Hlavní obsah

Ze spalovače kanonýr. Plzeňský pilný šikula vyhlíží velkou premiéru

Foto: FC Viktoria Plzeň.

Pavel Šulc v dresu Viktorie Plzeň.

Reklama

Se 14 zásahy vede tabulku střelců české ligy. Výrazně přispěl k historickému zápisu Viktorie Plzeň, která se probojovala do čtvrtfinále Konferenční ligy. Nyní se šikovný záložník Pavel Šulc těší na první start v reprezentaci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Karlovarský rodák prožívá opojné období. Smazal ze sebe nevlídnou nálepku spalovače šancí, v nejvyšší české soutěži pálí ostrými, v počtu zásahů zanechává za sebou renomované útočné hroty jako slávistické střelce Václava Jurečku a Mojmíra Chytila, olomouckého Lukáše Juliše nebo slováckého Marka Havlíka, jenž vedl po podzimní části.

A nový trenér české reprezentace Ivan Hašek ho poprvé nominoval do týmu na dva přípravné zápasy v Norsku a proti Arménii s příslibem, že se aspoň v jednom na nějakou část představí.

Jako agama

Na březnové přípravné zápasy nominoval Hašek pět nováčků a celkem deset mladých hráčů narozených v tomto tisíciletí. S výhledem, že už buduje mužstvo na kvalifikaci o účast na mistrovství světa 2026 v Severní Americe, což je jeho prvotním cílem.

Do této koncepce zapadá i třiadvacetiletý plzeňský záložník. Dokonce se může stát pilířem týmu, pevným členem základní sestavy. „Výhledově určitě, hraje pro něj i aktuální forma,“ prozradil reprezentační asistent Jaroslav Köstl. „Úspěšní hráči vždycky vzejdou z úspěšných klubů, tím teď Plzeň je,“ připomenul.

Nováčka má dobře načteného. „Pavel to má všechno před sebou, je to typ lehkonohého fotbalisty,“ charakterizuje Šulce. „Jako když agama běží po vodě, umí s míčem, navíc má teď perfektní čísla. To mu také pomohlo, má sebevědomí, pestrá zakončení,“ našel Köstl trefné přirovnání.

Australská ještěrka sice neběhá po vodě, ale po větvích. Její česká fotbalová variace se může vyšplhat za dva roky do nejvyšších korun severoamerických stromů, své lovecké umění však může předvést už na letošním Euru v Německu.

Předpoklady k tomu má.

Pavel Šulc (29. 12. 2000)

hráčská kariéra: SK Toužim (2007-2009), Buldoci Karlovy Vary (2009-2011), Viktoria Plzeň (2011-2019), Vysočina Jihlava (2019), SFC Opava (2019), Dynamo České Budějovice (2020-2021), Viktoria Plzeň (2021-2024).

Reprezentace Česka: 2024 (0/0)

Úspěchy: mistr české ligy 2021/2022

Jihlavský zlom

O jeho talentu se dobře vědělo, byl členem mládežnických reprezentačních výběrů. V roce 2017 vyhrál s týmem do 17 let slavný memoriál Vlastislava Marečka. Ve finále Viktoria Plzeň porazila Sigmu Olomouc 6:3, Šulc odehrál celý zápas a vstřelil jednu branku.

Vždy však záleží, jak nadějný dorostenec, jemuž se předpovídá velká budoucnost, zvládne přechod mezi dospělé, jestli v tomto rizikovém věku nezapadne. Šulcovi se zásadní krok vydařil při hostování ve druholigové Vysočině Jihlava, kam zamířil v lednu 2019.

Nešlo o náhodu, po zralé úvaze si ho vybral trenér týmu Radim Kučera. „Sledoval jsem plzeňský tým do 19 let v Lize mistrů proti CSKA a Barceloně,“ přibližuje, jak k tomu došlo. „Líbil se mi subtilní záložník, oslovil mne svou dravostí, napadáním soupeře, drzostí,“ vypočítává. Kluby se dohodly, že tehdy osmnáctiletý Šulc přejde na jaro do Jihlavy.

Začátky nebyly nijak jednoduché. „Když ho v Jihlavě uviděli, říkali si, co je to za klučíka, jestli vůbec dospělý fotbal zvládne, jestli na něj má. Bylo to vlastně jeho první seznámení s ním, dosud hrál jen v dorostenecké kategorii,“ popisuje Kučera.

Posila ze západočeského regionu nezapadla, vyplatila se. „Během jara se stal tahounem týmu, měl velký podíl na tom, že Jihlava šla do baráže, kde se o prvoligovou účast střetla s Karvinou. Bohužel nám to nevyšlo,“ povzdechne Kučera.

Ale Šulc prokázal, že se ve fotbale dospělých v žádném případě neztratí. „Troufám si říct, že jarní sezona v Jihlavě byla pro něj zlomový bod, kdy přešel mezi dospělé, i když se to moc nepřipomíná,“ podotýká Kučera.

Opava a České Budějovice

Skvělé jaro ve 2. lize vyneslo Šulce do letní přípravy Viktorie Plzeň. Trenér Pavel Vrba pro něj však ještě místo v kádru nenašel, proto ředitel klubu Adolf Šádek vyhlížel pro toužimského odchovance větší herní vytížení.

O mladého středopolaře byl zájem napříč prvoligovými kluby, ale také v zahraničí. Plzeňský klenot nakonec ukořistila v létě 2019 Opava s příslibem, že mladý hráč bude mít dostatečnou zápasovou zátěž.

Pro šanci zahrát si nejvyšší soutěž se dokonce vzdal účasti na mistrovství Evropy do 19 let, které se hrálo v Arménii. Nakonec odehrál ve Fortuna lize 15 zápasů a byl pětkrát vyhlášen hráčem utkání.

Po podzimní sezoně 2019 se Plzně ujal slovenský trenér Adrian Guľa, který si z hostování stáhl všechny plzeňské hráče. Šulc se však ještě do základní sestavy nevešel, proto se vedení západočeského týmu rozhodlo dopřát mladému záložníkovi větší herní vytížení na jihu Čech v budějovickém Dynamu. V dresu jihočeského týmu si také připsal svůj první ligový gól, který vstřelil 10. června 2020 do sítě Teplic.

Do Plzně se vrátil v létě 2020, stal se hned členem základní sestavy a v prvních pěti zápasech si připsal jeden gól, jednu asistenci a třikrát byl vyhlášen hráčem zápasu. Ve zbytku ročníku si připsal ještě tři asistence a v období 26. až 30. kola získal titul Krále asistencí. Viktoria skončila na 5. místě a zajistila si postup do předkol Evropské konferenční ligy UEFA.

Zahazovač šancí

Další ročník 2021/2022 byl pro západočeský tým luxusní, Viktoria opět dobyla poněkud nečekaně mistrovský titul, když odstrčila jinak dominantní Slavii.

Šulc však neprožíval šťastné období, vysloužil si nálepku spalovač šancí. Z tohoto pohledu je nezapomenutelný zápas na Spartě v únoru 2022, který skončil 2:2. „Byla to obrovská chyba, měl dvě stoprocentní šance, které rozhodly o tom, že jsme nevyhráli,“ stěžoval si trenér Michal Bílek. „Budeme pracovat na tom, aby koncovku zlepšil,“ slíbil.

A povedlo se, v probíhajícím ročníku už nastřílel čtrnáct gólů, prosazuje se pravidelně. Kde nastala změna? „Sleduju ho dlouho a nepřekvapuje mě to,“ říká bývalý útočník Petr Švancara. „Má skvělý dar, umí se do šancí dostávat, najde si místo,“ rozebírá. „Byl vyhlášeným paličem, dříve šance zahazoval, teď je proměňuje. Zklidnil se, zapracoval na sobě, padá mu to tam. Má výhodu v tom, že ho obklopují slušní hráči, kteří mu servis dají,“ zmiňuje i kvalitu plzeňského kolektivu.

Televizní expert Petr Mikolanda je stejného názoru. „Je o dva roky starší, má přehled, věří si,“ upozorňuje. „Zraje,“ zdůrazňuje trenér Kučera.

A jeho přednosti vidí především v pracovitosti. „Pilný jako včelka,“ nachází příměr. „Je neustále v pohybu, jede na krev, nijak se nešetří,“ dokládá. „Díky tomu se dostává i do šancí, které se naučil už proměňovat,“ uzavírá Kučera.

Reklama

Doporučované