Hlavní obsah

Utratit za Zimu 100 milionů není problém. Nový majitel má peněz dost

Foto: Profimedia.cz

David Zima, navrátilec do Slavie.

Reklama

Přestupem zimy se stal jednoznačně návrat reprezentačního obránce Davida Zimy z italského Torino FC do Slavie Praha. Pražský klub za něj zaplatil 100 milionů, jde o jednu z nejvyšších částek, kterou kdy český klub za hráče dal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S velkými ambicemi odcházel David Zima v létě 2021 do italské Série A, klub Torino FC ho chtěl a nezdráhal se za něj vyplatit tučné odstupné.

Jenže za tři neúplné ročníky i vinou zdravotních potíží odehrál v nejvyšší italské soutěži jen třicet zápasů, přičemž po příchodu v prvním ročníku 2021/2022 dvacet a byl členem základní sestavy. Pak už jen paběrkoval, často neseděl ani na lavičce.

Jeho nelichotivá situace se musela řešit. Proslýchalo se, že odejde do německého Hamburgeru SV, který touží po návratu do bundesligy, ale nakonec se rychlým tahem přemístil do míst jemu dobře známých – do slávistického Edenu.

Logický předpoklad, že půjde o hostování, jak bývá zvykem u českých legionářů, kteří se ocitnou v zahraničních týmech mimo zájem hlavního trenéra, jsou odstaveni a potřebují opět kariéru nahodit, se však proměnilo v přestup natvrdo.

A rekordní sumu – čtyři miliony eur, tedy cca 100 milionů korun. Jen za Stanciua dala Sparta v roce 2018 víc peněz, nikdo další dražší nebyl.

Trpišovského přání

O návrat třiadvacetiletého stopera nesmírně stál trenér Jindřich Trpišovský, který si ho v Sigmě Olomouc vyhlédl. V lednu 2020 ještě ve věku teenagera přešel Zima do Slavie na hostování s opcí, která byla v létě uplatněna. Šlo o vydařený tah, Zima se stal oporou týmu, podílel se výraznou měrou na získání dvou titulů mistra české ligy 2019/2020 a 2020/2021.

Po jeho odchodu v létě 2021 vznikla ve středu slávistické obrany jakási mezera. Výkonnostní vzestup neprokazoval ukrajinský Taras Kačaraba, jeho krajan Maksym Talovjerov se vůbec nechytil, vysloveně zklamáním byl příchod brazilského Santose (léto 2022) z Plzně.

Ve středu obrany dostávaly příležitost posily s africkými kořeny ze skandinávských klubů Aiham Ousou (loni se vrátil do švédského BK Häcken a nyní odešel na hostování do španělského Cádiz FC), nebo Igoh Ogbu. Ale především po derby se Spartou, které rozhodly o ztrátě tituly v uplynulém ročníku a náskoku rivala v probíhajícím po podzimní remíze, nebyla s nimi velká spokojenost pro osudná zaváhání či nesmyslné penaltové zákroky.

Nakonec se ukazovalo, že nejúčinnější jsou záskoky hráčů, kteří přišli do mužstva na jiné posty – krajní obránci Jan Bořil či Tomáš Holeš, běhavý záložník Lukáš Masopust, ve středu obrany se objevil i kreativní Oscar Dorley.

Třiadvacetiletý Zima se jeví jako ideální řešení. Zvláště i proto, že prostředí v Edenu dobře zná, nevyžaduje čas na adaptaci, sžívání se se spoluhráči, funkcionáři, fanoušky. Mezi nimi byl ostatně vždy hodně oblíbený.

Nabídku bývalého zaměstnavatele vysloveně přivítal. „Pro mne jasná volba,“ prohlásil při podpisu smlouvy do roku 2028. „Rozhodl jsem se z vlastní vůle,“ přiznal v rozhovoru pro slávistický web. „Stěhování do Edenu je pro mě nejlepší možná varianta,“ odtajnil své záměry.

Vazby na Slavii ostatně nikdy nepřetrhal. „S trenéry jsme byli v blízkém kontaktu po celou dobu mého působení v Turíně. Každé dva týdny jsme si volali, zejména asistent Zdeněk Houštecký mé zápasy sledoval a následně jsme je spolu probírali,“ odtajnil Zima.

Vrací se s touhou opět dokázat, že je platným hráče. „I když to dlouho vypadalo, že jednání tímto směrem nedopadnou, nakonec byla úspěšná a já jsem za to velmi rád,“ těší se na zápasy v červenobílém dresu.

Především rychlost

V zahraničí se (zatím) příliš nechytil, stojí velké peníze. To jsou výhrady, které se v Zimově případu hodně ozývají. „Je to výborný fotbalista, chápu, že ho ve Slavii chtěli zpět,“ vyvrací je Vlastimil Petržela, bývalý trenér Slavie Praha, jenž vedl i Sigmu Olomouc a Zimu dobře zná.

Vidí v něm hráče, který opět stmelí slávistickou obranu. „Spolehlivý, předvídavý, výborně hraje hlavou, umí rovněž nohama,“ vypočítává jeho přednosti. „A především je rychlý,“ vypichuje jeho nejcennější vlastnost. „Rychlý stoper je vzácnost, obrovská výhoda, Zima ji má,“ zdůrazňuje Petržela.

Otázka, zda ho vzít zpět, je pro něj zbytečná. „Já bych ho vzal,“ neváhá ani na okamžik trenér, který si velké renomé vydobyl na lavičce více českých prvoligových klubů (mj. Slavia a Sparta) i v zahraničí (Zenit Petrohrad).

Za kvalitu se platí

Odchovanec olomoucké Sigmy se při přestupové částce 100 milionů korun stane nejdražším českým fotbalistou, kterého český klub koupil. Taková zátěž může s fotbalistovou psychikou hodně zacloumat, připomínají ji média, určitě se usadila v hlavách fanoušků. A když se mu nebude dařit, bude mu nadhazována.

On si ale tím hlavu plevelit nehodlá. „Ač je fotbal o penězích, vůbec nad ní nepřemýšlím,“ pronesl při rozhovoru pro klubový web. „Vracím se do klubu, který znám, mám ho rád a udělám pro něj všechno,“ připomíná, že nejde do cizího prostředí. „Za Slavii nechám na tréninku i v zápasech úplně všechno,“ slibuje. „Věřím, že když budu v hlavě takto nastavený, úspěchy přijdou samy,“ spoléhá na svou vnitřní sílu.

Tu vidí i trenér Petržela. „David je odolný, znám ho, “ přikyvuje ze znalostí olomouckého fotbalu. A nijak neřeší sumu, kterou Slavia za něj vydala. „Nový majitel má peněz dost,“ naráží na změnu vlastnické struktury, kdy se majoritním akcionářem stává miliardář Pavel Tykač. „Za kvalitu se platí,“ konstatuje Petržela odkazem na výkonnost obránce.

Samozřejmě lze připomenout, že Slavia na Zimovi beztak už vydělala, když ho v létě 2021 prodala italskému Torino FC za 7,5 milionu eur (asi 188 milionů korun), jak udává odborný web transfermarkt.com. Jenže ho napřed musela koupit od Sigmy Olomouc – podle tohoto webu za 400 tisíc eur (asi deset milionů korun), navíc hanácký klub zinkasoval nezveřejňovaný významný podíl při Zimově přestupu do Itálie.

Ale i tak by finanční stránka ohledně Zimy neměla být pro slávistický rozpočet skličující.

Bude na očích

Návrat mladého stopera vítá nejen Slavia Praha, ale i reprezentační tým, který se pod novým trenérem Ivanem Haškem připravuje na vystoupení na letošním mistrovství Evropy v Německu. Kvalitních fotbalistů není nikdy dost, konkurence je potřebná a žádoucí.

Ať si trenér zvolí klasické rozestavení se čtyřmi obránci v jedné řadě nebo se třemi stopery s jedním zametačem, Zima do každého zapadne. A dokázal, že zvládne i úkoly krajního, jeho využití je široké. To dokazoval i v závěru kvalifikace na evropský šampionát, kdy ho bývalý trenér českého výběru Jaroslav Šilhavý povolal proti Polsku a Moldavsku, přestože neměl v italském klubu vysoké zápasové vytížení.

David Zima

  • Narozen 8. listopad 2000, Olomouc
  • Hráčská kariéra: Sigma Olomouc (2007–2020), Slavia Praha (2020–2021), Torino FC/Itálie (2021–2023), Slavia Praha (2024).
  • Reprezentace Česka: 2021–2024 (19/0)
  • Úspěchy: dvojnásobný mistr české ligy 2019/2020 a 2020/2021

Středních obránců není dostatek, kromě klasických Jakuba Brabce, Václava Jemelky či debutanta Martina Vitíka, se na tomto místě osvědčuje Ladislav Krajčí, zaskočit dokáže Tomáš Holeš. Ale často šlo o improvizace. Navíc Brabec patří mezi trio hříšníků z olomouckého baru Belmondo, kteří byli bývalým koučem z reprezentace vyřazeni a jejich přestupek není dosud vyřešen.

Příchod Zimy do Slavie by trenéru Haškovi výběr vhodných hráčů dosti ulehčil. „Nejenže je předpoklad, že by se více ve Slavii rozehrál a nastupoval by do ligových či pohárových zápasů pravidelně, navíc by byl neustále na očích,“ kvituje Petržela hráčův přestup do pražského klubu.

Velký smysl má tedy i pro českou reprezentaci nejen vzhledem k letošnímu Euro, ale vzhledem ke svému mládí i směrem ke kvalifikaci mistrovství světa 2026, kterou trenér Hašek považuje za hlavní cíl. „Jeho přínos může při nabývání zkušeností jenom narůstat,“ přitakává Petržela.

Reklama

Související témata:
David Zima

Doporučované