Hlavní obsah

Giro 2023, kritická zkouška cyklistického superfavorita

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Remco Evenepoel při představování jezdců na Giru 2023.

Reklama

Giro 2023 může za tři týdny klidně dostat jméno Giro d’Evenepoel. Mladý Belgičan je obrovským favoritem. Svoji sílu ukázal už na monumentu Lutych–Bastoň–Lutych.

Článek

Loňské vítězství obhájil způsobem, který v dnešním vyrovnaném světě profi cyklistiky nebývá obvyklý. Ani ona jedna minuta a šest sekund náskoku na další špičkové jezdce v cíli v Lutychu ještě úplně nevypovídaly o Remcových schopnostech.

Museli jste se mu při těch posledních kilometrech nezadržitelné sólojízdy dívat do tváře. Jen klidná koncentrace, ani náznak únavy či strachu o výsledek. Jako byste se dívali do křišťálové koule blízké budoucnosti světové cyklistiky.

Když pak režisér přenosu přepnul na jeho pronásledovatele, pochopili jste ten propastný rozdíl. Oba vynikající cyklisté za ním, Thomas Pidcock i Santiago Buitrago, nebyli schopni minimální protiakce a v jejich tvářích se zračila jen nezměrná únava.

23letý Remco Evenepoel je pečlivě broušeným diamantem, který jeho stáj Soudal Quick-Step pomalu, pomocí nejmodernějších přístupů, metod a technologií, milimetr po milimetru připravuje na absolutní vrchol.

To všechno, co zatím Belgičan dosáhl – mistr světa v časovce 2019 a silničním závodě 2022, vítěz Vuelty 2022, dvou monumentů a dalších čtyř velkých klasik – bylo zatím jen příprava. I toto Giro bude vlastně jen příprava. Remcův všemi mastmi mazaný šéf Patrick Lefevere připravuje mladíka na vítězství nejvyšší – na Tour de France.

Lefevere je přesvědčen, že právě cesta postupných kroků je ta jediná správná. Je v tom moudrost i obsese. Tým Soudal Quick-Step a jeho předchůdci vyhráli od roku 2003 takřka všechno – tituly mistrů světa v silničním závodě i v časovce a 22 cyklistických monumentů, těch nejslavnějších jednorázových klasik!

Ještě nikdy ale nevyhráli Tour de France.

Lefevere s Evenepoelem mají ještě jednu, vyšší motivaci. Poslední Belgičan stanul na Champs Élysées ve žlutém trikotu před 47 lety. Byl to Lucien Van Impe. Slavný Eddy Merckx ten ročník 1976 vynechal kvůli zranění. Kdyby býval jel, mohl zvítězit pošesté.

Tak hlavně pro tohle – pro věčnou slávu cyklistické Belgie – teď Remco Evenepoel pojede Giro a bude ho chtít vyhrát. Bude to příprava na to největší vítězství na světě za rok, za dva…

Remco už vyhrál loni třítýdenní Vueltu. Jenže tohle je Giro, možná v něčem ještě náročnější než Tour de France. A mladík v Itálii už jednou neuspěl – v roce 2021. Pořád bude ve srovnání s dalšími favority jedním z nejméně zkušených. Jeho očekávaný největší soupeř jel těch třítýdenních etapáků už 11.

Přesně na ten nepoměr v počtu absolvovaných Grand Tours upozorňuje bývalý skvělý jezdec Alberto Contador, dnes expert Eurosportu. „Jezdil méně Grand Tours než Primož Roglič, takže stále nezná své tělo tak dobře jako jezdci, kteří absolvovali více Grand Tours,“ řekl sedminásobný vítěz největších etapových závodů světa. „Neměl příliš příležitostí to otestovat. Myslím, že to může být určitá slabost.“

Další favorité Gira 2023

Primož Roglič (Jumbo-Visma) – trojnásobný vítěz Vuelty (2019–21)

Geraint Thomas (INEOS Grenadier) – vítěz Tour de France (2018), také jednou druhý a třetí

Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadier) – vítěz Gira (2020)

João Almeida (UAE Team Emirates)

Hugh Carthy (EF Education EasyPost) – třetí na Vueltě (2020)

„Dalším důležitým faktorem pro Remca je, aby neměl špatné dny.“ Ve špatný den na Vueltě můžete ztratit 40 sekund nebo minutu. Špatný den na Giru znamená, že můžete ztratit pět minut,“ pokračoval Contador. To proto, že kopce v Itálii bývají dramaticky dlouhé.

Jenže dnešní Remco je už jiným jezdcem, než jakým byl před dvěma lety. A má stále realističtější ambice zvládnout tři cyklistické Grand Tours, včetně Tour de France. Nahrát mu na Giru může i 70,6 km tří časovek. To je nebývalá porce, která nemůže těšit nikoho víc než časovkářského mistra Evenepoela. Přesto si Contador myslí, že ten hlavní rozdíl vznikne ve vysokých horách.

A znáte, jak to na třítýdenních etapácích chodí. Kolikrát průběh závodů rozprášil předpovědi odborníků na prach. Stačí jediný špatný úsudek nebo náhodný pád. Pokud ale Remco Evenepoel vyhraje, dělejte si už předpovědi na Tour de France v následujících letech.

Mimochodem, k ruce bude mít v týmu i dva české jezdce. Dříče a tahouna do rovin Josefa Černého a excelentního vrchaře Jana Hirta.

Reklama

Doporučované