Hlavní obsah

Skončil superbomber, fotbalový válečník. Občas zmetek

Foto: Getty Images, Getty Images

Tak se Zlatan Ibrahimović loučil s fanoušky na San Siru.

Reklama

Zlatan Ibrahimović odchází v 41 do fotbalového důchodu. Byla to nekonečná kariéra jako hrom. Během pěti dekád v mládežnickém a dospělém fotbalu nastřílel 570 golů.

Článek

195 cm vysoký Zlatan Ibrahimovič začínal v Malmö FF, pak odešel do Ajaxu, kde nastřílel za tři sezony 48 golů. Odtud zamířil do Juventusu, potom přišel Inter Milán a velký hattrick v lize. Pak Barcelona, AC Milán, PSG, Manchester United, LA Galaxy a nakonec znovu AC Milán.

Úctyhodný výčet. Na každé zastávce sbíral góly, trofeje, ale také skandály.

Rychlý, tvrdý, silný, hbitý, výborný ve vzduchu, neodstavitelný od balonu… Ne nadarmo mu v Itálii přezdívali „Abrakadabra“. Také oddaný fotbalu a pilný v tréninku.

Zároveň agresivní, arogantní, drzý, velkohubý, až příliš sebevědomý. Zlatan Ibrahimović byl všechno, jen ne nějaké „zlatíčko“. Byl to válečník. Někdy jste měli pocit, že se k fotbalu dostal z pouličních bitek. Ne náhodou dostal v roce 2010 v Malmö symbolický černý pás v taekwondu.

Nenáviděli ho soupeři, ale velmi často i spoluhráči a trenéři. Jenže, Zlatan si své šílené manýry většinou odpracoval na hřišti, kde si získával obří podporu fanoušků.

Třeba v přátelském utkání v roce 2012 vstřelil za Švédsko čtyři góly proti Anglii, včetně zázračných nůžek, které mu zajistily nesmrtelnost. Nejhezčí gól jeho kariéry.

Nemuseli jste ho mít rádi, ale fotbalu bude tenhle obratný hromotluk chybět. Jakoby se do této doby často přehnané korektnosti ani nehodil. Prostě takový McEnroe, Kyrgios (tenis), Rodman (basketbal) nebo Tkachuk (hokej), ale tenhle nepřehlédnutelný kluk hrál fotbal.

„Tolik vzpomínek a emocí na tomto stadionu. Když jsem poprvé přijel, dal jsi mi štěstí, podruhé jsi mi dal lásku. Je čas rozloučit se s fotbalem,“ promluvil teď emotivně na San Siru. Málem by vás rozbrečel…

Jenže pak počítáte onu nekonečnou řadu incidentů. Žádný druhý světový fotbalista jich neměl víc.

Facky, rány, urážky

Když hrál za juniorský tým Malmö FF, dal „hlavičku“ spoluhráči. Otec mladíka, policista, chtěl, aby ostatní hráči podepsali petici za vyloučení Ibrahimoviće z týmu.

Po mezinárodním přátelském utkání s Nizozemskem v roce 2004 Ibrahimoviče jeho spoluhráč z Ajaxu Rafael van der Vaart veřejně obvinil, že ho během hry úmyslně zranil. Zlatan reagoval hrozbou, že mu zlomí obě nohy. Pak Švéd údajně praštil v šatně dalšího spoluhráče Ajaxu.

V Barceloně měl dokonce v šatně ostrý incident s trenérem Pepem Guardiolou. Rozzuřený Zlatan na něj údajně hodil krabici s tréninkovou výstrojí. Skončilo to „zápůjčkou“ Švéda do AC Milán.

V roce 2010 se Ibrahimović zapojil do pěstního souboje na tréninku s milánským spoluhráčem Oguchi Onyewuem. Ve stejném roce dostal trest na tři zápasy za úder pěstí do břicha obránce Bari Marca Rossiho během zápasu. Pak kopl spoluhráče Antonia Cassana do hlavy, když Cassano mluvil s novináři. A další třízápasový trest dostal v únoru 2012 za facku neapolskému hráči Salvatore Aronicovi.

Myslíte, že se časem zlepšil? Ani náhodou. Nekonečná řada invektiv, strkanic, facek a úderů pokračovala až do dneška.

Já jsem Zlatan

V lednu 2021 dostal jednozápasový trest po hádce s bývalým spoluhráčem Romelem Lukaku. Mikrofony na hřišti zachytily Ibrahimoviće, jak ho opakovaně rasisticky urážel. Hrozila mu stopka dokonce na 10 zápasů.

V dubnu 2021 byl Švéd vyšetřován UEFA kvůli údajnému finančnímu zájmu v sázkové společnosti „Bethard“. Skončilo to pokutou 50 000 eur za porušení disciplinárních předpisů souvisejících s jeho podílem kolem sázek.

Vždycky ze všeho ale nakonec vybruslil a i díky pamětem „Já jsem Zlatan“ z roku 2011 se mu kolem sebe podařilo vytvořit kult osobnosti.

Abyste pochopili jeho náturu, musíte se podívat do časů dětství. Syn přistěhovalců z bývalé Jugoslávie to neměl snadné. Rodiče se rozvedli a matka pět dětí nezvládala. Zlatan proto musel žít nějaký čas s otcem, ale stalo se, že v ledničce plné piva chybělo jídlo. A tak se utíkal najíst zpátky k matce.

I proto se stal ze Zlatana na jedné straně válečník, který věděl, že musí být tvrdý, aby přežil.

Neustále bojoval, protože vždycky musel. Zároveň je mužem zraněným výchovou, jehož věčnou motivací se stal hněv.

Davidu Lagercrantzovi, spoluautorovi svých pamětí, jednou řekl: „Davide, abych hrál dobře, musím být naštvaný.“

Reklama

Související témata:
Zlatan Ibrahimović

Doporučované