Hlavní obsah

Ronaldo saúdské lize nestačí, vábí další veterány. Přiláká i mladší hvězdy?

Foto: Getty Images, Seznam Zprávy

Cristiana Ronalda možná překvapilo, že v saúdské lize neslavil titul. Každopádně zůstává i pro další sezonu.

Reklama

Článek

Stane se saúdská fotbalová liga eldorádem slavných veteránů, jako jsou Cristiano Ronaldo, Messi či Benzema? Nebo zacílí i na mladší hvězdy a sebere časem Anglii status nejsledovanější ligy světa? Nosiči vody hledají odpověď.

Katar už se v roli pořadatele mistrovství světa ve fotbale předvedl, teď se v tomto směru chopila iniciativy Saúdská Arábie. A petrodolary přitom rozhodně nešetří.

Už v prosinci angažoval rijádský klub Al-Nassr osmatřicetiletého portugalského lovce fotbalových rekordů Cristiana Ronalda, který by měl za své působení v této lize inkasovat 200 milionů eur ročně.

Klub Al-Hilál hodil laso Lionelu Messimu, který za pár dní oslaví 36. narozeniny. Nabídce 400 milionů dolarů nemůže po finanční stránce konkurovat nikdo. Nicméně Argentinec po odchodu z Paris SG zvažuje i možnost návratu do Barcelony. Anebo angažmá v Interu Miami s možností dva roky v Barceloně hostovat.

Pro srovnání k arabské nabídce 400 milionů dolarů za sezonu: V Paříži bral Messi výplatu ve výši 35 milionů eur.

Směrem Saúdská Arábie, patrně do mistrovského klubu Al-Hilál, zamíří po odchodu z Realu Madrid takřka jistě i pětatřicátník Karim Benzema, zatím poslední držitel Zlatého míče. Očekává se, že saúdská soutěž osloví i Sergia Ramose (37 let).

Není pochyb o tom, že právě hvězdní veteráni, kteří už vyhráli prakticky všechny důležité trofeje, které vyhrát mohli, teď mají k saúdské lize připoutají pozornost fanoušků. Ať to stojí, co to stojí.

„Objevily se informace, že Saúdové hodlají do zkvalitnění své soutěže napumpovat astronomickou částku 20 miliard dolarů,“ otevírá téma Nosičů vody moderátor Jaromír Bosák.

„Já myslím, že namísto do americké MLS se teď prostě hvězdy za zenitem budou posouvat do saúdské ligy, kde je dobře zaplatí. Ale ty nejkvalitnější soutěže zůstanou na evropském kontinentu,“ míní Jindřich Šídlo, host této epizody podcastu Nosiči vody.

Čínská bublina už splaskla

„Podle mě je jen otázkou času, kdy Saúdové začnou oslovovat i mladší hvězdy, třeba typu Harryho Kanea. Samozřejmě je otázkou, s jakým úspěchem se při tom setkají. Ale jejich ambice nejspíš směřují mnohem dál než jen k veteránské lize,“ naznačuje Bosák, že s finančními prostředky, jež mají Arabové k dispozici, budou chtít vybudovat mnohem prestižnější ligu. Byť se to dnes může zdát jako poněkud nerealistická pohádka.

„Stejně jako Katar chce Saúdská Arábie sdělit světu: My si můžeme koupit úplně všechno, nevěříte, věřte. A berte nás už konečně vážně. A zjistili, že prostřednictvím fotbalu je takové sdělení širším masám nejsrozumitelnější,“ míní fotbalový novinář Luděk Mádl.

„Na pořadatelství MS 2030 aspirovala původně Čína. Tam už ale fotbalová bublina splaskla. To se ale v Saúdské Arábii nejspíš jen tak nestane,“ předpokládá Mádl.

Nosiči vody toho ale probírají mnohem víc. Například jaký smysl má pořádat v Praze takové zápasy, jakým bude středeční finále Konferenční ligy. Nebo zda by se vyplatilo postavit v metropoli větší stadion a za jakých podmínek.

Podcast se věnuje i reprezentačnímu skandálu spojenému s vyřazením Antonína Baráka, průběhu baráže o účast v nejvyšší české soutěži a dalším tématům.

Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované