Hlavní obsah

Plzeň je před branami historického úspěchu. Úkol zní jasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Plzeň v prvním zápase remizovala doma s Fiorentinou 0:0.

Reklama

Byl by to obrovský úspěch. Historický. Viktoria Plzeň ještě nikdy nebyla mezi čtyřmi nejlepšími týmy v evropské soutěži. Po domácí remíze s italskou Fiorentinou je její situace nadějná. A hráči udělají všechno, aby si sen splnili.

Článek

Porazili doma Slavii Praha, dokázali, že se mohou nadále měřit s nejlepšími týmy na české scéně, s uchazeči o mistrovský titul.

Teď si odskočí do Itálie a pokusí se o nesmrtelnost na evropské úrovni. Fotbalisté Viktorie Plzeň touží postoupit do semifinále Konferenční ligy.

Přivítaná remíza

Bezbrankovou remízu z úvodního střetnutí nakonec přivítaly oba týmy. „Potěšilo mě, jak skvěle takticky mužstvo zápas zvládlo,“ doslova zářil plzeňský trenér Miroslav Koubek. „Nechci pronášet velikášské řeči, ale Fiorentina si v italské lize vytváří víc šancí!“ konstatoval hrdě.

Nerozhodný výsledek vyhovoval ale italskému týmu. „Věděli jsme, že Plzeň doma dostává málo branek, a tak nás nepřekvapilo, že proti nám hráli vysloveně obrannou hru, postavili nám zeď,“ vrací se k utkání z minulého čtvrtka tiskový mluvčí týmu Luca di Francesco. „Narazili jsme na obranný val a neuměli jsme se prosadit v útoku,“ předkládá stručné zhodnocení.

A přiznává, že remíza byla předem vítaná. „Nebyla od nás viditelná velká touha vyhrát,“ nepopírá. „Naštěstí Viktoria nebyla nebezpečná,“ dodává s přídomkem, že trnuli jen ve 24. minutě při šanci Matěje Vydry. „Doma v odvetě budeme mnohem odvážnější a ofenzivnější,“ slibuje.

Míč v soupeřově síti by však hodně pootevřel semifinálové dveře i Plzni. „Byli jsme určitě schopni dát gól, museli bychom ale lépe zvládnout přechodové situace,“ našel příčinu sterility Koubek. „Tam byl deficit,“ neskrýval.

Komu se podaří vstřelit gól, hodně zvýší naděje na postup.

Posílené sebevědomí

Plzeň měla mezi evropské duely s Fiorentinou vložený důležitý souboj v české nejvyšší soutěži s vedoucím týmem tabulky Slavií Praha. Zvládla ho, vyhrála 1:0 a sesadila soupeře z první příčky.

Hráčům to hodně zvedlo sebevědomí. „Taková výhra nakopne, nálada v kabině je skvělá,“ prohlašuje z vlastních bohatých zkušeností bývalý trenér západočeského týmu Pavel Vrba, jenž s Viktorií slavil tři české mistrovské tituly a poznal i Ligu mistrů.

Sebevědomí a víru ve vlastní schopnosti budou hráči potřebovat. „Fiorentina je totiž ještě o jeden level výš než Slavia, patří mezi nejlepší italské kluby, navíc se hraje na její půdě,“ upozorňuje Vrba. „Výhra nad Slavií však vysokou hodnotu má,“ opakuje.

Každý je zdravý

Poslední český zástupce na kontinentální scéně má náročný program. Přitom kádr je zúžený, chybí několik zdravotně nezpůsobilých hráčů, trenér Koubek pečlivě zvažuje, koho nasadit.

Ozývala se dokonce doporučení, aby utkání se Slavií zvládli plzeňští fotbalisté sice se ctí, ale víc šetřili síly na Fiorentinu. Koubek byl proti. „Ale to nevadí, čtyři dny jsou na regeneraci a doléčení bolístek dost,“ nepřikládá tomu Vrba fatální význam, který by měl mužstvo poškodit.

Naopak výhra nad Slavií týmu dodá energii, i když se už zdá, že není kde brát. „Tak to bývá, když se daří, všichni jsou zdraví,“ připomíná Vrba, jak jsou výsledky i z tohoto hlediska povzbuzující. „Co se odhadovalo, že bude trvat 14 dní, odezní za pět,“ odhaluje léčivé účinky výher.

Ztráty ale hlásí i Fiorentina. A dost citelné. „Tým je zdecimován zraněními a vyloučenými, trenér má k dispozici jenom 17 hráčů, z nichž někteří jsou mladí a nemají velké zkušenosti,“ stěžuje si Luca di Francesco.

Každý bojeschopný a odhodlaný jedinec bude přijímán s otevřenou náručí. Na obou stranách.

Vyřazená Neapol

Na kontinentální scéně se Plzeň představila na italské půdě celkem pětkrát s dosti děsivou bilancí: jedna výhra a čtyři porážky (výrazně vysoké) s hrozivým gólovým poměrem 4:15.

Jediná výhra – na jaře 2013 s třígólovým bonusem v šestnáctifinále Evropské ligy pod sopkou Vesuv v Neapoli – však v sobě skrývá zajímavý odkaz. Bylo to jediné střetnutí západočeského klubu proti italskému v klasickém pohárovém rytmu doma–venku, ostatní proběhla v základních skupinách.

A Viktoria italského protivníka (z prvního utkání doma si vezla náskok 2:0) vyřadila. „Byl to obrovský úspěch,“ vzpomíná trenér Vrba, jenž tehdy seděl na lavičce. Přestože Neapol nebyla tak silná jako nyní, kdy dokonce v uplynulém ročníku dobyla Serii A, vstoupil tento výsledek do historie. „Vítězstvím na italské půdě se chlubí všechny týmy Evropy,“ podotýká Vrba.

Český zástupce tuto třpytivou záložku ve své kronice má.

Barák není Džeko

Ostatní vystoupení už tak zdařilá nebyla, navíc Plzeň stála třikrát proti nejvyšší kvalitě v základní skupině Ligy mistrů. A u bohatě prostřeného stolu nebývá pro chudé místo.

Na plzeňských demolicích při výjezdu na Apeninský poloostrov se třikrát výrazným vkladem podílel bosenský útočník Edin Džeko, jenž poznal český fotbal v dresu Teplic a Ústí nad Labem, než se vydal za oslnivou kariérou v nejsilnějších evropských klubech (mj. i v Manchesteru City). Proti Plzni se trefil celkem osmkrát.

Byl k neudržení. „Vynikající útočník, střelec, který byl těžko k zastavení,“ charakterizuje ho trenér Vrba, jenž své svěřence také proti němu připravoval, aby ho uhlídali. Marně. „Takový typ Tomáš Skuhravý, v pokutovém území nesmírně nebezpečný,“ podotýká.

Džeko měl proti českému týmu zvýšenou motivaci. „Tak to bývá,“ přitakává Vrba. „Když hráč někde působí, tak se chce připomenout bývalým spoluhráčům, protihráčům, funkcionářům, fanouškům,“ odkrývá jejich stimul.

V kádru Fiorentiny působí dokonce český reprezentační záložník Antonín Barák, jehož především levá noha umí být také gólově efektivní. „Bude se chtít ukázat,“ ubezpečuje Vrba. „I reprezentačnímu trenérovi,“ přidává další Barákovu motivaci. Ostatně i Vrba český výběr v minulosti vedl. „Naštěstí není Džeko,“ uklidňuje plzeňské fotbalisty, že takový bombarďák nyní proti nim nevyběhne.

Je známo, že současná Fiorentina nemá klasického zakončovatele. „To je její slabina,“ prohlašuje bývalý hráč české reprezentace Tomáš Ujfaluši, jenž v italském klubu čtyři roky (2004–2008) působil.

Náladu si nezlepšili

To se projevuje i v domácí soutěži, po 31 zápasech nejvíce gólů – sedm – vstřelili argentinský útočník Nicolás González a záložník Giacomo Bonaventura. Před duelem s Plzní si Fialky náladu příliš nezlepšily, před vlastními fanoušky Fiorentina nezdolala Janov, který se rovněž pohybuje ve středu tabulky a je tedy přímým konkurentem.

Zápas skočil remízou 1:1, za Fiorentinu skóroval francouzský legionář Jonathan Ikoné. Od italského tisku schytává tvrdou kritiku útočník Andrea Belotti, mistr Evropy 2020. Vyčítá se mu pomalost, což se projevilo už v Plzni, moc toho ovšem neukázal ani jeho náhradník angolský legionář M’Bala Nzola.

Odborníci se Belottiho ovšem trochu zastávají, že je – stejně jako jeho případní náhradníci – v útoku příliš izolovaný a nemá patřičnou podporu.

Výsledek z prvního utkání na české půdě však velí vyhrát, pokud se nechce tým spoléhat na kolo štěstí v podobě střel ze značky pokutového kopu. „Naším cílem je jednoznačně postup,“ zdůrazňuje tiskový mluvčí Luca di Francesco.

Ale proniknutí do semifinále Konferenční ligy by se líbilo i Viktorii Plzeň. „Byl by to obrovský úspěch,“ uvědomuje si její kultovní trenér Vrba.

Zápasy Plzně na italské půdě

AC Milán – Viktoria Plzeň 2:0 (0:0)

základní skupina Ligy mistrů 2011/2012

Góly: 53. Ibrahimović (pok. kop), 66. Cassano

SSC Neapol – Viktoria Plzeň 0:3 (0:0)

šestnáctifinále Evropské ligy 2012/2013

Góly: 28. Darida, 79. Rajtoral, 90. Tecl

AS Řím – Viktoria Plzeň 4:1 (1:1)

základní skupina Evropské ligy 2016/2017

Góly: 11., 61. a 88. Džeko, 82. vlastní Matějů – 18. Zeman

AS Řím – Viktoria Plzeň 5:0 (2:0)

základní skupina Ligy mistrů 2018/2019

Góly: 3., 40. a 90. Džeko, 64. Ünder, 73. Kluivert

Inter Milán – Viktoria Plzeň 4:0 (2:0)

základní skupina Ligy mistrů 2022/2023

Góly: 42. a 68. Džeko, 35. Mchitarjan, 87. Lukaku

Reklama

Doporučované