Hlavní obsah

Pastrňák a jeho šedá eminence. V Bostonu se odehrává unikátní hokejový příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Dvorní nahrávač Davida Pastrňáka, David Krejčí, válí už 16. sezonu za Boston Bruins.

Reklama

Všichni v souvislosti s tažením Bostonu v základní části NHL opakují jméno Davida Pastrňáka. Jenže zapomínají na muže v pozadí, „šedou eminenci“ druhého útoku Davida Krejčího.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolem Davida Pastrňáka teď létají čísla, z nichž přechází zrak. Elitní útočník Boston Bruins poprvé v kariéře může reálně překonat hranici 50 gólů za sezonu, během příštích dní možná podepíše novou smlouvu, jejíž výše převýší hranici absolutní extratřídy, tedy deset milionů dolarů ročně.

V pozadí smršti Pastrňákových gólů se ale odehrává něco, co je možná ještě úžasnější. Způsob, jakým se do NHL vrátila šedá eminence Bostonu a Pastrňákův dvorní nahrávač David Krejčí.

Po roce stráveném v Olomouci v místním extraligovém klubu Krejčí působí ve žlutočerném dresu Bostonu, jako kdyby vůbec neodešel. Ukazuje se jako nepostradatelný člen elitní útočné formace tří Čechů (Pastrňák, Krejčí a Zacha).

Šestatřicetiletý centr dokázal za poslední měsíce něco neuvěřitelného. Když ho Boston Bruins brali zpět do sestavy a podepsali s ním v létě roční kontrakt, kdekdo tušil, že český veterán nebude v týmu jen do počtu a Pastrňákovi i Bruins může pomoci.

Jenže i velcí optimisté musejí být překvapeni, jakou roli David Krejčí v mužstvu zatím hraje. Hokejista, o kterém se loni psalo, že jeho kariéra v NHL možná definitivně pohasla, po 35 zápasech letošního ročníku měl na kontě 11 branek, 20 asistencí a v kanadském bodování se vešel do první stovky všech hráčů.

V červenci 2021 přitom oznámil, že po 14 letech v Bostonu (nikde jinde v NHL nehrál) skončil a že se chce z rodinných důvodů vrátit do Česka. Jen za posledních šest let si měl přijít na více než 43 milionů dolarů. Doma odehrál minulou sezonu za mateřskou Olomouc a sehrál ji parádně – v základní části i v play-off byl nejproduktivnějším hráčem týmu. Zvládl 56 zápasů a v nich velmi slušných 51 bodů (23+28).

Samozřejmě, kdo by nechtěl být v týmu s jedním z nejlepších hráčů na světě? Je to šílené. Ten chlap nemá strop. Jen se neustále zlepšuje. Měl jsem to štěstí, že jsem si s ním zahrál na mistrovství světa, a to byl tak trochu zlom v mém rozhodnutí vrátit se do NHL. Viděl jsem, co spolu ještě dokážeme.
David Krejčí o Pastrňákovi

Ale to nebylo všechno. Na MS 2022 ve Finsku výrazně pomohl ukončit české čekání na medaili – zapsal tři branky a devět asistencí a po Romanu Červenkovi se stal druhým nejproduktivnějším hráčem českého týmu (šestým celkově), který získal bronz. Krejčího druhý na MS.

Loni v létě pak znovu překvapivě podepsal novou roční smlouvu s Bruins na milion dolarů a další dva miliony jako bonusy. Evidentně v celé věci sehrál velkou roli sám David Pastrňák, jeho nová smlouva a strategie Bruins ohledně ideální sestavy pro sezonu 2022/23. Krejčí tak v NHL hraje už 16. sezonu.

Zdaleka nešlo o peníze, ale o tu souhru a zábavu, kterou spolu David a David mají. „Samozřejmě, kdo by nechtěl být v týmu s jedním z nejlepších hráčů na světě? Je to šílené. Ten chlap nemá strop. Jen se neustále zlepšuje,“ říkal Krejčí o Pastrňákovi po vstupu do základní části 2022/23. Měl jsem to štěstí, že jsem si s ním zahrál na mistrovství světa, a to byl tak trochu zlom v mém rozhodnutí vrátit se do NHL. Viděl jsem, co spolu ještě dokážeme, bylo to fajn,“ pokračoval Krejčí.

Skoro 1000 zápasů a Stanley Cup

„Je to prostě světový hráč. Vedl si skvěle. Nebylo to pro něj lehké, zvyká si na užší kluziště. Ale jak ho znám, bude se ještě zlepšovat,“ vrátil mu kompliment Pastrňák.

Pojďme si rychle zopakovat, co David Krejčí v NHL všechno dokázal. Má za sebou skvělou kariéru. V základní části se blíží 1000 zápasům s bilancí hodně přes 200 gólů a přes 500 asistencí. Získal Stanley Cup v roce 2011 a v letech 2011 a 2013 vedl NHL v bodech během play-off.

Bruins ho draftovali ve třetím kole před 19 lety, v roce 2004, jako celkově 63. Ale nebyl to raketový vstup do NHL. Ještě než začal válet za Boston, dvě sezony se rozehrával v juniorském týmu Gatineau Olympiques a další sezonu působil na farmě Providence Bruins v AHL.

Ani první zápas za slavný Boston nebyl nijak oslnivý. Spíš naopak. Bruins zaprvé prohráli s Buffalem 1:7 a Krejčí po tvrdém hitu odstoupil po dvou minutách kvůli otřesu mozku.

Teprve v sezoně 2008/09 se pořádně rozjel. Vstřelil první hattrick a od televizního hlasatele NESN Jacka Edwardse dostal onu přezdívku „Matrix“ díky umění zničehonic zpomalit tempo hry, stylu bruslení a schopnostem na ledě. Tuto druhou sezonu v NHL zakončil s impozantními 73 body v 82 zápasech a získal v lize nejvyšší hodnocení +37 v plus/minus.

David Krejčí je ve 36 letech stále jednou z opor Bruins. Nikdy nebyl superhvězdou, ale vždy velmi nadprůměrným hokejistou. Bez skandálů, trochu introvertní, ale chytrý, kreativní a koncentrovaný hráč, ve své lajně tvůrce hry, který tak trochu může za to, jak dobrý je i jeho spoluhráč David Pastrňák.

Už to vypadalo, že zlaté časy Bruins jsou pryč, ale teď s Krejčím v sestavě by tahle poslední sezona před komplexní rekonstrukcí týmu nemusela dopadnout špatně.

Reklama

Doporučované