Hlavní obsah

Katarský šampionát zrozený z hříchu. Mění to celý region, říká Izraelec

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Letošní mistrovství světa ve fotbale, které se koná v Kataru, provází mnoho kontroverzí. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Koncem týdne vypukne v Kataru největší sportovní akce roku – mistrovství světa ve fotbale. Kvůli klimatickým podmínkám v dějišti turnaje se letos koná v netradičním termínu. Pořadatelství Kataru je ale zpochybňované i kvůli četným úmrtím dělníků nebo příchuti korupce. Na co všechno kritici upozorňují? A jak je šampionát vnímaný přímo na Blízkém východě?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co dnes víme o tom, do jaké míry korupce před dvanácti lety ovlivnila výběr pořadatelských zemí pro mistrovství světa ve fotbale?
  • Proč Západ kritizoval Katar za podmínky, ve kterých museli pracovat dělníci při stavbách stadionů a dalšího zázemí, a co se změnilo?
  • Budou moct fanoušci během zápasů pít alkohol? A jaká pravidla budou v konzervativní zemi muset dodržovat stejnopohlavní páry?

Koncem týdne – přesněji 20. listopadu – fotbalový svět upře oči směrem ke Kataru. Začne mistrovství světa. Každý světový šampionát je svým způsobem výjimečný – koná se jen jednou za čtyři roky, a navíc je to jediná akce, na které se mohou utkat týmy z celého světa. Katarské mistrovství má ale také mnohá svá specifika.

Bude to první šampionát, který se odehraje v některé z arabských zemích, a zároveň proběhne kvůli podnebí v jiném termínu. Země ale také čelí palbě kritiky třeba za to, že přidělení pořadatelství podle řady indicií získala díky korupci.

Foto: Reprofoto z youtubového kanálu i24NEWS English.

Izraelský fotbalový novinář Uri Levy.

„FIFA a její tehdejší šéf Sepp Blatter v zásadě prodali to právo uspořádat tyhle turnaje v Rusku a v Kataru,“ popisuje izraelský fotbalový novinář a zakladatel serveru BabaGol Uri Levy. „A zkrátka nejde přehlížet, že se to zrodilo z jakéhosi prvotního hříchu,“ dodává.

Blatter několik měsíců poté, co přidělení začala vyšetřovat FBI, dokonce rezignoval. A v minulém týdnu se dokonce nechal slyšet, že přidělit pořadatelství Kataru byla chyba.

Levy nyní věří, že akce může být pro Katařany šancí ukázat celému světu „svou kulturu, pohostinnost a dobré lidi“. Je to podle něj „obrovská příležitost pro Katar a arabský svět“.

Práva dělníků? „Katar změnil zákony“

Západ, v čele třeba s neziskovou organizací Amnesty International, nicméně také Kataru vyčítal zacházení se zahraničními dělníky, bez kterých by stavba okázalých stadionů a dalšího zázemí nebyla možná.

Podle médií jako Deutsche Welle nebo The Guardian tito lidé žili v nedůstojných podmínkách, měsíce nedostávali zaplaceno, a někteří dokonce na stavbách umírali. I podle Levyho Katar „není bez viny“, ale v reakci na kritiku změnil zákony týkající se systému pracovních migrantů, kterému se říká kafala.

„Ve světle věcí, které vyšly najevo při vyšetřování podmínek na stavbách spojených s mistrovstvím světa, se Katar rozhodl změnit svůj tradiční systém a zavést nové prvky z pracovního práva, jaké najdeme třeba v Evropské unii nebo v britských zákonech o stavebnictví,“ vysvětluje.

„Žádný fotbalový zápas nestojí za jediný zmařený lidský život,“ pokračuje. Nicméně dodává, že i další stavby kvůli sportovním akcím po celém světě si vyžádaly oběti. A vinu na nešťastných událostech má podle něj i to, že země neměla téměř žádnou infrastrukturu pro akci tohoto typu. Musela třeba vybudovat sedm nových stadionů.

Novinář Levy proto kořeny problému vidí v samotném faktu přidělení MS do Kataru, které zřejmě zatížila korupce. „Jsou odsuzováni (Katar) za něco, k čemu vůbec nemuselo a nemělo dojít.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli turisté budou moct na šampionátu pít pivo a další alkohol, jaká pravidla budou v konzervativní zemi platit pro stejnopohlavní páry nebo jak moc se do letošního šampionátu promítne politická situace v zemích, jako je Írán, kde probíhají masové protesty proti režimu a povinnému nošení hidžábu. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Dabing: Miroslav Tomko

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima NEWS, YouTube - Team Qatar, YT - U.S. Attorney's Office, YT - i24NEWS English, YT - Sky News Australia

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované