Hlavní obsah

Čeští hokejisté rozstříleli Švédy, o zlato se utkají se Švýcarskem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dominik Kubalík (uprostřed) se trefil v zápase hned dvakrát.

aktualizováno •

Lehce favorizované soupeře Češi zasypali kanonádou a po 14 letech postoupili do finále mistrovství světa. Blýskla se hlavně druhá řada v čele s Martinem Nečasem a střelcem dvou gólů Dominikem Kubalíkem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hned čtyři góly padly už v první třetině, během níž Češi dvakrát dotahovali jednogólový náskok. Za oběma českými úspěchy stál útočník Martin Nečas. První branku dorážel před švédským brankářem Dominik Kubalík, poté z Nečasovy přihrávky skóroval David Kämpf.

Klíčový náskok si Češi vytvořili ve druhé třetině dvěma rychlými góly, které padly během 27. minuty. Nejprve je po chybě Švédů v obranném pásmu dostal do vedení Ondřej Kaše. Po vhazování před švédskou brankou se pak na šampionátu poprvé trefil nechytatelnou bombou Nečas.

MS v hokeji 2024

Mistrovství světa v hokeji se konalo od 10. do 26. května 2024 v Praze a Ostravě, Češi na něm vyhráli zlato. Do České republiky se hokejový šampionát vrátil po devíti letech. Aktuální zpravodajství naleznete ve speciálu k MS v hokeji na Seznam Zprávách.

O tři minuty později podruhé skóroval Kubalík a zvýšil náskok na 5:2. Švédové reagovali výměnou brankáře a po zvýšeném tlaku se jim necelých pět minut před koncem druhé třetiny podařilo snížit při přesilovce.

Vítězství Češi korunovali ve třetí třetině, kdy na očekávaný švédský tlak odpověděli dvěma brankami. Krátce po skončeném oslabení ve 46. minutě zachytil Ondřej Kaše přihrávku Švédů a vyslal do zteče Lukáše Sedláka, který předvedl ukázkový blafák a bekhendem úspěšně zamířil mezi betony Samuela Erssona.

Skoro navlas stejným způsobem pak Sedlák překonal švédského brankáře znovu v 54. minutě, a dal tak už svůj pátý gól na mistrovství. Švédům se už nepodařilo výsledek korigovat.

Čechům znovu pomáhali burcující fanoušci v pražské O2 areně a stejně jako v minulých zápasech je podržel brankář Lukáš Dostál, který se znovu blýskl několika výbornými zákroky.

V nedělním finále Češi nastoupí proti Švýcarsku, které ve druhém semifinálovém zápase překvapivě udolalo Kanadu po nájezdech.

Doporučované