Hlavní obsah

Zázrak z Katalánska. Největší vlastenci touží pokořit Real i Barcelonu

Foto: Getty Images

Hráči Girony nečekaně vedou tabulku španělské ligy.

Reklama

Španělská nejvyšší soutěž La Liga má nečekanou podobu: v čele stojí katalánský klub FC Girona, jenž nikdy nedosáhl ani na medailové umístění. Za ním je Real Madrid, další giganti Barcelona či Atlético Madrid ztrácejí dost.

Článek

Městečko se sto tisíci obyvateli nalepené na severovýchodní cíp autonomního společenství Katalánsko poblíž hranice s Francií nikdy nehrálo ve španělském fotbale významnou roli. V mezinárodním žádnou. Poprvé místní klub postoupil mezi elitu v roce 2017, ale po dvou letech se znovu propadl do druhé ligy.

Druhý postup mezi vyvolené přišel v létě 2022 a vše nasvědčuje tomu, že tentokrát bude otisk v historických análech daleko ostřejší. Po 21. kole vedl La Ligu. „Obrovské překvapení!“ nebojí se silného vyjádření bývalý československý reprezentant Radek Bejbl, jenž v letech 1996-2000 hrál za Atlético Madrid.

A kdyby se dokonce Girona stala mistrem? „Šok! Pro všechny!“ ještě svůj údiv nad vynikajícími výsledky týmu graduje. „Ono by stačilo, kdyby skončila na medailové pozici,“ připomíná, že by šlo o historický zápis.

Pořád na vlně

V probíhajícím ročníku Girona řádí. V jedenadvaceti zápasech šestnáctkrát zvítězila, dokázala porazit Atlético 4:3, dobyla barcelonský Camp Nou 4:2, naposledy vyprášila FC Sevillu 5:1. Jízdu hyzdí jen porážka 0:3 doma s Realem Madrid, který mužstvu dýchá na záda s jednobodovou ztrátou a má o jeden zápas méně. „V říjnu, když se jí tak nečekaně dařilo, jsem si říkal, že to nevydrží,“ přiznává Bejbl. „Ale ona pořád jede,“ skládá mužstvu obdiv.

Stejně překvapený je i španělský novinář Juan Castro z prestižního deníku La Marca. „Nikdo to moc nečekal,“ přidává se k Bejblovi. „Také jsem si myslel, že časem odpadne,“ připouští váhání. „Ale do konce je ještě dlouhá doba a moc zápasů,“ upozorňuje, že soutěž je sotva za polovinou a čítá 38 zápasů.

Trenér a ukrajinský střelec

Každopádně je Girona velkým osvěžením. „Je to práce trenéra Míchela Sáncheze,“ ukazuje Castro na hlavního strůjce gironského vzepjetí. „Poskládal výborně tým, vybírá hráče na správná místa, umí je motivovat,“ vypočítává trenérské přednosti osmačtyřicetiletého rodáka z Madridu.

Český internacionál s publicistou souhlasí. „Na hráčích je vidět, že cítí velkou šanci něco dokázat, že něco umějí, vyšvihnout se z anonymity,“ rozebírá. „Hrají chytře a efektivně,“ dodává. „V útoku jsou variabilní, ani tolik nevadí, když dostanou gól, protože jich dost dávají,“ poukazuje na 51 vstřelených gólů (Real 43).

Hvězdou týmu je ukrajinský šestadvacetiletý útočník Artem Dovbyk, jehož Girona koupila v létě z klubu Dnipro-1 za sedm milionů eur (asi 175 milionů korun), což je největší investice v historii. Kolumbijský záložník Jhon Solís stál o milion eur méně.

Ale vložené peníze se vyplácejí. Se čtrnácti přesnými trefami vládne Dovbyk tabulce střelců La Ligy, stejný počet má anglický zázrak Jude Bellingham z Realu Madrid, o zásah méně Álvaro Morata z Atlética. „Na jeho gólech a výkonech bude hodně záležet, jestli Girona pozici udrží,“ prorokuje Castro.

Real – soupeř rovnější

Přestože Girona předvádí neuvěřitelné výkony a ze své náročnosti neslevuje, více se nadále věří Realu Madrid, s 35 tituly rekordmanovi ve španělské lize. „Real zůstává pro mne hlavním favoritem,“ prohlašuje španělský novinář.

Ostatně první vzájemný duel na půdě Girony v poslední den měsíce září vyzněl jasně pro bílý balet, jeho výhra 3:0 byla naprosto přesvědčivá. „Ukázalo se, kde je jaká kvalita,“ opírá o něj svůj názor na mistrovské ambice obou rivalů Castro. Odveta na Estadio Bernabeu je na programu 10. února.

Nejúspěšnější klub světa má navíc na své straně údajně i něco navíc. To jasně vyslovil trenér Barcelony, mistr světa 2010 Xavi, když hodnotil poslední výhru odvěkého soka proti Almérii.

Real byl doma první poločas tragický, ani jednou nevystřelil na branku, s posledním týmem soutěže prohrával 0:2. Po přestávce nejvíc úřadoval VAR. Uznal dva sporné góly Realu, naopak hlavnímu doporučil neuznat pojišťovací gól hostí na 3:1 pro faul v přechodové fázi. „Na Realu se hraje těžko,“ naznačil ledacos Xavi.

Český vicemistr Evropy 1996 se k jeho názoru striktně nepřipojuje, přestože zažil v La Lize mnohé. „Neviděl jsem zápas, jenom sestřih, hodnotit nebudu,“ odmítá posuzovat utkání, které podrobně nesledoval. „Xavi se vyjádřil v emocích,“ chápe barcelonského kouče.

Velcí vlastenci

O Gironě se traduje, že je nejvlastenečtější katalánský fotbalový klub. Projevy nacionalismu se nesou na Montilivi Estadi při každém střetnutí. „Nikdy jsem tam nehrál, tak nemohu posoudit,“ nechce je Bejbl posuzovat. „Je tam hodně v tomto ohledu živo,“ opatrně, ale jasně vypovídá o atmosféře španělský publicista.

Český legionář nabízí pouze jednu spojitost s Gironou. „Předseda klubu Delfí Geli byl mým spoluhráčem v Atlétiku Madrid,“ poukazuje na bývalého kolegu, který byl zvolen nejvyšším mužem v roce 2015. „A jeho srdce vždy bušilo pro Katalánsko,“ potvrzuje Bejbl.

Ostatně ve vedení klubu působil i Carles Puigdemont, politik, bývalý starosta Girony, člen parlamentu a předseda vlády Katalánska, na něhož byl v roce 2017 vydán zatykač a přišel návrh na trestní stíhání za přípravu protiústavního referenda o nezávislosti Katalánska, za což mu při odsouzení hrozilo až 30 let vězení.

Girona vlastenecké nálady nijak neskrývá.

Lepší než Manchester City

Sportovní vzestup by nebyl možný bez finančních prostředků. A těch má Girona nyní dostatek. V srpnu 2017 koupila 44,3 % akcií společnost City Football Group (CFG) pocházející ze Spojených arabských emirátů, která vlastní též nejlepší anglický klub posledních let Manchester City. A v dalších obdobích navýšila svou účast na 47 %, čímž se stala spolumajitelem s největším podílem.

Girona FC

  • Založen: 25. července 1930
  • Klubové barvy: červená a bílá
  • Přezdívky: Blanc-i-Vermells (červení a bílí)
  • Stadion: Montilivi Estadi (11 810 míst)
  • Úspěchy: vítěz katalánského superpoháru 2019,

Česká stopa

  • Michal Drábek – záložník
  • 2006 (0 zápasů, 0 gólů)

Při transakci v roce 2017 si totiž ponechala stejný podíl (tedy 44,3 %) místní společnost Girona Football Group, v jejímž čele stál Pere Guardiola, bratr trenéra Manchesteru City Pepa Guardioly. Její podíl však nyní činí už je 16 %, více má bolivijský podnikatel Marcelo Claure (35 %).

Propojení vlastníka s vítězem Ligy mistrů a premiantem v anglické Premier League může však vyvolat potíže. „Četl jsem studii, že v takovém případě UEFA pustí do své stejné soutěže, v tomto případě by šlo o Ligu mistrů, toho, kdo se umístil v domácí lize lépe,“ předkládá zajímavý postřeh Bejbl.

Pokud by se toto pravidlo naplnilo, mohla by Girona odstrčit Manchester City, který je nyní v Premier League druhý za Liverpoolem, ale stejně bodů mají rovněž Arsenal a Aston Villa. „Manchester by tak musel obhájit triumf v Lize mistrů,“ překládá Bejbl řešení.

Ale k střetu by ani dojít nemuselo. „Také jsem četl, že UEFA chce ještě v průběhu tohoto ročníku toto ustanovení zrušit,“ upozorňuje.

Španělsko má čtyři týmy, které automaticky postupují do Ligy mistrů. Pro Gironu obrovská výzva. Byť titul a přeskočení Realu Madrid by byl daleko větší, až neuvěřitelný úspěch.

Reklama

Související témata:
Girona

Doporučované