Hlavní obsah

Sparta. Z těžké skupiny ji do jarní Evropy dostal vyladěný tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Birmančević a Laci se radují z gólu, který v Limassolu vsítila Sparta. Nakonec porazila Aris 3:1.

Reklama

Ročník 2023/2024 evropských soutěží vstoupí do české klubové historie. Třem zástupcům se podařilo projít do jarní části vyřazovacích bojů, kam už se dostávají jen skutečně vyspělé týmy. Jak se to povedlo Spartě?

Článek

Z českých klubů má Sparta nejbohatší evropskou historii, v kronice jsou zapsány tučným písmem semifinálové skvosty v nultém ročníku Ligy mistrů 1991/1992 či dnes už neexistujícím Poháru vítězů pohárů v ročníku 1972/1973. A čtvrtfinálových účastí si počítá pět. Co je proti tomu postup ze skupiny…

Ale má velkou hodnotu. „Vzhledem k těžké skupině bezpochyby,“ prohlašuje jedna z legend pražského týmu Václav Němeček. A k tomu přidává, že se tento ročník zapisuje i předvedenými výkony celého mužstva. „Bylo se na co dívat a z čeho se radovat,“ říká.

A přitom stačilo málo – aby jamajský útočník Kemar Roofe, ano, ten, kdo na jaře 2021 v osmifinále Evropské ligy bezohledným zákrokem poslal slávistického brankáře Ondřeje Koláře do nemocnice, nevstřelil vítězný gól Glasgow Rangers na půdě španělského Realu Betis. Kdyby utkání skončilo nerozhodně, šla by Sparta z prvního místa přímo do čtvrtfinále. „To by byla bomba,“ zasní se Němeček. „Ale buďme vděční za to, co je,“ vrací se na zem. „Byla to těžká skupina,“ opakuje.

Vítězství nad mistry světa

Se skotským klubem měla Sparta pasivní bilanci – remíza a porážka, dvakrát zdolala kyperský Limassol. Zásadní pro postup bylo domácí vítězství nad španělským Realem Betis. „Porazit španělský klub se vždycky cení, těch úspěchů není tolik,“ probírá se Němeček výsledkovou listinou letenského klubu v evropských soutěžích.

I když Betis v současné době nepožívá takového věhlasu jako jiné španělské týmy, vysokou kvalitu jistě má. „Hrají za něj tři mistři světa. To je důkaz, co si může při nákupech posil dovolit,“ upozorňuje Němeček, že zlatými medailemi z loňského šampionátu v Kataru se mohou chlubit argentinští legionáři obránce Germán Pezzella a záložník Guido Rodríguez, francouzský ofenzivní záložník Nabil Fekir jásal v roce 2018 v Rusku.

Proto tento výsledek vstoupí do kroniky. „Porazit španělský tým je vždycky svátek,“ znovu připomíná Němeček

Vyladěný kolektiv

Označit ve sparťanském souboru jednu osobnost, která by nad ostatní vyčnívala a nejvíc se zasloužila o postup, se Němeček neodvažuje. „Je to mužstvo, kolektiv, a právě to mě těší nejvíc, jak drží pohromadě,“ zdůrazňuje.

Tím však nepopírá, že se v něm výrazné individuality nenajdou. „Skvěle ho na hřišti i v kabině diriguje kapitán Láďa Krejčí, vynikající formu mají Haraslín nebo Birmančević, ale rozhodně bych ocenil také výkony stoperů,“ rozebírá.

Sparta vždy sázela na kolektiv, teď ho podle bývalého dlouholetého kapitána má. Postoupila ze silné skupiny do play-off Evropské ligy. „A věřím, že to nebude konečná,“ hledí Němeček do jarních soubojů s optimismem.

Možní soupeři Sparty v dalším kole EL

Benfica Lisabon, Braga, Feyenoord Rotterdam, Galatasaray Istanbul, Lens, AC Milán, Šachtar Doněck, Young Boys Bern.

Reklama

Doporučované