Hlavní obsah

Součka a spol. čeká unikátní zápas. Jako kdyby Slavia jela do Francovy Lhoty

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Kidderminsteru Sam Austin (vlevo) slaví vyrovnávací gól do sítě Readingu.

Reklama

Anglický FA Cup servíruje v rámci 4. kola vskutku nevšední duel. V něm v sobotu přijíždí West Ham United na hřiště Kidderminster Harriers.

Článek

Kidderminster Harriers versus West Ham United. Elita Premier League proti týmu ze šesté ligy. Jako kdyby nějaký tým z české nejvyšší soutěže hrál proti celku z 1A. třídy. Slavia nebo Sparta proti Sokolu Francova Lhota.

Čistě na základě ligové příslušnosti jde o duel největšího outsidera v soutěži s jedním z řady absolutních favoritů. Právě takové zápasy ale patří k těm nejatraktivnějším.

Kdybychom sestavili žebříček všech anglických mužstev, rozdíl mezi West Hamem a Harriers by činil propastných 115 příček. Jenže znáte to: očekávaný sobotní duel začne se skóre 0:0 a na hřiště proti sobě vyběhnou dvě jedenáctky.

Kouzlo poháru

Anglická fotbalová pyramida není zdaleka jen o dvojici těch nejznámějších, tedy Premier League a Championship. Kouzlo tradičního FA Cupu, nejstaršího fotbalového poháru na světě, tkví v jeho nepředvídatelnosti a rozmanitosti. Bez nadsázky tu jde o soutěž, ve které se může střetnout každý s každým. Například před rokem se v rámci třetího kola utkal osmiligový Marine FC s gigantem z Tottenhamu. Na lavičce hostí tenkrát nechyběly hvězdy světového formátu jako José Mourinho či Gareth Bale.

Samotná účast šestiligového Kidderminsteru ve čtvrtém kole FA Cupu se může s přehledem řadit mezi největší klubové úspěchy, ale na poměry 151leté soutěže ještě zdaleka nepatří mezi ty vyloženě senzační.

Aby mohli borci z Kidderminsteru vyzvat giganta z Premier League, museli nejprve zdolat hned tři celky v kvalifikační fázi. Následovaly výhry nad Grimsby Town a FC Halifax Town, zástupci páté nejvyšší soutěže (National League). V rámci třetího kola se podařilo domácím Harriers překvapivě vyřadit oslabený Reading, pravidelného účastníka globálně známé Championship.

Jako hrát s Juventusem

Dlužno dodat, že druholigový Reading utkání podcenil, což se promítlo už v samotné nominaci. To nic nemění na tom, že i náhradníci libovolného celku z Championship by měli umět vyzrát na celek, jenž by na pomyslném žebříčku anglických mužstev seděl 80 míst za nimi.

„Abych se přiznal, víc než soupeře jsem se obával toho, jak kluci zareagují po 3 týdnech vynucené pauzy. Atmosféra tu byla mimořádná, což nám jistě velmi pomohlo. Před zápasem jsem si dělal srandu, jestli hrajeme s Juventusem odvetu v Lize mistrů. Tak nějak jsme to vnímali. Je to pro všechny nezapomenutelný zážitek,“ rozplýval se po výhře 2:1 Jimmy O'Connor, kouč domácích.

Současní Kidderminster Harriers nejsou žádní dřeváci, ačkoliv klub patří od roku 2016 do poloprofesionální National League North. V profesionální soutěži pak Harriers nefigurují dlouhých 17 let. Aktuální soutěžní souřadnice se zcela rozchází s ambicemi vedení, finančními podmínkami a zázemím klubu. Kidderminster splňuje parametry plně profesionálního fotbalového klubu. Oficiálně jím také je.

Hráči trénují čtyřikrát týdně na hřišti i v posilovně, k dispozici mají solidně vybavené zázemí pro regenerační účely, včetně krytého bazénu. Profesionální podmínky v rámci šesté ligy se zákonitě podepisují na výkonnosti celku. Aktuálně třetí tým má formu a sebevědomě směřuje za kýženým postupem.

Sterling, který umí přihrát

Na soupisce Harriers najdeme celou řadu borců se zkušenostmi z nejvyšších anglických soutěží. V obraně zaujal stabilní výkonností Geraldo Bajrami. Technický 22letý stoper před nedávnem působil v druholigovém Birminghamu. Podle místních fanoušků je pouhou otázkou času, kdy se bývalý mládežnický reprezentant Albánie vrátí na tu nejvyšší úroveň.

Na křídle nastupuje i jedno velmi „fotbalové“ jméno. Řeč je o Omarim Sterlingovi, 28letém křídelníkovi, kterého leden zastihl ve výtečné formě. V posledním ligovém utkání přispěl gólem a asistencí k výhře nad celkem Leamington Spa, a vylepšil tak svou dosavadní bilanci v klubu na 11 branek a 12 asistencí. S trochou nadsázky by se dalo říct, že na rozdíl od jeho slavného jmenovce Raheema z Manchesteru City, Omari se jeví jako kreativnější síla ve finální třetině.

Dalším borcem, na kterého si musí dát Hammers pozor, je Amari Morgan-Smith. Tento urostlý útočník má v životopise několik startů za anglické „céčko“, tedy za tým složený z nejlepších hráčů z amatérského prostředí. Za Harriers se pyšní bilancí 22 branek a 8 asistencí v 71 zápasech.

Když se kruh uzavře

Historicky nejúspěšnější pouť FA Cupem zažili Harriers v roce 1994. Tehdy se mužstvo prokousalo až do pátého kola, kde jim cestu zarazil právě West Ham. Aby to v sobotu snad nebylo málo pikantní, ze čtvrtého kola tehdy vyřadili Harriers Preston North End, tým, v jehož dresu utrpěl porážku i David Moyes, stávající kouč West Hamu.

Domácí Harriers požene vyprodaný domácí stánek Aggborough, na který se bezpečně vejde přes šest tisíc hrdel. Kurz na senzační výhru domácích vypsala sázková kancelář Fortuna na rovných 15:1.

West Ham se bude muset obejít bez klíčového útočníka Michaila Antonia, který si plní reprezentační povinnosti. Absentuje také stoper Angelo Ogbonna, který si poranil koleno. Hammers naopak přivítali navrátilce z AFCONu Saida Benrahmu. K zápasu se chystá i české trio Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král a celá řada talentovaných mladíků z akademie.

Očekává se, že Moyes vyrukuje s namíchanou sestavou, v níž by mohli dostat šanci méně vytížení hráči. Nicméně, Moyes jistě na svou porážku nezapomněl a udělá maximum pro to, aby odvrátil senzační potupu. Utkání s výkopem od 13:30 odvysílá Nova Sport 2.

Reklama

Doporučované