Hlavní obsah

Strahov vyšetřuje Slavii. Jde o Bílka, na milion od Tvrdíka zatím nedošlo

Foto: Profimedia.cz

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík (vlevo) zatím před komisi předvolán nebude. Sportovní šéf klubu Jiří Bílek ano.

Reklama

Fotbalové orgány zahájily disciplinární řízení s pražskou Slavií a jejím sportovním šéfem Jiřím Bílkem. Ve hře je podezření z možných manipulací duelů B týmu ve třetí nejvyšší soutěži.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Berbrovská aféra, která odhalila korupční pozadí českého fotbalu, se posunula k vyšetřování možného podílu pražské Slavie, jednoho z největších klubů v zemi, na těchto praktikách.

Fotbalová asociace oznámila, že její etická komise zahájila disciplinární řízení se Slavií pro podezření ze spáchání disciplinárního přečinu, který je v řádech popsán jako Narušení regulérnosti soutěže a utkání.

Vyšetřována je v této souvislosti fotbalovými orgány Slavia a jako fyzická osoba jmenovitě člen jejího představenstva Jiří Bílek.

Šetření se týká zápasů slávistického B týmu v České fotbalové lize, tzv. ČFL, což je třetí nejvyšší soutěž v zemi. Konkrétně se zjišťuje, zda došlo k manipulaci zápasů SK Benešov – Slavia B (7. 9. 2019) a Slavia B – Příbram B (28. 9. 2019).

O rozhodčích a způsobu řízení těchto utkání debatoval Jiří Bílek, sportovní šéf Slavie, s Romanem Rogozem, jakýmsi pobočníkem Romana Berbra, tehdy místopředsedy Fotbalové asociace ČR. Berbr a Rogoz jsou i trestně stíháni kvůli korupci a defraudaci.

Policie zdokumentovala v odposleších a v záznamech další komunikace také spolupráci Romana Rogoze s Janem Nezmarem, Bílkovým předchůdcem v roli sportovního bosse Slavie. V této komunikaci je opakovaně zmiňováno, že si Berbr nárokuje po Slavii „milion“, aniž by bylo specifikováno z jakého důvodu. Podle dalších narážek měl Berbr Slavii v něčem pomáhat. Z komunikace vyplývá, že Jaroslav Tvrdík, muž číslo 1 ve slávistické hierarchii, odmítal Berbrem vyžadovanou platbu realizovat.

„Otázku toho milionu ale zatím neřešíme. Nyní se koncentrujeme na problematiku spojenou se slávistickým B týmem,“ říká Jan Eisenreich, předseda Etické komise FAČR.

V rámci tohoto vyšetřování si na Strahov předvolá Jiřího Bílka i rozhodčí inkriminovaných duelů. A pozvánku zašle také Romanu Rogozovi „Pana Rogoze jsme zvali už v několika předchozích vyšetřovaných případech, ale zatím nikdy nedorazil,“ říká Eisenreich.

Rogoz, podobně jako například Berbr, zrušil své členství v řadách Fotbalové asociace ČR. Tím pádem fotbalové orgány ztratily nad oběma pravomoc. A nemohou je samy potrestat ani vymáhat jejich přítomnost v roli svědků. Totéž se týká Jana Nezmara, který už také není členem FAČR.

Slavia vydala k celé věci aktuální tiskové prohlášení: „Jiří Bílek i SK Slavia Praha berou na vědomí pondělní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Klub se musí nejprve seznámit s obsahem spisu, v každém případě se bude v rámci tohoto řízení aktivně bránit. Jsme přesvědčeni, že se v průběhu řízení ukážou veškerá podezření jako neopodstatněná.“

Dále Slavia uvádí: „Jak klub už dříve uvedl, ve Slavii byla přijata velmi přísná pravidla o komunikaci a chování k rozhodčím. Pro všechny zaměstnance klubu platí přísný zákaz komunikovat s rozhodčími před nebo po zápase. V průběhu zápasu přísně dodržujeme předpisy LFA a FAČR.“

Na úrovni klubů už Etická komise za manipulace zápasů potrestala klub Slavoj Vyšehrad, a to jeho sestupem o dvě třídy, z ČFL do pražského přeboru. Zde se manipulací dopouštěl Roman Rogoz, tehdy sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad.

Rogoz ale stíhal dělat i spojku mezi Berbrem a Slavií. S Nezmarem řešil problematiku A týmu, Bílka „zaučoval“ ve třetí lize, kde startovala slávistická rezerva.

Po utkání v Benešově, které slávisté prohráli 2:4, byl podle policejního spisu Jiří Bílek nešťastný z rozhodčího Tomáše Grímma. Už v průběhu zápasu psal Rogozovi. A ten odepsal: „Hyský ho se*e. Poprosil jsem ho, aby nám pomohl.“ Martin Hyský byl trenérem slávistického B-týmu.

„Jsem smutný, hrozná bezmoc, jestli to půjde, už mi ho nedávej,“ naznačil Bílek v konverzaci po utkání, že měl Rogoz moc nad nasazováním rozhodčích.

„Za včerejšek radost, Zvonič koukal jako puk. Jsem rád, že jsem mu ukázal díky tobě sílu,“ rozplýval se Jiří Bílek pro změnu po vítězství nad Příbramí B v dalším z utkání třetí ligy.

„To je tvoje práce. A že si umíš pomoci, je tvoje plus. Šikulka jsi,“ odepsal mu Rogoz.

Podrobněji informovaly Seznam Zprávy o těchto skutečnostech vyplývajících z policejního spisu v tomto textu.

Slavia ani nikdo z jejích bývalých či současných funkcionářů není trestně stíhán. Vyšetřována je Slavia jen ve fotbalové rovině, tedy etickou komisí FAČR.

Podobné disciplinární šetření probíhá s klubem Dukla Praha. Zde by mohlo dojít k verdiktu o nevině, či vině a případném trestu 10. října.

Z policejního spisu se do médií dostaly i útržky rozhovoru Romana Berbra s rozhodčím Pavlem Královcem před finále Mol Cupu mezi Libercem a Spartou. Berbr instruuje Královce šifrou o „suchým hajzlu“ a odkazuje se na návštěvu sparťanského činovníka Josefa Kruly.

Šéf Etické komise Jan Eisenreich v minulosti opakovaně připustil, že by mohla být v této souvislosti disciplinárně šetřena i Sparta. Nicméně dosud se tak nestalo.

Reklama

Doporučované