zásadnější finanční podpory od vedení města i místních sponzorů. Navíc v normálních, necovidových časech chodí v Plzni na fotbal řádově 10 000 lidí, ve studeném Jablonci standardně výrazně míň.

Z toho všeho vyplývá, že s Peltou, potažmo s jeho rodinou, jablonecký klub do značné míry stojí a padá.

Sto milionů od UEFA. Ale co příště?

Poté, co Pelta přišel o funkci předsedy fotbalového svazu, respektive šéfa STES, obchodní „dceřinky“ fotbalové asociace, přestalo se točit jeho win-win kolečko. V souvislosti s trestním stíháním logicky výrazně klesla jeho společenská reputace. A sponzoři se od Jablonce odtáhli. Tím pádem klub, který se v časech největší slávy točil možná až kolem rozpočtu 300 milionů korun ročně, dramaticky zchudl.

Pelta se nijak zvlášť netají tím, že aktuální sezonu mu do značné míry finančně pokrývá start v Konferenční lize. Právě dva starty ve skupinové fázi pohárů UEFA jsou asi největším sportovním úspěchem klubu vůbec.

Letos hraje Radův tým zmíněnou Konferenční ligu, za Alkmaarem a Randers se drží v tabulce třetí. Poté, co uhrál jednu výhru a tři remízy, má před posledním duelem v Kluži stále ještě šanci na druhé místo, které by znamenalo pokračování v jarních bojích.

Prémie za start ve skupině ve výši 2,94 milionu eur (75,5 milionu korun) už by snad měla být od UEFA proplacená, za dosud uhrané body by měl přibýt ještě zhruba milion eur (25,6 mil. korun).

Mezi výrazné zdroje financování jabloneckého klubu patřily v uplynulých letech i transferní příjmy. Plynuly i z nadstandardních vztahů mezi Peltou a Danielem Křetínským, které v některých letech doslova vyklenuly transferní most mezi Jabloncem a Spartou. V posledních letech se často ozývali i z další zbohatnuvší adresy, například Tomáše Holeše si z Jablonce koupila pražská Slavia.

Jablonec pro řadu mladých talentovaných fotbalistů leckdy fungoval jako jistá mezifáze na jejich cestě z regionálních klubů do pražských „S“. Zejména v období, kdy byla Sparta poblázněná stramaccionovským a Slavia, řekněme, altintopovským obdobím. Jinak řečeno, bavíme se o době, kdy se „S“ koncentrovala na poněkud přezrálé „posily“ ze zahraničí. V té době se ti nejlepší mladí hráči z Česka, o něž v Praze dočasně nebyl zájem, koncentrovali právě v Jablonci, kde s Trávníkem, Lischkou a spol. velmi dobře pracoval trenér Petr Rada.

Nejen Čvančara na prodej

Ani dnes Jablonec rozhodně nedisponuje špatným kádrem. Ale evropskou i ligovou soutěž zjevně paralelně příliš nezvládá, přinejmenším mentálně.

V lize je na tom Jablonec relativně špatně, po devíti duelech bez výhry se krčí na třinácté pozici. A jakkoli ho případná šňůra dobrých výsledků ze skupiny o udržení může ještě vyvést výš, na pohárovou Evropu už to z ligy nepůjde. Tam už se nastřádala díra zvíci propastných 22 bodů. Šance tak zůstává jen v Mol Cupu, kde měl dosud Jablonec snadný los, který mu přihrál do cesty Přepeře a Varnsdorf.

Jedna věc je sport a druhá finance, i když se tyto dva světy samozřejmě proplétají. Díky Peltovi v Jablonci vždycky peníze byly. Jenže veškeré perspektivy se nyní v tomto ohledu jeví v poměrně temných barvách.

Je tu předpoklad, že pokud Peltovi ještě někdo ze sponzorů pomáhal, i když byl trestně stíhán, teď si to po rozsudku o šesti letech odnětí svobody, byť nepravomocném, každý obchodní partner znovu výrazně promyslí. Na klubovém webu se sice seznam partnerů klubu jeví stále jako poměrně košatý, nicméně otázka zní, kolik log tu zůstane, až smlouvy na konci roku nebo sezony doběhnou.

Dá se předpokládat, že Miroslav Pelta zkusí v zimě několik hráčů prodat, na trhu je bezpochyby zájem o útočníka Čvančaru, odejít můžou i další. Je nepravděpodobné, že by Jablonec měl mít už v této sezoně akutní sportovní starosti se sestupem. Pokud ale v Peltově aféře nedojde k nějakému zlomu, směřuje všechno k pozvolnému úpadku v horizontu několika málo let.

Titanic se potápí, bárka jde ke dnu, říkal kdysi Ivan Horník o Viktorii Žižkov. Zdá se, že jeho průpovídka teď přesně pasuje i na FK Jablonec.

Reklama

Doporučované