Hlavní obsah

Vyřadil Slavii, povede Spartu. Křetínského klub angažoval Dána Priskeho

Foto: Profimedia.cz

Brian Priske, ještě na lavičce belgických Antverp. Nyní povede pražskou Spartu.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalová Sparta půjde do nové sezony pod taktovkou zahraničního kouče. Jmenuje se Brian Priske, jako hráč má za sebou starty v dresu dánské reprezentace, jako kouč úspěšná angažmá v Midtjyllandu či v Antverpách.

Článek

Když 9. května skončil na lavičce pražské Sparty Pavel Vrba, proskočily rychlé spekulace o tom, že letenský klub nejspíš znovu zkusí variantu se zahraničním koučem.

Spekulovalo se o Matthiasi Sammerovi či Heiko Herrlichovi, které Tomáš Rosický, sportovní ředitel Sparty, dobře zná z Dortmundu. V posledních dnech se v titulcích nejčastěji objevovalo jméno Adrián Guľa. Ale ani někdejšího kouče Viktorie Plzeň a Wisly Krakov nakonec Sparta neangažovala. Byť přiznala, že v užším výběru nescházel.

Mužem, který má přivést Spartu na vrchol, tedy k mistrovskému titulu, na který čeká už od roku 2014, bude nakonec Brian Priske, 45letý dánský trenér, v minulosti coby hráč reprezentant své země.

„Brian byl jako trenér formován systémem Midtjyllandu, který má za cíl vyhrávat, rozvíjet hráče a dávat příležitost mladým talentům. To jsou stejné cíle, jaké máme i my ve Spartě,“ řekl Tomáš Rosický, sportovní ředitel Sparty.

Sparta chce být znovu úspěšná i v pohárové Evropě. I proto ji Priske zaujal. Na lavičce Midtjyllandu totiž dokázal oslavit nejen dánský mistrovský titul, ale i postup z kvalifikace do skupinové fáze Ligy mistrů. A vyřadit přitom na podzim 2020 po Razgradu a Young Boys Bern v rozhodujícím kole kvalifikace také tým pražské Slavie.

V samotné hlavní soutěži pak dánský mistr uhrál dva body po remízách s Atalantou Bergamo a Liverpoolem.

Jako hlavní trenér funguje Priske teprve od léta 2019. Předtím působil v Midtjyllandu a FC Kodaň v roli asistenta. A sotva zahájil samostatnou trenérskou kariéru, hned s Midtjyllandem získal titul, dokonce s impozantním náskokem 14 bodů.

V dalším ročníku pak v dánské lize skončil s tímto týmem druhý.

V uplynulé sezoně už Priske působil v belgických Antverpách. V kvalifikaci Evropské ligy vyřadil kyperskou Omonii. Ve skupině následovaly duely s Frankfurtem, Fenerbahce a Olympiakosem. Z nich Antverpy vytěžily 5 bodů, což na postup nestačilo.

V lize skončily Antverpy čtvrté, trenér Prisk byl po sezoně volný. A sáhla po něm Sparta.

Klíčovým doporučením byla podle všeho pro Spartu Priskeho práce v Midtjyllandu. Jde o klub, který maximální možnou měrou využívá datové analýzy, pracuje s nejmodernějšími metodami pro výběr hráčů a práci na jejich rozvoji.

„Věříme, že ve Spartě naváže na svou dosavadní trenérskou práci,“ říká sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

Původní text byl doplněn o vyjádření Tomáše Rosického a další informace.

Reklama

Doporučované