Hlavní obsah

Sto tisíc pro hráče nebyl úplatek, ale odměna za přestup, tvrdí Rogoz policii

Foto: Profimedia.cz

Martin Uvíra coby kapitán týmu Loko Vltavín. Momentka ho zachytila v lednu 2018 v přípravném utkání jeho týmu se Spartou Praha.

Reklama

Natočili ho, jak fotbalistovi předává peníze, podle policie úplatek. Obviněný šíbr Roman Rogoz předestřel vyšetřovatelům svoji verzi, že šlo o odměnu za přestup. Rogozův příběh o zapojení Vyšehradu i Zbuzan ale oba kluby odmítají.

Článek

Je květen 2019 a v České fotbalové lize se schyluje ke vzájemnému mači dvou aspirantů postupu do II. ligy. Loko Vltavín hostí v derby lídra tabulky, kterým je Slavoj Vyšehrad. Týmy mezi sebou v tabulce dělí jen 2 body, takže jde o souboj naprosto klíčový.

Roman Rogoz, sportovní ředitel Vyšehradu, to dobře ví. Nic neponechává náhodě a řeší věci po svém. Zavolá hlavnímu rozhodčímu utkání Janu Cihlářovi a sdělí mu: „Budeš postupovat do ligy… Kdyby ses chtěl splést…“

To lze interpretovat tak, že kdyby Cihlář pomohl k výhře Vyšehradu, pomohl by mu Rogoz k postupu na rozhodcovském žebříčku. Tedy mezi sudí, kteří pískají I. a II. ligu. Všichni věděli, že je Rogoz jedna ruka s tehdejším místopředsedou asociace Romanem Berbrem. A že to umí zařídit.

Následuje Rogozův sraz s celou trojicí rozhodčích, v níž figurují i asistenti Zdeněk Mudra a Vladimír Pastyčík, a to v restauraci McDonald's na pražském Zličíně.

V duelu proti Vltavínu jde ale tentokrát opravdu o vše, a tak Rogoz svoji obvyklou metodu, tedy ovlivňování rozhodčích, podle policie doplnil o další prvek.

„Já jsem to udělal jenom kabina, ale kompletně s celou,“ pochlubil se kamarádovi Michalu Káníkovi. Pokud by tomu někdo rozuměl tak, že Rogoz ovlivnil hráče Vltavínu, aby Vyšehradu zápas takzvaně pustili, doslovněji prodali, našel by i v dalším dění indicie, které by této interpretaci nasvědčovaly.

Vyšehrad vyhrál na hřišti Vltavínu 2:0 a zklamaný domácí trenér Martin Frýdek, bývalý reprezentant, své svěřence nepoznával: „Naprosto zasloužené vítězství Vyšehradu. Nehráli jsme dobře, byli jsme bez pohybu, nechápu, co s týmem bylo, vždyť se hrálo o první místo.“

Pražskému deníku tehdy Frýdek ještě řekl: „Vůbec jsme se nevyhecovali, skoro jsme nevystřelili na branku, to je smutné, když máte tým, který má nejvíc vstřelených gólů v soutěži. Kluci měli ukázat a dokázat, že jsme v tabulce oprávněně tam, kde jsme. A my předvedeme takhle špatný výkon…“

Zápas se uskutečnil 29. května 2019. Den na to začne Rogoz obvolávat známé s tím, že potřebuje „sto“, tedy patrně 100 000 korun. A například Michalu Káníkovi přitom zdůrazňuje, že peníze potřebuje nikoli pro sebe, ale „pro něj“, jak se vyjádří v rozhovoru, který zachytil policejní odposlech.

Další policejní štěnice, umístěná uvnitř Rogozova vozu Mercedes Benz, odvede svou práci hned nazítří, tedy 31. května. V 15.30 je benzinka na Strakonické ulici v Praze dějištěm schůzky Romana Rogoze s Martinem Uvírou, kapitánem týmu Loko Vltavín.

Když spolu nasednou do Rogozova mercedesu, kamery z benzínky už je sice nevidí. Ale na odposlechu je slyšet šustění bankovek. Uvíra se ptá, zda si to má přepočítat. „Přepočítej si to doma v klidu, a když tam něco bude, tak to nějak vyřešíme. Já myslím, že to bude v pořádku, já to vyndal z bankomatu,“ odvětí Rogoz podle policejního materiálu, do kterého měl reportér Seznam Zpráv možnost nahlédnout.

Setkáním na benzince spolu ale tihle dva ještě neskončili. O měsíc později, konkrétně 1. července, volá Uvíra Rogozovi a klade dotaz: „Jak to vypadá?“ Rogoz odvětí, že „to“ bude mít zítra, ale to se Uvírovi nehodí, protože jede na dovolenou.

Setkají se tedy až 10. července v areálu Erpet Golf Resortu a zajdou spolu do restaurace. „V čase 13:59 byl Martin Uvíra spatřen před vchodem do areálu, jak si přepočítává větší objem finanční hotovosti,“ uvádí se v usnesení o trestním stíhání, které se týká jak Romana Rogoze, tak Martina Uvíry. V souvislosti se zápasem Vltavín–Vyšehrad je trestně stíhán i rozhodčí Jan Cihlář.

Ten se podobně jako Vyšehrad dostal do II. ligy a v ní si podle policie nechal posléze od Rogoze slíbit i úplatek i za pomoc v utkání s Líšní.

Vraťme se ale k Martinu Uvírovi, obránci, který v kariéře zaznamenal jeden prvoligový start za Jablonec. Ve Vltavínu působil od zimy 2015 do léta 2020, než odešel do Zbuzan.

V říjnu 2020 mu policie sdělila obvinění, stejně jako dvěma desítkám dalších osob, které se měly podílet na korupčních aktivitách v rámci českého fotbalu. Největšími „hvězdami“ aféry jsou někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr a jeho „pravá ruka“, tedy Roman Rogoz.

Nikdo z jmenovaných médiím komentáře k celé věci neposkytuje. „Já se k tomu nechci vyjadřovat. Až to bude nějak uzavřené, tak třeba jo, ale teď se o tom s vámi bavit nechci, nezlobte se,“ sdělil Martin Uvíra reportérovi Seznam Zpráv.

Roman Rogoz zachovával dlouho mlčení nejen vůči novinářům, velmi dlouho museli na jeho odpovědi čekat i policejní vyšetřovatelé. Dočkali se 1. března letošního roku, kdy se místo tradiční omluvenky s odkazem na špatný zdravotní stav dostavil osobně.

Jak už Seznam Zprávy uvedly zde, Rogoz částečně přiznal vinu tam, kde byla podle důkazního materiálu prakticky nezpochybnitelná. Jeho pokusy ovlivnit sudí zápasů s Chrudimí a Líšní totiž zachytil záznam policejní skryté kamery.

U dalších pěti zápasů, které měl Rogoz manipulovat podle textu obvinění, ale vinu nepřiznal. Včetně zápasu s Vltavínem.

Redakce Seznam Zpráv zjistila, jak Rogoz vysvětlil policistům schůzky s Uvírou a předávání peněz do jeho rukou. Podle jeho vyprávění prý rozhodně nešlo o úplatek. Schůzky měly podle Rogoze ryze sportovní souvislosti spojené s plánem, že Uvíra přestoupí do Slavoje Vyšehrad.

O žádném předávání peněz v Erpet Golf Resortu prý Rogoz nemá povědomost. Sice se tehdy s Uvírou setkal. Ale jaké peníze si to Uvíra přepočítává, když vyšel ven, to Rogoz netuší.

Zůstala tu ovšem ještě schůzka první, na benzínce, kde se peníze předávaly v autě. Tohle Rogoz rozporovat nemohl. Do protokolu vše vysvětlil tak, že Uvíra měl přestoupit do Slavoje Vyšehrad. A tohle měla být odměna, kterou svou ochotu změnit v létě klubovou příslušnost, dostal.

Jaroslav Klíma, majitel klubu Slavoj Vyšehrad, k tomu ale říká: „Ne, žádné povědomí o tom, že bychom pracovali na Uvírově přestupu k nám, jsem tehdy opravdu neměl. Já bych s příchodem takového hráče na Vyšehrad nesouhlasil.“

Vzápětí Klíma ještě dodá: „Je pravda, že v té době měl áčko v kompetenci pan Rogoz… Zcela jisté je, že co se týče těch peněz, tak ty ani ode mě ani od Vyšehradu rozhodně neměl.“

Jak už víme, k předávání peněz došlo brzy po utkání na Vltavínu. Navíc si Rogoz peníze půjčoval od známých. Že by takto řešil motivaci spojenou s chystaným přestupem, se jeví jako přinejmenším neobvyklé.

Nehledě na to, že Uvírův přestup do týmu Vyšehradu neproběhl. A to ani tehdy, ani nikdy potom. „Nakonec z toho sešlo,“ měl Rogoz vysvětlit policistům.

Ty zajímalo, proč tedy Uvíra peníze nevrátil, když podle Rogoze dostal finanční odměnu za přestup, který neproběhl. I na to měl Rogoz připravenou odpověď.

Vzal prý v potaz, že Uvíra následně přestoupil do Zbuzan, kde prý měl také slíbený podpisový bonus. Rogoz prohlásil, že majiteli klubu ve Zbuzanech dlužil nějaké peníze. A tak se s ním prý dohodl, že vzájemné závazky a pohledávky mezi Rogozem, Zbuzany a Uvírou takzvaně započtou.

S tím, že Uvíra si nechá peníze, které dostal od Rogoze. Jen to vlastně bude nově prémie od Zbuzan. A Zbuzany zase o výši této částky sníží svou pohledávku za Rogozem.

Důvěryhodnost této konstrukce snižuje fakt, že Uvíra dostal od Rogoze peníze do ruky v květnu 2019 – a do Zbuzan zamířil až v létě 2020. Po celý rok tedy Rogoz navrácení řádově stotisícové částky nechtěl a nepožadoval.

Až pak prý mělo dojít k trojdohodě o vzájemném vyrovnání mezi Rogozem, který přišel s touto verzí, dále Uvírou, který se k věci nechce vyjadřovat, a Josefem Huňáčkem, šéfem FK Zbuzany.

Ten ovšem reportérovi Seznam Zpráv sdělil, že o ničem takovém neví. „Uvíru jsem tehdy koupil z Vltavínu, je to hodný kluk. Co měli s panem Rogozem, to je jejich starost. Já s tím každopádně nemám vůbec nic společného. S Rogozem mě vůbec nespojujte.“

Poslední Uvírovou fotbalovou štací byl od léta loňského roku FC Zličín. Když se případem začala zabývat Etická komise FAČR, rozhodl se Uvíra, kterému je nyní 34 let, že hráčskou kariéru raději uzavře. A ukončil své členství ve Fotbalové asociaci ČR, takže fotbalový trest už dostat nemůže, ocitl se mimo dosah disciplinárního řízení.

Trestní stíhání však nadále běží. Čeká se, až bude vyšetřovací spis zkompletován. Až pak může dojít k sepsání obžaloby.

Reklama

Doporučované