Hlavní obsah

Slavia se vyhne Özilovi, Sparta vyzve srbské lídry. Jarní play off je tady

Foto: Profimedia.cz

Souboj Ladislava Krejčího ml. (vlevo) a Petera Olayinky (vpravo). Jak se vydaří pražským „S“ jarní vstup do Evropské konferenční ligy?

Reklama

Poslední dva čeští zástupci, kteří zůstali v bojích o evropské poháry, se chystají na čtvrteční klání v Evropské konferenční lize UEFA. Slavia zamířila do Istanbulu, Sparta hostí bělehradský FK Partizan.

Článek

Jarní část evropských pohárů přináší vyřazovací boje plné napínavých okamžiků. Pohárové jaro rozhodne o celkovém vítězi v soutěži a také o celé řadě poražených. O co všechno vlastně půjde pražským „S“ v rámci ostře sledovaných konfrontací?

Češi vs. Turci

Ve hře nejsou jen sportovní ambice a finanční prémie s potenciálem přesahujícím několik milionů eur. Osmifinálové dvojzápasy Pražanů v rámci premiérového ročníku EKL mnohé napoví i v bojích o klíčové 15. místo v žebříčku národních koeficientů UEFA, které jako poslední znamená účast pěti zástupců v pohárech (pro danou zemi). Konkrétně se v této sezoně hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

Česku aktuálně náleží 19. příčka, Turecku právě 15. Mezi 15. a 20. místem, kde bychom našli ještě Řecko, Chorvatsko, Kypr a Dánsko, jsou ovšem miniaturní bodové rozestupy. Turkům stejně tak jako Česku zbývají ve hře dva zástupci. A právě v Turecku nastartuje svou jarní pohárovou misi Slavia.

Bez Özila

Fenerbahce Istanbul patří mezi historicky nejúspěšnější turecké kluby. Devatenáctinásobný mistr Turecka je jedním z tria tamních klubů, které nikdy nesestoupily z nejvyšší soutěže. Další dva jsou důvěrně známí městští rivalové: Besiktas a Galatasaray.

Jenže na slavnou historii se kanárkům v posledních letech nedaří navázat. Na další mistrovský titul čekají žlutomodří už téměř celou dekádu. Propastná ztráta 17 bodů na první Trabzonspor v kombinaci s nepřesvědčivou formou nenasvědčuje tomu, že by se mělo cokoliv brzy změnit.

Slávisty vyzve aktuálně šestý celek turecké Süper ligy, jehož vedení se po nevydařeném podzimu rozhodlo vyměnit trenéra. V roce 2022 kanárci vyhráli v lize pouze dvakrát: s Altay a v pomyslné generálce na Slavii s Giresunsporem. Obrana Fenerbahce je letos extrémně propustná, což dokládá fakt, že kanárci v novém roce nedokázali udržet jediné čisté konto. V 7 případech.

Na soupisce domácích najdeme hned několik zvučných jmen, mezi nimiž nechybí Mesut Özil, Luiz Gustavo, Ozan Tufan nebo Enner Valencia. Na Özila bychom se ale mohli těšit marně. Bývalý záložník Realu Madrid a Arsenalu nyní laboruje se zraněním v oblasti páteře. Posledních 90 minut Özil odehrál v prosinci 2021, když zaznamenal gól z penalty.

I brazilský záložník Luiz Gustavo, který v minulosti působil v Bayernu Mnichov nebo Marseille, by do úvodního utkání neměl kvůli dlouhodobější absenci zasáhnout. V kádru Fenerbahce působí i Filip Novák, český levonohý krajní obránce, který na podzim nastupoval stabilně. V novém roce ho ale sužovaly zdravotní potíže a jeho start je nepravděpodobný.

Slávistům by mohl řádně zatápět ekvádorský reprezentant Enner Valencia, bývalý hráč West Hamu a Evertonu, který se může představit na hrotu nebo na křídle. Vysoce nebezpečný prospekt představuje i hroťák Berisha, odchovanec vyhlášené akademie RB Salzburgu.

Fenerbahce se střetlo ve skupině Evropské ligy s německým Frankfurtem, řeckým Olympiakosem a belgickými Antverpami. Právě na hřišti Antverp si kanárci připsali jediné vítězství, což v součtu stačilo na celkové 3. místo.

Duel mezi Fenerbahce a Slavií je na programu ve čtvrtek 17.2. od 18:45. Odvysílá ho ČT2.

Partizan dominuje, ale chybí praxe

Oproti turecké soutěži, v relativně mladé srbské Superlize, jde tradičně o „two men show“. Partizan a CZ Bělehrad dominují místní fotbalové scéně. Aktuálně třetí Čukarički mají o 24 bodů méně než lídr Partizan. V uplynulém ročníku ligy Partizan obsadil druhé místo se ztrátou třinácti bodů na Crvenou Zvezdu. V aktuální sezoně se karta obrátila. Partizan drží na svého městského rivala náskok pěti bodů.

O konkurenceschopnosti nejvyšší srbské soutěže pak zřejmě nejlépe vypovídá počet inkasovaných branek Partizanu v odehraných 22 zápasech. Do jejich sítě padlo totiž pouhých 6 gólů.

Na soupisce hostí najdeme i několik mužů s působivým životopisem. Takový 27letý záložník Lazar Markovič si prošel štacemi v portugalském Sportingu Lisabon a v konkurenční Benfice, ale také v tureckém Fenerbahce, anglickém Liverpoolu nebo v belgickém Anderlechtu. Nyní s kapitánskou páskou na hřišti představuje týmového lídra.

V kádru Partizanu se vyskytuje i Miloš Jojič, 29letý středopolař, který působil v bundesligovém Dortmundu nebo v Kolíně nad Rýnem. Letenské by mohla potrápit místní vycházející hvězda Nemanja Jovič. Ve svých 19 letech má na kontě už 40 ligových startů. Nejdražším hráčem ve službách srbského giganta je Bibras Natcho, 33letý záložník. Natcha si mnozí fotbaloví fanoušci vybaví z nedávného ruského angažmá, kdy několik sezon působil v CSKA Moskva. Za Partizan v posledních 3 sezonách eviduje ligovou bilanci 71 zápasů, 27 gólů.

Ve skupině Evropské konferenční ligy Partizan zdolal kyperský Anorthosis a estonskou Floru. S Kypřany v odvetě Partizan remizoval, a Floře dokonce podlehl. S belgickým Gentem dokázali Srbové v rámci dvojzápasu uhrát bod. Partizan nakonec obsadil se ziskem 8 bodů druhou příčku za Gentem.

Jako zásadní handicap hostí by se dala označit jistá nerozehranost. Partizan vstoupil do jarních soutěžních zápasů až 12. 2. První ostrý zápas v roce 2022 tak mají hostí relativně čerstvě v nohách. Podepíše se na nich soutěžní nerozehranost?

Úvodní zápas mezi Spartou a Partizanem je na programu ve čtvrtek 17. 2. od 21:00. Odvysílá ho Sport 1.

Reklama

Doporučované