Hlavní obsah

Páka na íránské hráče: Před bitvou s USA zaklekl režim na jejich rodiny

Foto: Profimedia.cz

Hráči íránského národního týmu před zápasem s Walesem.

Reklama

Původně měli od státu slíbené za výsledky dary a automobily. V reálu však čelí násilí. Poté, co íránští reprezentanti nezpívali hymnu před prvním zápasem na šampionátu, měli jít na pohovor s Íránskými revolučními gardami.

Článek

Rodinní příslušníci íránského národního fotbalového týmu půjdou do vězení, nebo je čeká mučení v případě, pokud by se hráči před úterním zápasem s USA chovali „nevhodně“. Americké televizi CNN to řekl nejmenovaný zdroj z bezpečnostního aparátu fotbalového šampionátu.

Poté, co íránští reprezentanti demonstrativně nezpívali hymnu před zápasem s Anglií, se podle zdroje CNN museli zúčastnit schůzky s představiteli Íránských revolučních gard. Tam jim bylo řečeno, že pokud i v dalším utkání nebudou zpívat hymnu, nebo se nějak připojí k protirežimním protestům, budou jejich rodiny čelit „násilí a mučení“.

Před druhým zápasem ve skupině proti Walesu už proto Íránci národní hymnu zpívali, i když při tom nevypadali nijak nadšeně. Média už tehdy spekulovala, že je k tomu režim donutil. Teď je zřejmé, že pákou byly právě rodiny.

Podle zdroje CNN navíc Teherán vyslal na šampionát do Kataru velké množství agentů, kteří mají za úkol sbírat informace a monitorovat chování hráčů.

S členy Íránských revolučních gard měl separátní schůzku i kouč národního týmu, Portugalec Carlos Queiroz. Co se na ní probíralo, není jasné. Queiroz se k možným protestům hráčů vyjádřil tak, že své názory vyjádřit mohou, musí to ale být v rámci pravidel FIFA.

Íránský režim dusí protesty i v Kataru

Íránský fotbalový tým vyvolává v Kataru velký zájem. A není to jen kvůli kvalitnímu výkonu proti Walesu.

Původně měli mít hráči před zápasem s Anglií slíbené dárky a automobily v případě úspěchu, po protestu v podobě odmítnutí zpívat hymnu však ze strany režimu přišly naopak výhrůžky.

„Na poslední zápas proti Walesu vyslal režim stovky falešných fanoušků, aby vytvořil dojem podpory a přízně mezi příznivci. Na příští zápas proti USA plánuje režim zvýšit jejich počet na tisíce,“ řekl výše zmíněný zdroj CNN.

Zápas s USA bude přitom pro vývoj skupiny klíčový – pravděpodobně se v něm rozhodne o druhém postupujícím.

+13

Írán se fotbalového mistrovství světa účastní v extrémně napjaté atmosféře – zemí zmítají protesty, které spustila smrt 22leté Kurdky Mahsy Amíníové, již nejspíš zavraždili příslušníci mravnostní policie. Zatknout ji měli kvůli tomu, že neměla nasazený šátek zakrývající vlasy.

V neděli žádala íránská média o vyřazení USA z turnaje kvůli tomu, že americká fotbalová federace zveřejnila na svých sociálních sítích neúplnou íránskou vlajku – vynechala na ní emblém Islámské republiky. Cílem bylo „ukázat podporu íránským ženám bojujícím za lidská práva“. Federace prý ale hned od počátku plánovala toto opatření pouze na 24 hodin, o změně mluví jako o „jednorázové grafice“. Po íránské oficiální stížnosti příspěvky odstranila a zveřejnila je s původní vlajkou.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované