Hlavní obsah

Slavia je v Evropě dál než Sparta, uznává trenérská ikona letenských

Foto: Profimedia.cz

David Douděra slaví první branku v síti Ženevy. Slavia dala ve čtvrtek ještě tři a vyhrála svou skupinu Evropské ligy.

Reklama

Sparta, Slavia a Plzeň jdou v evropských soutěžích do dalších kol, vyhlížejí na jarní termíny věhlasné soupeře. Obrovský – nebývalý – úspěch českých klubů na mezinárodní scéně. Čím se to povedlo Slavii?

Článek

Jen v posledních pěti letech se Slavia, nejúspěšnější český zástupce na mezinárodní scéně, představila třikrát v jarních vyřazovacích bojích a dosáhla na čtvrtfinále (dvakrát v Evropské lize, jednou v Konferenční lize).

Teď však postoupila přímo do osmifinále, jako vítěz základní skupiny, což se červenobílým ještě nikdy nepodařilo.

Radost po výhře nad Servette Ženeva (4:0), která tento nebývalý úspěch posvětila, byla proto obrovská. „První místo ve skupině Evropské ligy?“ žasl pořád skoro nevěřícně střelec prvního gólu David Douděra. „Prostě wow,“ nalezl přiléhavé módní citoslovce. „O tom se nám ani nesnilo… Nádherný počin, krásný výkon. Našimi výkony jsme si to zasloužili, úžasné pocity,“ nechal ze sebe tryskat radost.

Slavia je na jarní kola zvyklá, teď se navíc zdařilým vystoupením v základní skupině tomu prvnímu v play-off vyhne. Jde přímo jako její vítěz do čtvrtfinále.

Trpišovský před Mourinhem

Silné ambice Slavia neskrývala už po losu. Favoritem byl jednoznačně italský AS Řím, ale troufala si odstrčit zbylé dva účastníky. Schopnosti na to rozhodně měla, což potvrdila dvakrát výhrou bez obdrženého gólu se švýcarským soupeřem, Šeriff Tiraspol, s nímž měla nevyřízené účty staré přes deset let, vyprovodila doma výpraskem 6:0, čímž málem vyrovnala rekordní výhru 7:0 proti gibraltarskému St. Joseph’s. Jen v Podněstří to byla přestřelka…

Až moc snadná a odevzdaná prohra v Římě dokazovala, jaké jsou ještě rozdíly mezi českým klubem a celkem evropské úrovně. Odveta byla ovšem snivá – vítězství stejným rozdílem po výkonu, kdy Slavia soupeře jasně přehrávala. A skončila tak před ním i v tabulce. „Jindra Trpišovský před kultovním Josém Mourinhem, to je nádhera,“ ocenil kolegu trenér Miroslav Soukup, jenž získal s výběrem do 20 let na světovém šampionátu 2007 v Kanadě stříbro.

Široký kádr

Slávistický kouč má výhodu v širokém kádru, kterým může točit i s ohledem na domácí soutěže, zdravotní stav, hrací plochy a kalendář. „Co se týče budování mužstva pro evropskou úroveň, je Slavia dále než Sparta,“ vypozoroval trenér Zdeněk Ščasný.

Proto zdařilé vystupování na kontinentální scéně není žádné překvapení, odstavení takového týmu jako AS Řím je jen potvrzení, že se Slavia ubírá dobrým a účinným směrem.

Má na každém postu zdravou konkurenci. To se prokazuje i v zakončení. Na 17 gólech v Evropské lize se podílelo osm hráčů, jeden byl označen za vlastní. Až v závěrečném duelu se ve střelecké listině dvěma zásahy odpoutal útočník Mojmír Chytil (dvakrát skóroval i doma proti Tiraspolu). „Je to skvělý pocit,“ neskrýval. „Chtěli jsme postoupit ze skupiny, což se nám povedlo. A že je to z prvního místa, o to víc jsme nadšení. Zvlášť z takové skupiny, kde byl AS Řím. První místo je pro nás obrovský úspěch,“ zdůraznil.

Slavia jde do čtvrtfinále. Losuje se v pátek 23. února. „Úplně bych neříkal, na co si troufáme,“ přemítal její nejlepší střelec. „Chceme z každého dvojzápasu postoupit. Doufám, že chytneme nějakého slavného soupeře, ale že i tak postoupíme. Jdeme se porvat s kýmkoliv,“ přijal jakoukoli výzvu.

Aktualizace: V původním znění textu jsme omylem uvedli, že Slavia postupuje přímo do čtvrtfinále. Opravili jsme na správné osmifinále. Za faktickou chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované