Hlavní obsah

Tykač jako ideální řešení. Tvrdík popisuje, co čeká Slavii

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík.

Reklama

„Příčinou nebyly ani finance, ani politika. Tyto spekulace jsou zcela mylné,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf Slavie Jaroslav Tvrdík k dotazům, proč vršovický klub vyvázal z Číny.

Článek

Když se v roce 2015 dostala fotbalová Slavia do rukou čínského kapitálu, byl u toho jako jedna z klíčových postav. Stejně jako nyní, když vršovický klub čínskou náruč opustil.

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík coby předseda představenstva SK Slavia Praha dirigoval prodej sešívaného klubu, který patřil čínské státní skupině CITIC Group, do rukou českého finančníka Pavla Tykače.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, proč je pro Slavii výhodné, že se vyvázala z čínského područí. „Podnikání ve fotbale není hlavním předmětem byznysu CITIC Group. Před časem skupina odprodala i druhý klub v jejich vlastnictví, pekingský Being Guoan. Začali jsme také narážet na regulatorní předpisy pro působení čínských firem v zahraničí,“ uvedl Tvrdík.

Klíčové finance má Tykač podle šéfa klubu vložit do výstavby sportovní infrastruktury, především mládežnické akademie, která může spolknout kolem půl miliardy korun. Ve hře je i zvětšení stadionu Eden. Co se týká nákupu posil, nechystá se nový majitel roztočit neuvážený kolotoč.

„Nebudeme zásadním způsobem měnit operační model klubu. Budeme i nadále usilovat o vyrovnané hospodaření, byť nový majitel má sportovní úspěch jako výrazně vyšší prioritu než jeho předchůdce,“ popsal Tvrdík.

Nadále zůstává v představenstvu skupiny CITIC, které v Česku zůstávají nemovitostí, strojírna Žďas, pivovary Lobkowicz či podíl v letecké společnosti Smart Wings.

V příštím roce se chystá opět za čínským premiérem, se kterým se setkal v listopadu - a právě s ním řešil prodej Slavie. „Osobní zapojení do české zahraniční politiky však nikterak neplánuji,“ dodal.

Misi jsem neskončil

Před Vánoci se povedlo dotáhnout prodej Slavie do rukou Pavla Tykače. Co to pro vás jako šéfa klubu znamená?

Ukončení mimořádně úspěšné éry působení CITIC Group. Hlavním posláním fotbalu je rozdávat radost. Věřím, že se to Slavii posledních pět let dařilo. Klub je na vrcholu. Sportovním i finančním. Končící akcionář může být hrdý. Zaslouží si respekt a poděkování slávistické obce.

Co vyjmutí z čínské náruče znamená pro klub jako takový?

Převzetí Pavlem Tykačem znamená pro Slavii jistotu, stabilitu a možnost dalšího rozvoje. Z pohledu vlastnické struktury střídal klub posledních 20 let vrcholy a pády. Příchod úspěšného a finančně silného investora, který je navíc fanouškem, je pro Slavii dlouhodobě zakotvením v bezpečném přístavu. Jsem nadšený. Ještě bych byl rád u přestřižení pásky nové mládežnické akademie. Pak budu svoji, dosud osmiletou, misi považovat za obsahově plně naplněnou.

Co bylo hlavním důvodem, že jste se začal zasazovat o vyvázání se z čínského vlastnictví?

Podnikání ve fotbale není hlavním předmětem byznysu CITIC Group. Před časem skupina odprodala i druhý klub v jejich vlastnictví, pekingský Beijing Guoan. Začali jsme také narážet na regulatorní předpisy pro působení čínských firem v zahraničí. Typologicky jde o zákaz investic do nemovitého majetku, což bylo velkou komplikací právě při výstavbě nové mládežnické akademie Slavie.

Hrála roli politika a ne zrovna příznivé vztahy mezi Prahou a Pekingem?

Příčinou nebyly ani finance, ani politika. Tyto spekulace jsou zcela mylné. Před časem přijel do Prahy investiční ředitel CITIC Group. Velmi pozorně si vyslechl náš mnohahodinový popis současné situace i další rozvojové plány a na konci jednání se nás zeptal, jaká budoucnost je podle nás pro Slavii tou nejlepší. Pavel Tykač byla naprosto logická volba.

Nemusíme prodávat hvězdy

Znáte se osobně s Pavlem Tykačem?

Známe se, znám vztah jeho i celé rodiny ke Slavii. Neskutečně si vážím toho, že jsme dostali možnost realizovat toto, pro budoucnost Slavie, ideální řešení, a to ve velmi krátkém čase.

Reagovali čínští majitelé nějak na změnu politické reprezentace v ČR v posledních dvou letech a tím změnu rétoriky ČR směrem k Číně? Nebo CITIC odděloval politiku od sportu a byznysu?

Skupina CITIC Group si dává extrémně záležet na tom, aby byla přísně apolitickým investorem.

Přisune Pavel Tykač více peněz do posil týmu?

Nebudeme zásadním způsobem měnit operační model klubu. Budeme i nadále usilovat o vyrovnané hospodaření, byť nový majitel má sportovní úspěch jako výrazně vyšší prioritu než jeho předchůdce.

Vy novému majiteli sdělíte nějaká doporučení či přání, za co či za koho by měl utratit peníze? Máte představu o konkrétních hráčských posilách?

Osobně bych si přál, aby nový majitel pomohl zejména v dobudování sportovní infrastruktury. Minimálně ve střednědobém horizontu je to pro klub mnohem důležitější než velké investice do hráčského kádru. Lepší podmínky pro výchovu mládeže, zázemí pro činnost týmů na všech úrovních a další zlepšení služeb pro naše fanoušky. To jsou naše priority.

U A-týmu půjdeme cestou evoluce. Samotné posílení je už to, že nebudeme muset prodávat hráče s takovou dynamikou jako doposud. Žádné osobní přání nemám. Výběr posil probíhá procesně stanoveným způsobem, který se osvědčil a není důvod ho měnit.

Do Číny se vrátím

Budete vy osobně nadále spolupracovat se skupinou CITIC? Nebo se chce skupina kompletně vyvázat z Česka?

Prodej Slavie rozhodně neznamená ukončení aktivit CITIC u nás. Skupina v současné chvíli hledá nové projekty jak v ČR, tak i po celé EU. Já jsem nadále členem jejího představenstva.

Zapojíte se do procesu redefinice vztahů mezi Českem a Čínou? Něco podobného, jako byla vaše návštěva u čínského premiéra?

Premiér Li Qiang je můj osobní přítel, se kterým jsme se společně pravidelně vídali již v řadě jeho předchozích funkcí. Nesmírně si ho vážím a potěšilo mě jeho další pozvání do Šanghaje na podzim příštího roku. Osobní zapojení do české zahraniční politiky však nikterak neplánuji.

Reklama

Doporučované