Hlavní obsah

Ronaldo byl jen začátek. Evropskému fotbalu roste obří konkurence

Foto: Getty Images, Getty Images

Cristiano Ronaldo se stal nejviditelnější akvizicí saúdského sportu.

Reklama

Přestup Cristiana Ronalda z Manchesteru United odstartoval v Saúdské Arábii masivní utrácení velkých peněz ve sportu. To opravdu viditelné utrácení. Jenže vše začalo už dřív a fotbal je pouhou špičkou ledovce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dění v posledních týdnech už vypadá, jako by se Saúdští Arabové rozhodli vyluxovat značkové zboží z evropského fotbalu. Pozoruhodné utrácení v Saudi Pro League (SPL) bude navíc podle jednoho z jejích vedoucích představitelů pokračovat.

„Rozpočet je připraven na několik let, nemyslím, že by se to mělo zpomalovat,“ řekl britský ředitel Peter Hutton, který sedí v představenstvu ligy.

Zatím se jeho slova potvrzují.

Nedlouho poté, co pětinásobný držitel Zlatého míče Ronaldo přišel v lednu z Manchesteru United, SPL přilákala další velká fotbalová jména. Patří mezi ně bývalý útočník Realu Madrid Karim Benzema, bývalý kapitán Liverpoolu Jordan Henderson a další zkušení hráči Chelsea, Manchesteru City a Bayernu Mnichov.

Minulý měsíc navíc klub Al-Hilal vytvořil světový rekord nabídkou pro útočníka Paris St-Germain Kyliana Mbappeho ve výši 300 milionů eur. „Pracoval jsem ve sportu 40 let, ale nikdy jsem neviděl projekt tak velký, ambiciózní a odhodlaný uspět,“ řekl BBC Sport Hutton, který byl vedoucím pracovníkem Eurosportu, ESPN, IMG nebo Facebooku. „A není to nutně špatná věc, pokud evropský fotbal není tak silný, jak býval.“

Pro představu: zmíněný saúdský rozpočet na hráče tvoří asi čtvrtinu nebo pětinu toho, co kluby Premier League utratily za toto léto.

Manažer Manchester City Pep Guardiola řekl, že finanční síla Saudi Pro League doslova změnila trh s přestupy a elitní kluby si musejí uvědomovat, co se kolem nich děje.

Podle německého webu Transfermarkt utratily kluby SPL toto léto 409 milionů eur, což je pátá nejvyšší částka ve světovém fotbale. Je to o hodně víc než 254 milionů eur španělské La Ligy. Premier League zatím vede s 1,37 miliardy eur.

Hrozba pro ostatní?

Někoho hned napadne, zda je SPL hrozbou pro zavedené fotbalové velmoci i světové fotbalové „pořádky“.

„Investice ze Saúdské Arábie je pozoruhodná. Ale to nutně neznamená, že Evropa nebude v budoucnu ve světovém fotbale stejně mocná. Je dobře, že fotbal je silný po celém světě,“ domnívá se Hutton.

Na druhé straně sám Hutton není v celé věci zcela nezávislý a nelze od něj očekávat, že by se vyjadřoval k celé věci pesimisticky.

Existují i obavy, aby to všechno nebylo jen chvilkové vzplanutí pro fotbal, které brzy pomine.

Podle Huttona má ale saúdská liga za sebou 50letou tradici. „Toto je skutečná soutěž, kterou se snažíme upgradovat, nikoli začít něco nového,“ řekl. Podle něj existují skutečné kluby se skutečnou fanouškovskou základnou, které jsou upřímně nadšené, stejně jako byli nadšeni fanoušci Chelsea nebo Manchester City, když do jejich klubů přišel nový příliv peněz a hvězd. Je to prý podobné.

Návrat značných investic je očekáván za devět nebo 10 let. Hutton upozorňuje na meziroční nárůsty, na příjmy TV, které rostou stejně jako sponzorství. Podle něj tak není důvod ke zpomalení, k jakému po zhruba dvouletém vzedmutí došlo před časem v Číně.

Fotbal špičkou ledovce

Navíc to vypadá, že fotbal je v Saúdské Arábii jen tou nejviditelnější špičkou ledovce. Nedávná dohoda, kterou uzavřely tradiční golfové turnaje se saúdskoarabským veřejným investičním fondem (PIF), jenž financoval odtrženou sérii LIV, je dalším příkladem obrovských investic Saúdského království do sportu.

K tomu připočítejme tenis, box, formuli 1 a mnoho dalších akcí. Či převzetí klubu Premier League Newcastle United saúdským suverénním investičním fondem PIF.

Saúdskoarabské sportovní utrácení je součástí širšího trendu. Mnoho lidí si klade otázku, co bude dál. Začátkem tohoto roku bylo oznámeno, že PIF zkoumá nabídku 20 miliard dolarů na koupi celé F1. Objevily se zvěsti o podobných přesunech do tenisu.

V prosinci bude Saúdská Arábie hostit Mistrovství světa klubů – poprvé, kdy uspořádá významnou událost FIFA. Byla také hlášena velká dohoda o sponzorování nové africké Super League. V příštích několika letech bude hostit fotbalový Asijský pohár a v roce 2029 asijské zimní hry.

Zdroje a ambice země mění svět sportu takovým způsobem, že si to ještě nedávno nikdo nedokázal představit. Během krátké doby se vše posunulo na další úroveň.

Proč to dělají?

Proč to všechno Saúdští Arabové dělají? Nesporně někteří, zejména mladší členové královské rodiny, jsou velkými sportovními fandy. Určitě tomu tak je, ale takové vysvětlení nestačí.

Roste přesvědčení, že toto vše má hlavně připravit cestu pro saúdskou nabídku na pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2030. To už je hodně ambiciózní projekt.

Znalci však upozorňují, že Saúdská Arábie míří ještě dál. Obří investice do sportu jsou podle nich součástí masivního obratu v dalším směřování Saúdské Arábie a součástí změny chápání země ze strany mezinárodního společenství.

Část západního světa Saúdské království obviňuje, že nejde jen o poctivou snahu, ale o jakýsi „sportswashing“ – vylepšování pověsti země prostřednictvím sportu.

Země je kritizována za situaci ohledně lidských práv a práv žen. Sexuální aktivity osob stejného pohlaví jsou v Saúdské Arábii nezákonné a pod možným trestem smrti. I proto přesun fotbalisty Jordana Hendersona do klubu Al-Ettifaq vyvolal kritiku vzhledem k jeho předchozí podpoře LGBTQ+ lidí.

Změna celé saúdské strategie

FIFA proto musela upustit od plánů, že se státní agentura Visit Saudi stane sponzorem mistrovství světa žen ve fotbale, kvůli odporu spolupořadatelů Austrálie a Nového Zélandu. Mezinárodní kriketová rada zas čelila otázkám ohledně mnohamilionového partnerství s největším světovým vývozcem ropy – saúdskou státní energetickou společností Aramco. Posílilo to obavy ze sportovních vazeb s průmyslem fosilních paliv.

Sám Hutton upozorňuje, že věci v Saúdské Arábii se rychle mění. „Změny role žen v saúdské komunitě jsou pozoruhodné a postupují velmi rychle. V očích Západu by se to mohlo pohybovat ještě rychleji, ale v kontextu historie království se to posunulo pozoruhodně,“ řekl britský expert a hned poskytl čísla.

Nyní je prý v království 50 tisíc školaček, které hrají fotbal, a tisíc ženských trenérek. V roce 2018 existovalo 750 registrovaných trenérů. Nyní je jich více než 5500.

Samy saúdské úřady kritiku odmítají jako nespravedlivou a pokryteckou. Trvají na tom, že investice do sportu jsou klíčovým prvkem strategie vládnoucího klanu „Vize 2030“. Ta má prý modernizovat království, inspirovat lidi k větší aktivitě, podpořit cestovní ruch a diverzifikovat ekonomiku v přípravě na „postropný“ svět.

Geopolitika a místní rivalita jsou také považovány za hlavní faktor v saúdských investicích, království soupeří se sousedními Spojenými arabskými emiráty a Katarem, aby se etablovalo jako hlavní město sportu v Perském zálivu.

Reklama

Doporučované