Hlavní obsah

Nová krev pro Spartu. Talent ze severu nebo nechtěný bek z Lazia

Foto: Profimedia.cz

Kaan Kairinen, posila Sparty Praha

Reklama

V zimním přestupním termínu přivedla Sparta čtyři zahraniční hráče s reprezentačními – minimálně na mládežnické úrovni – zkušenostmi. Mají přinést kvalitu a konečně posunout pražský klub do boje o titul.

Článek

Sparta odstartovala jaro remízou na půdě Sigmy Olomouc 1:1 a opět se jí nepatrně vzdaluje cíl, o kterém mluví bez úspěchu už roky: titul z nejvyšší domácí soutěže.

Pozornost i z tohoto důvodu poutají zimní zahraniční posily, z nichž na Hané představila dvě: australský reprezentant keňského původu Awer Mabil vystřídal v 57. minutě zraněného Tomáše Čvančaru, srbský obránce Dimitrije Kamenović přišel na hřiště čtvrt hodiny před koncem za stopera Patrika Vydru.

Ani jeden z nich do výsledného skóre – kladně či záporně – nepromluvil, něco ze svého umění naznačili, více zůstalo skryto.

Druzí dva legionáři albánský Qazim Laçi a především finský Kaan Kairinen zůstali na lavičce náhradníků.

Zatím tedy fanouškům nabízejí jen pověst, která je doprovází.

Talent země tisíců jezer

Mluví se o něm jako o největším finském talentu od doby Jariho Litmanena. Ve finské lize debutoval záložník Kaan Kairinen v patnácti letech v říjnu 2014, o dva roky později přestoupil do dánského Midtjyllandu, kde si však nevydobyl místo v základní sestavě a začal putovat po hostování. „Měl vynikající start v kariéře, pak se však poněkud přibrzdil,“ probírá jeho vývoj hráčský agent Filip Zíka, který už léta pozorně sleduje skandinávský fotbal.

Ví tedy, o kom mluví. „Hodně zajímavý hráč,“ upozorňuje. „Má vyváženou ofenzivní a defenzivní složku, zaplní celý střed hřiště, umí zahrávat standardní situace,“ vypočítává jeho silné stránky, k nimž patří i obounohost, pravačku rozhodně nemá jen na opírání. Na Fina disponuje neočekávanou kopací technikou. „Určitě na tom mají vliv turecké kořeny po matce,“ odhaluje Zíka.

Podle něj má Kairinen obrovskou výhodu v tom, že nyní na sparťanské lavičce sedí dánský trenér, který zná skandinávskou mentalitu a umí s ní pracovat. A spřízněných duší nalezl čtyřiadvacetiletý středopolař na Letné více.

Jako asistent výběru do 16 let působí od loňského léta Tim Sparv, jenž na Euru 2020 (hráno ale v roce 2021) vedl jako kapitán finskou reprezentaci. „S Kairinenem se v ní potkali, do Sparty ho nejspíš doporučil právě Sparv,“ odhaduje Zíka.

Pro mladého hráče to znamená velice silnou psychickou podporu.

Kaan Kairinen

  • Finsko – střední záložník
  • Narozen 22. 12. 1999, Turku
  • Hráčská kariéra: Inter Turku (2014–2016), FC Midtjylland / Dánsko (2016), Skive IK / Dánsko (2017), Inter Turku (2018), HJK Helsinky (2019), Lillestrøm SK / Norsko (2020–2022), Sparta Praha (2023).
  • Reprezentace Finska: 2019–2023 (7/0)

Účastník katarského šampionátu

S vyleštěnou vizitkou přichází na Letnou na hostování ze španělského Cádizu křídelní útočník či krajní ofenzivní záložník Awer Mabil, keňský rodák, který se v dresu australské reprezentace zúčastnil loňského světového šampionátu v Kataru, kde nastoupil jako střídající hráč proti Francii a Tunisku.

Je sice občanem Jižního Súdánu, ale FIFA mu v březnu 2014, kdy mu byla udělena výjimka pro jeho status uprchlíka, povolila hrát za Austrálii.

Mabil se prosadil v kvalifikaci mistrovství světa, v mezikontinentální baráži proti Peru uspěl v rozhodující sérii v penaltovém rozstřelu a poslal vlastně Austrálii na závěrečný turnaj.

Reprezentační dobrozdání hodně nadějné, klubové už tak svítivé není. „Nic moc,“ šetří slovy při jeho charakteristice uznávaný španělský novinář Juan Castro z prestižního listu Marca. „Není moc dobrý,“ přidává výraznou pochybnost, zda bude jeho opce po jarní sezoně uplatněna.

Příznivé zvěsti nejdou ani z Mabilova předchozího působiště v tureckém klubu Kasımpaşa SK. „Ptal jsem se na něj sportovního ředitele, odpověděl mi, že vůbec nezaujal a nebyl nikterak úspěšný, proto neuplatnili opci,“ sděluje hráčský agent Gökmen Kore, jenž na přelomu tisíciletí poznal obtížnost české ligy v dresu Zbrojovky Brno a Drnovic.

Umí tedy posoudit, kdo náročný český fotbal po fyzické, ale i psychické stránce ze zahraničních fotbalistů zvládne.

Awer Mabil

  • Austrálie – útočník
  • Narozen 15. 9. 1995, Kakuma (Keňa)
  • Hráčská kariéra: Playford City (2007–2010), SA NTC (2011–2012), Adelaide United (2012), Campbelltown City (2012), Adelaide United (2013–2015), FC Midtjylland / Dánsko (2015–2016), Esbjerg EfB / Dánsko (2016–2017), Paços de Ferreira / Portugalsko (2017–2018), FC Midtjylland / Dánsko (2019–2021), Kasımpaşa SK / Turecko (2022), Cádiz CF / Španělsko (2022), Sparta Praha (2023).
  • Reprezentace Austrálie: 2018–2023 (30/7)

Věhlas vrcholného politika

Fanoušci italského klubu Lazio Řím při oznámení, že srbský levý obránce Dimitrije Kamenović opouští jejich oblíbený tým a míří do stověžaté Prahy, jen krátce na svých facebookových stránkách uvedli: „Chválabohu, že už je pryč.“

V lednu 2021 ho italský klub vykoupil z bělehradského FK Čukarički za sumu 2,5 milionu eur (asi šedesát milionů korun), podepsal s ním pětiletou smlouvu, ale posilu pro A-tým žádnou nezískal. V Serii A nastoupil reprezentant všech mládežnických srbských výběrů pouze jednou a nijak nepřesvědčil. „Italové vynaložili za hráče takové miliony a teď ho klidně pouštějí do Prahy,“ komentuje tuto transakci televizní stanice Nova Srbija.

Vůbec se podivuje, proč dvaadvacetiletý obránce na sebe poutá takovou pozornost. „Má věhlas jako vrcholní politici,“ staví televizní stanice postřeh do satirické polohy s dovětkem, že velký rozruch nijak neodpovídá hráčovým výkonům. Ani v Čukaričkách nebyl prý nijak dominantní.

Z italských zdrojů vyšla zvěst, že ho vedení Lazia chtělo upíchnout nejprve v Salernitaně, ale to se nepovedlo. Sparta se nakonec ukázala jako nejlepší řešení pro nechtěného legionáře.

A fanoušci klubu jeho odchod vítají.

Dimitrije Kamenović

  • Srbsko – levý obránce
  • Narozen 16. 7. 2000, Pirot
  • Hráčská kariéra: FK Čukarički (2019–2021), Lazio Řím / Itálie (2021–2022), Sparta Praha (2023).

Rozvinul se na Korsice

Sedmadvacetiletý střední záložník Qazim Laçi se sice narodil v Albánii, ale v mládí se rodiče přestěhovali do Řecka, kde vyrůstal v akademii slavného Olympiakosu Pireus. Sice si proklestil cestu až do prvního týmu, ale nikdy za něj v řecké lize nenastoupil.

Bez zápisu proběhlo i hostování v kyperském APOEL Nikósie, aspoň pár startů nasbíral za další řecký klub Levadiakos. „Těžko mohu posoudit jeho výkonnost, jeho přednosti a nedostatky, když v Řecku nic neukázal,“ brání se hodnocení hráčský agent Ryan Kapagiannidis.

Anketa

Kdo vyhraje letošní ročník Fortuna ligy?
Viktoria Plzeň
11,4 %
Slavia Praha
51,6 %
Sparta Praha
35,1 %
Někdo jiný
1,9 %
Celkem hlasovalo 1511 čtenářů.

Jelikož české fotbalové prostředí dobře zná a zastupoval například jiného albánského reprezentanta Kristi Qoseho s podobným životním osudem – také se rodina usadila v Řecku, kde fotbalově vyrůstal –, je k přestupu Laçiho poněkud skeptický. „Ale mohu se mýlit,“ ponechává mu prostor pro vyniknutí v novém angažmá.

Ostatně ve francouzském (korsickém) klubu AC Ajaccio si vydobyl velice slušnou pověst. „V průběhu pěti let se stal pilířem mužstva,“ píše o něm francouzský server maligue2.fr. „Přišel jako neznámý z Olympiakosu Pireus, místo ve středu zálohy si dokázal vydobýt svým temperamentem a technickou kvalitou, což mu umožňovalo střílet krásné góly,“ pokračuje.

Loučení v korsickém klubu bylo docela dojemné. „Pět let ctil naše barvy, když měl příležitost odejít, tak jsme mu to přirozeně umožnili,“ uvedl sportovní ředitel Johan Cavalli. „Navíc na podzim měl jen krátkou dobu využití,“ připomenul, že Laçi pozici lídra už ztratil.

Qazim Laçi

  • Albánie – střední záložník
  • Narozen 19. 1. 1996, Peshkopi
  • Hráčská kariéra: Olympiakos Pireus / Řecko (2007–2016), APOEL Nikósie / Kypr (2016–2017), PAE Levadiakos / Řecko (2017), AC Ajaccio / Francie (2017–2022), Sparta Praha (2023).
  • Reprezentace Albánie: 2020–2023 (21/1)

Reklama

Související témata:

Doporučované