Hlavní obsah

Slavia zmizela z Edenu. Co se muselo stát kvůli středeční akci roku

Foto: Getty Images

Jedno z lákadel pro českého fanouška, proč se dívat na finále EKL. V barvách West Ham United nastoupí kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček.

Reklama

Stadion v Edenu, kde sídlí Slavia Praha, čeká velký svátek: ve středu 7. června bude hostit finále Konferenční ligy, v němž se střenou anglický West Ham United a italský ACF Fiorentina. Jde o velkou událost pro celý český fotbal.

Článek

Oči celého fotbalového světa se ve středu budou dívat do Prahy. Utkání West Ham – Fiorentina v Edenu je událostí na české fotbalové poměry naprosto mimořádnou.

„Přímý přenos zápasu bude vysílat přibližně 130 televizních a rozhlasových společností včetně ČT sport,“ uvádí Petr Šedivý, tiskový mluvčí české fotbalové asociace. Do Prahy zamíří tisíce fanoušků i celá generalita evropské fotbalové unie.

Nároky na zajištění hladkého průběhu a hlavně bezpečnosti jsou obrovské. Organizátorem utkání je UEFA společně s FAČR, stadion v Edenu si pro tento účel pronajala. Proto vlastník stadionu Slavia má možnosti, jak ovlivnit celý chod finále, velice omezené.

To se týká všeho, i přivítání bývalých hráčů. Pro stadion v Edenu je finále o to přitažlivější, že na něm ve slávistickém dresu sbírali úspěchy a těšili fanoušky čeští reprezentanti Vladimír Coufal a Tomáš Souček (West Ham United), proti nim se postaví Antonín Barák (Fiorentina).

Sluší se, aby jim klub, jehož červenobílé barvy ověnčovali slávou a vavříny, připravil vzácné uvítání. „Jejich program před zápasem bude na minuty naplánovaný,“ upozorňuje tiskový mluvčí pražské Slavie Michal Býček, že tento záměr je vzhledem k přísnému protokolu UEFA dosti složitý. „Uvidíme,“ nevzdává se však Slavia tohoto společenského aktu a otevírá prostor – byť velice uzoučký – i pro improvizaci.

Dobrovolníci a služby

I když pořadatelem je UEFA, česká strana se do finálového duelu rovněž zapojí. Do programu pro dobrovolníky, kteří chtějí při této akci pomáhat, přišlo více než tři tisíce přihlášek. „Výběrem nakonec prošlo přes 300 uchazečů, kteří obsadí pracovní pozice na stadionu, ve Fan Meeting Pointech nebo na letišti. Půjde o největší dobrovolnickou akci v historii českého fotbalu,“ prohlašuje Šedivý.

Jak je Eden připravený? Podívejte se:

+14

Partnerem UEFA je i Slavia, vlastník stadionu. Je potřeba zajistit pořadatele, ochranku, občerstvení, péči o trávník a další nezbytnosti. „To je přesně typ služeb, které Slavia a Eden Arena pomáhají zajistit. Pořadatelskou a úklidovou službu, které navíc na stadionu dlouhodobě pracují, takže ho dokonale znají,“ odkrývá Býček nezpochybnitelnou výhodu. „Celý balík služeb je doplněn o další firmy, které dělají práce nad rámec klasického zápasu, například úklid a svoz odpadu v okolí stadionu,“ dodává.

Slávistický tým doma válcuje soupeře na perfektním trávníku, který odborníci přirovnávají ke kulečníkovému stolu. Nároky UEFA jsou i v tomto ohledu vysoké. „Na téma trávníku probíhají se zástupci UEFA časté konzultace,“ přiznává Býček. „Hlasatel zápasu je dodaný UEFA, ale služby technické režie jsou podporovány našimi lidmi,“ odkrývá další složku.

Nic se nezanedbalo ani v otázce občerstvení. „VIP catering si UEFA tendrovala napřímo, ale náš dodavatel měl výhodu ve výborné znalosti Edenu,“ prozrazuje Býček, že čestní hosté budou v rukou prověřených hostitelů. „Občerstvení ve stáncích bude mít stejný provozovatel jako při našich domácích zápasech. Bylo však potřeba najít kompromis mezi naší exkluzivní smlouvou s provozovatelem stánků a oficiálních dodavatelů UEFA v rámci občerstvení,“ upozorňuje na úskalí. Dohoda se však podařila.

Úkolů se na vlastníka stadionu valilo mnoho. „Od UEFA přijdou stostránkové manuály na všechno možné a my jako lokální podpora to realizujeme,“ upozorňuje Býček. „Třeba dokument o stěhování nábytku má asi 150 stran. Přesně popsané, jaká židle má přijít z místa A do místa B. Srovnání terénu na P2,“ popisuje. „Tomu všemu samozřejmě předcházelo pět celotýdenních obhlídek z řad UEFA a FAČR. Lidé ze Slavie a z FAČR na tomto finále neuvěřitelně makají už od začátku letošní sezony. Té práce bylo a je opravdu mnoho,“ skládá Býček poklonu jejich nasazení a obětavosti.

Eden se zbarvil do zeleno-černa

Stadion v Edenu doznal pro finále Konferenční ligy dost kosmetických měn. Červeno-bílá barevná kombinace se proměnila v zeleno-černou identitu Evropské konferenční ligy. Ustoupit musela nedávno zesnulá klubová hráčská i trenérská legenda František Cipro, jeho plachta na čele stadionu je pryč a místo ní opět zeleno-černá reklama na fotbalový duel. Oficiální název Fortuna Arena na střeše je zakrytý.

Vchod do hotelu Iris v útrobách stadionu je přelepený, stejně jako vstupy do hlediště nebo pokladny s lístky. Své výlohy přenechala identitě evropské fotbalové asociace rovněž Komerční banka, bankomat obklopily samolepící folie.

Na volné ploše vyrostlo stanové a kontejnerové městečko a na sloupech se objevily plakáty navigující novináře do akreditačního střediska u slávistického bazénu nebo pořadatele do zaměstnanecké kantýny, která vznikla ve zmíněném hotelu.

Magický Eden, kde Slavia sídlí od roku 1953 a nová stavba byla slavnostně otevřena v květnu 2008, se převlékl do jiného kabátu.

Ostře sledovaní fanoušci

Angličtí rowdies, italští tifosi – tvrdé jádro fanouškovských táborů je proslulé i obávané po celém kontinentu. Když se střetnou zástupci těchto vyspělých zemí, vyhlašuje se z tohoto důvodu všeobecná pohotovost.

Týká se i Prahy. Najatí dobrovolníci vybavení jazykovými schopnostmi budou pomáhat s jejich fanoušky. „Aby se život obyvatel Prahy ovlivnil nebo omezil co nejméně,“ vysvětluje Šedivý. V den zápasu budou na letišti vyhrazené autobusy pro příznivce obou klubů, které pojedou přímo do určených Fan Meeting Pointů: na Letenské pláni pro anglické, na Výstavišti pro italské. „Pro cestu na stadion budou mít fanoušci Fiorentiny k dispozici speciální vlaky z Holešovic přímo do Edenu a pro příznivce West Hamu bude výrazně posílena linka metra A, po utkání navíc bude prodloužena jeho provozní doba až do 2:00 ráno,“ uvádí Šedivý.

Okolo nebude probíhat žádná doprovodná akce, aby do Prahy 10 přijížděli pouze fanoušci se vstupenkou. Na místě vznikne vnější bezpečnostní perimetr. Řidiči se musí připravit na uzavírku ulic Vladivostocká, U Slavie a U Vršovického hřbitova, a také na zákaz zastavení v několika dalších ulicích.

„Uvědomujeme si, že některým obyvatelům mohou přijatá opatření způsobit komplikace, a předem se za ně omlouváme. Všechny zainteresované strany se snažily, aby dopad na běžný život Pražanů byl co nejmenší,“ žádá o pochopení Šedivý.

Lístky nejsou – malá kapacita

Záměr vidět finálový zápas na vlastní oči je obrovský, sehnat lístky se aktivně či aspoň ve formě úmyslu pokusilo podle odhadu více než půl milionu zájemců. Jenže kapacita je neuspokojivá: pořadatel UEFA povolil v Edenu jen 18 tisíc míst (z oficiálního počtu 19 370). Například Stadion Ference Puskáse v Budapešti, který hostil finále Evropské ligy mezi AS Řím a FC Sevilla, pojmul 61 476 diváků. Tedy zhruba 3,5krát více než může do pražských Vršovic.

Rozdělení vstupenek probíhá podle protokolu UEFA, nejvíce uspokojeni budou účastníci: anglický West Ham United a italská Fiorentina. Spokojenost však u nich nepanuje. „Dostali jsme jen 4890 vstupenek, to je nesmírně málo,“ stěžoval si na twitteru londýnský klub s poukazem, že by využil i desetkrát tolik.

Stejný počet putuje i do Itálie, do volného prodeje pro českého fanouška šly tři tisíce vstupenek v cenové relaci 25 eur (587 korun), 45 eur (1056 Kč) a 85 eur (1995 Kč) a 125 eur (2934 kč), o které se losovalo.

Přestože finálový souboj přivítá Slavia, na žádnou vstupenku nárok nemá. „Není žádná oficiální možnost získat vstupenky na utkání, ani pro naše permanentkáře,“ přiznává Býček. To platí i bývalé hráče – legendy, kteří mají jinak na všechna utkání vyčleněná místa na východní tribuně. „Ani ti ne,“ potvrzuje Býček.

První byl superpohár

Stadion v Edenu nehostí podobnou akci poprvé. V srpnu 2013 přivítal Superpohár, v němž vítěz Ligy mistrů německý Bayern Mnichov zdolal na střely ze značky pokutového kopu (5:4 po remíze 2:2) anglického vítěze Evropské ligy Chelsea FC.

Šlo o první přemístění zápasu z tradiční destinace v monackém knížectví, kde se na Stadionu Louis II. konaly od roku 1998. Po vydařené změně následovala další města, jejichž země nepatří mezi fotbalové velmoci – Cardiff, Tbilisi, Trondheim, Skopje…

Praha přinesla průlom. „Byl to dárek od předsedy UEFA Michela Platiniho,“ vzpomíná na tuto poctu Ivan Hašek, který v letech 2009–2011 vykonával funkci nejvyššího muže českého fotbalu a s francouzskou legendou ho spojuje osobní přátelství. „Moc jsem si toho vážil, že svěřil takovou akci Praze,“ děkuje i po letech.

Fotbalové legendy na Seznam Zprávách

Novou událost vítá. „Bude to krásné,“ zasní se nad zápasem, který propaguje český fotbal po celém světadílu. Jen jedno ho mrzí – nízká kapacita stadionu. „Co mám informace, prodalo by se jen doma sto tisíc lístků, bez fanoušků zahraničních finalistů,“ uvádí.

Z jeho pohledu je necelých dvacet tisíc míst žalostně málo. „Potřebujeme stadion pro padesát, takové akce ho zaplní,“ tvrdí kapitán československého týmu na MS 1990 v Itálii a později trenér českého výběru. „Potřebujeme národní stadion,“ prohlašuje. „Je ostuda, že ho nemáme. I státních orgánů,“ hledí i na politickou scénu.

Pořádat finále Konferenční ligy je každopádně pro český fotbal velké vyznamenání. „Byl bych rád, kdybychom se zhostili pořadatelství tak, aby UEFA byla spokojená a otevřelo nám to dveře k získávání dalších akcí. Doufám, že tohle není naše poslední,“ věří ve zdatné zvládnutí předseda FAČR Petr Fousek, od letošního jara člen výkonného výboru UEFA.

Reklama

Doporučované