Hlavní obsah

Srbský klenot táhne Spartu k titulu, ta se mu už odvděčila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Veljko Birmančević ze Sparty Praha oslavuje gól na 2:1 během utkání 28. kola Fortuna ligy proti Bohemians Praha 1905.

Reklama

Zařídil vítězství v Českých Budějovicích, vyrovnával s Mladou Boleslaví, otočil derby s Bohemians, odšpuntoval skóre s Baníkem Ostrava. Srbský legionář Veljko Birmančević táhne Spartu Praha k obhajobě titulu.

Článek

Od drtivé porážky v Plzni (0:4) ve 24. kole se srbský legionář Veljko Birmančević trefuje za Spartu Praha v každém utkání, zaznamenal v pěti zápasech šest gólů, pražský tým jeho zásluhou nabírá body a Birmančević jej táhne k obhajobě titulu.

Jeho střelecký apetit je tak požíravý, že sázkové kanceláře vypisují kurzy, zda se opět prosadí. A nejsou nijak vysoké. V posledním kole proti Baníku Ostrava doma na Letné na jeho gól Fortuna vyhodila poměr 1 : 2,4. „Vsadil bych si,“ přiznal bývalý hráč obou soupeřů Miroslav Matušovič, který působí jako televizní expert kanálu O2.

Jestli tak skutečně učinil, vydělal. Srbský záložník se prosadil krátce před přestávkou a v probíhajícím ročníku už má na kontě 13 zásahů, nejvíce v rudém dresu.

Střílí mu to.

Rozhoduje zápasy

Forma rodáka z padesátitisícového srbského města Šabac, které proslulo více házenou, se nachází ve skvělém rozpoložení. Každá jeho akce, každé jeho naběhnutí doslova zavání gólem. „Umí rozhodnout zápas i z křídleních prostor,“ upozorňuje trenér několika prvoligových klubů Pavel Hoftych.

„Jsem z něj nyní nadšený,“ přidává se sparťanská legenda Václav Němeček. „Nebojí se jít do soubojů jeden na jednoho, věří si, najde si prostor pro naběhnutí i zakončení, které má velice přesné a účinné,“ charakterizuje svého následovníka v rudém dresu. Navíc umí oběma nohama, může nastupovat z levé i pravé strany.

Stejného názoru je i další bývalý sparťanský hráč stoper Milan Fukal. „Ukazuje se, jak je významnou osobností,“ přitakává. „Velice špatně se brání,“ rozebírá srbského legionáře ze svého pohledu obránce. „Je to náběhový typ hráče, který dokáže měnit tempo i způsob řešení situace, je těžko předvídatelný. Navíc umí i zakončit. Na podzim ještě spíše v konci utkání dotvářel skóre, teď střílí důležité bodové a vítězné góly,“ připomíná Fukal.

Vyzdvihuje ovšem i jeho týmového ducha. „Prezentuje se sice hodně sám, ale své služby odevzdává i kolektivu. Je neustále aktivní, nevidím u něj, že by něco ošidil,“ chválí záložníka, jenž prošel pověstnou akademií Partizanu Bělehrad.

Veljko Birmančević

Narozen 3. března 1998, Šabac – Jugoslávie

Hráčská kariéra: ŠF Steven Ćele Vilotić (2006–2008), OFK Šabac (2008–2010), Partizan Bělehrad (2010–2016), FK Teleoptik Bělehrad ( (2016–2017), FK Rad Bělehrad (2018), Čukarički Bělehrad (2019–2021), Malmö FF / Švédsko (2021–2023), Sparta Praha (2023–2024)

Reprezentace Srbska: 2021 (3/0)

Úspěchy: mistr švédské ligy 2021, vítěz Srbského poháru 2016/2017, vítěz Švédského poháru 2021/2022

Tahoun mužstva

A právě poctivost je jeho další cennou devízou. „Pořád maká,“ prohlašuje Němeček, vicemistr Evropy z roku 1996. „I když se zdá, že už umdlévá a ztrácí jiskru, najde v sobě sílu a vyrazí,“ skládá poklonu nájezdníkovi s delšími vlasy zachycenými pod čelenkou.

Sparťanští fanoušci se radují, že táhne mužstvo k obhajobě titulu. „Pro tým je obrovským přínosem, že dokáže takové hráče najít,“ rozebírá Fukal, účastník mistrovství Evropy 2000. „Loni jím byl kapitán Láďa Krejčí proměněnými pokutovými kopy, pak slovenský záložník Lukáš Haraslín nebo střelec Jan Kuchta, nyní srbský legionář,“ odhaluje osobnosti mužstva. „Věřím, že tomu tak bude a k titulu pomůže,“ nezapře Němeček tlukoucí klubové srdce a těší se na další korunovaci.

Dvorní nahrávač

Loňská sparťanská posila české nejvyšší soutěži vládne v jedné kategorii: v počtu gólových asistencí. Před posledním kolem základní části má na kontě přesně deset finálních přihrávek, nikdo nemá víc. O jednu méně hlásí mladoboleslavský útočník Vasil Kušej, sedm Birmančevićův spoluhráč ve sparťanském dresu Jan Kuchta a mistr v tomto oboru Jan Kovařík z Bohemians Praha.

Nezištnost a týmovost doložil ostatně v posledním utkání proti Baníku Ostrava. V 52. minutě za stavu 2:0 utekl obraně hostí, postupoval sám na brankáře a mohl účinně zakončit. Míč však posunul vedle sebe na nabíhajícího Kuchtu, který do prázdné branky pohodlně navýšil vedení 3:0.

Střelec spolupráci ocenil. A nejen v tomto utkání. „Birma se povedl,“ vítá Kuchta jeho příchod. „Stejně jako všichni hráči, co sem přišli,“ nezapomíná ani na ostatní.

Třináct gólů, deset asistencí, celkem 23 „kanadských“ bodů. Birmančević je nejproduktivnější hráč probíhajícího ročníku.

Vykoupený z Toulouse

Birmančevićovy jarní výkony jsou tak oslnivé, že se ho 5. března vedení Sparty Praha rozhodlo vyplatit z opce, kterou na něj uplatňoval francouzský klub FC Toulouse. Činila 2,3 milionu eur (asi 57,5 milionu korun). „Prvních šest měsíců bylo opravdu skvělých. Jsem moc rád, že tady můžu pokračovat a bojovat za Spartu i dál. Rozhodování bylo jednoduché, o žádných jiných variantách jsem ani nepřemýšlel,“ uvedl Birmančevič pro klubový web.

Do francouzského klubu přišel po sérii hostování z Partizanu Bělehrad po bělehradských klubech a ročním angažmá ve švédském Malmö FF. V říjnu 2022 za něj Toulouse zaplatilo odstupné ve výši tří milionů eur (asi 75 milionů korun). Zpočátku se zdálo, že to není špatná investice, pomohl týmu vyhrát ligový pohár, nastoupil v nejvyšší francouzské lize do 25 zápasů.

Postupně však začalo jeho vytížení klesat, stal se nevýrazným. „Přiznávám, že jsem ho ani moc nevnímal,“ nepopírá Němeček, který v období let 1992–1995 fialový dres FC Toulouse oblékal. „A to sleduju zápasy týmu docela často,“ podotýká účastník mistrovství světa 1990 v Itálii.

Okolnosti, proč srbský středopolař opustil francouzský klub, proto detailně nezná. „Mohlo v tom být cokoli,“ krčí rameny. „Třeba nevydařená adaptace, možná španělský trenér (Carles Martínez Novell) má jinou představu, jak by měl hrát,“ hledá vysvětlení. „Ale to jsou opravdu jen spekulace,“ zdůrazňuje.

Podle odborného webového portálu transfermarkt.com má nyní Birmančević hodnotu šesti milionů eur (asi 150 milionů korun).

Góly v probíhajícím ročníku

3. kolo Sparta–Pardubice 5:2 (3:0)

jeden gól, stav 4:0

8. kolo Sparta–Slovácko 5:0 (3:0)

dva góly, stav 0:0 a 3:0

14. kolo Sparta–Bohemians 2:0 (0:0)

jeden gól (pokutový kop), stav 0:0

Reklama

Doporučované