Hlavní obsah

Policisté v Praze zatím odhalili 600 falešných hokejových vstupenek

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Někteří fanoušci si hokej v hledišti neužili. Policie odhalila stovky padělaných vstupenek. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Pražští policisté zatím při hokejovém mistrovství světa odhalili 600 falešných či mnohonásobně prodaných vstupenek se škodou dva miliony korun. Oběťmi podvodů se v hlavním městě stali především Češi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někteří hokejoví fanoušci letos místo zábavy na tribuně zažili spíše hořké chvíle před stadionem. Policie od začátku šampionátu řeší stovky případů, kdy se lidé na stadion nedostali, i přestože si vstupenky koupili. Samotné lístky jsou buď úplně falešné – QR kódy odkazují třeba na stránky obchodních center –, nebo je prodejci prodali více lidem. V tom případě platí, že kdo dřív přijde, ten jako jediný fandí.

Policie v souvislosti s paděláním vstupenek zatím obvinila tři lidi. „Zaměřovali se na falešné lístky ve větším množství. Neznamená to ale, že jsme u konce, další pachatelé budou přibývat,“ řekl na tiskové konferenci vedoucí pražského oddělení kybernetické kriminality Václav Písecký.

Dva z obviněných – kteří pocházejí z Prahy – na falšování vstupenek spolupracovali, což na místě potvrdil i šéf pražské policie Petr Matějček. Muži, kterým je 30 a 31 let, se při výslechu přiznali k tomu, že na základě jedné originální vstupenky vytvořili falzifikáty, které poté nabízeli na inzertních portálech. Osobně je pak předávali zájemcům v Praze, Středočeském kraji a Plzni. Falešné lístky prodávali za 3000 až 4000 korun, celkem si vydělali 300 tisíc až 400 tisíc korun. Část peněz stihli kriminalisté zajistit.

Třetí obviněný se podle policistů prodejem falešných lístků „živí“ již několik let. V minulosti prodal velké množství lístků nejen na sportovní, ale i na kulturní akce. Kriminalisté si pro pachatele dojeli do Jihočeského kraje.

Na vstupence do Prahy byla ostravská hala

Podle Píseckého je prodejní taktika podvodníků různá. „Základem je ale to, že se čeští fanoušci chtějí dostat na hokej a prodejce lístků tak vyhledávají samy oběti, protože zájem je ohromný,“ dodal. Podvodů v elektronickém světě navíc podle Píseckého přibývá.

„Dneska už se nejvíc podvádí v digitálním světě a bude to narůstat s tím, jak coby obyčejní lidé nemáme základní informace o tom, jak se bezpečně chovat v kybersvětě. V tom reálném to umíme, ale tohle je nové,“ dodal.

V některých případech je podle policie už na první pohled znát, že jde o podvrh. „Byly tady i případy, kdy byla na vstupence do Prahy ostravská hala,“ řekl zástupce oddělení kybernetické kriminality Radoslav Filek. Ve většině případů jde ale o sofistikovanější kopie, které jsou odhaleny až při vstupu na stadion.

Oběťmi podvodů se v hlavním městě stali zejména Češi, podvedených fanoušků ze zahraničí bylo jen malé množství. „Podvodníci se soustředí hlavně na zápasy českého týmu, takže zájem českých fanoušků se dal předpokládat. U zahraničních návštěvníků se jedná skutečně jen o jednotky případů,“ doplnil Písecký.

Muž zaplatil za padělky 52 tisíc korun

Nejvíce falešných vstupenek policisté zachytili při zápase českého výběru s Kanadou, a to 250. Nejvyšší škodu u jednotlivce zatím zaznamenali u muže, který za nepravé vstupenky zaplatil 52 tisíc korun.

Podle policie se zatím podvodníkům podařilo prodat bezmála 600 falešných vstupenek, škoda se pohybuje kolem dvou milionů korun. Podle policie je však brzy dělat závěry.

Písecký i Matějček doporučují nakupovat vstupenky pouze u oficiálních prodejců. Matějček ovšem uznal, že touha vidět hokejisty v akci je někdy silnější než rady a doporučení policie. „Vidět český tým ve čtvrtfinále je strašné lákadlo. Samozřejmě lidem doporučujeme, aby kupovali u oficiálních prodejců. Ale když pak někdo nabízí lístek, který nešlo sehnat, lidem se rozsvítí očička, těší se a koupí ho. Rozumím tomu – u turniketu je pak ale čeká zklamání,“ popisuje.

Do textu jsme přidali podrobnější informace.

Doporučované