Hlavní obsah

Zastal se bezbranných dělníků. Katar ho kvůli tomu mučí, tvrdí rodina

Foto: Profimedia.cz

Na katarských stadionech Education City a Al Bayt bylo 200 dělníků, kteří nedostali ani pitnou vodu, tvrdí whistleblower.

Reklama

Rodina muže, který kritizoval katarské úřady a pak skončil ve vězení, promluvila. V dopise líčí, jak byl krátce před začátkem mistrovství světa ve fotbale mučen. Vinu podle ní nese i FIFA, jež zůstává „bezcitně lhostejná“.

Článek

Katarský whistleblower Abdullah Ibhais upozornil na špatné zacházení s přistěhovaleckými pracovníky, které provází mistrovství světa ve fotbale v Kataru (podrobněji zde). Za nevyžádanou kritiku skončil ve vězení. Krátce před začátkem turnaje ho dokonce mučili, tvrdí podle deníku The Guardian jeho rodina.

Ibhais v minulosti působil jako mediální manažer šampionátu. Podle rodiny byl uvězněn za to, že se podílel na investigativním dokumentu stanice ITV s názvem „Katar: stát strachu?“, který vyšel minulý měsíc.

Lidskoprávní organizace FairSquare zveřejnila dopis, v němž rodina popisuje, čím si musel Ibhais projít. Apeluje přitom na tým lidskoprávních expertů OSN, aby oficiálně prohlásil, že jde o svévolné zadržení a pomohl Ibhaise dostat z vězení, kde má strávit tři roky.

Ibhaisova rodina tvrdí, že muž strávil čtyři dny „v naprosté tmě na samotce poté, co byl fyzicky napaden“. Jako mučicí nástroj údajně posloužila i klimatizace, která byla po celou dobu puštěna na plný výkon.

„Byl v cele o rozměrech 2 × 1 metr s dírou v zemi jako koupelnou a při teplotách blízkých nule,“ popisuje rodina. „Už jsem měl několik modřin po útoku vězeňských dozorců a neustále jsem se třásl, protože proud studeného vzduchu směřující na mě neustával. Během těch čtyř dnů jsem téměř nespal,“ citovala jeho slova rodina.

Více o kontroverzích, které provázejí katarský šampionát

Pořadatelství Kataru je zpochybňované kvůli klimatické stopě i četným úmrtím dělníků nebo příchuti korupce. Na co všechno kritici upozorňují? A jak je šampionát vnímaný přímo na Blízkém východě?

Ibhais tvrdí, že byl uvězněn poté, co vyjádřil obavy, že pořadatelé šampionátu plánují popřít, že se pracovníci z řad přistěhovalců podíleli na stávce v Dauhá, které se účastnilo 4 000 až 6000 lidí.

V srpnu 2019 Ibhais pořadatelskému nejvyššímu výboru doporučil, aby uznal svou roli při zneužívání přistěhovaleckých pracovníků na stavbách stadionů, píše The Independent.

Popsal také žalostné pracovní podmínky, se kterými se dělníci v Kataru museli potýkat. Na stadionech Education City a Al Bayt údajně našel 200 pracovníků, kteří čtyři měsíce nedostali zaplaceno a k dispozici neměli dokonce ani pitnou vodu.

Katarské úřady namítají, že Ibhaisovo zatčení s kritikou nijak nesouvisí. Tvrdí, že Ibhais, jenž byl v roce 2019 odvolán ze své funkce, byl odsouzen na základě obvinění z podvodu souvisejícího se smlouvou na výrobu obsahu pro sociální sítě.

Oficiální katarskou verzi kromě rodiny zpochybňuje i organizace FairSquare. Ta se domnívá, že Ibhaisovi byl odepřen spravedlivý proces a k přiznání byl donucen.

„Bezcitně lhostejná“ FIFA

Spoluvinu na Ibhaisově věznění nese podle jeho rodiny i Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA), která v případu zůstává „bezcitně lhostejná“.

„My, rodina Abdullaha Ibhaise, vyzýváme (k odpovědnosti) FIFA a jejího prezidenta Gianniho Infantina, který kdysi řekl, že ‚mistrovství světa je hlasem marginalizovaných,“ stojí v dopise. „Vaše činy neodpovídají vašim slovům, FIFA se podílí na Abdullahově uvěznění a mlčení FIFA rozděluje naši rodinu. Odmítáme bezcitnou lhostejnost FIFA, odmítáme ustoupit,“ uvádí rodina.

Organizace FairSquare tvrdí, že Ibhais se před svým zatčením na fotbalovou federaci obrátil. „Posílal zprávy přímo členům týmu FIFA pro lidská práva. V určitém okamžiku však prostě zmizely. V podstatě se ho – pro nedostatek lepších slov – zbavili a on s nimi poté už nekomunikoval,“ vysvětluje Nicholas McGeehan z FairSquare.

„Vyzýváme katarské úřady, aby Abdullaha okamžitě propustily, a žádáme všechny lidskoprávní organizace, novináře, aktivisty, hráče a diváky mistrovství světa, aby pozvedli svůj hlas a volali po Abdullahově propuštění,“ prosí v dopise rodina.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované