Hlavní obsah

Hororový Světový pohár zná vítěze. Padají rekordy, ale i lyžaři

Foto: Getty Images, Getty Images

Lara Gutová-Behramiová.

Reklama

Letošní šílený Světový pohár sjezdařů je rozhodnutý ve většině disciplín. Finále v Saalbachu spíš jen potvrdí dosavadní výsledky. Zbylo však mnoho otazníků. Se stavem a průběhem soutěže může být spokojen málokdo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Světový pohár sjezdařů 2024 má jasného vítěze v mužích, Švýcara Marca Odermatta. V ženách to bude s vysokou pravděpodobností jeho krajanka Lara Gutová-Behramiová.

Seriál se odehrál v mimořádných podmínkách. Ovlivnila ho početná zranění světové špičky mužů i žen. A také množství zrušených závodů. Organizátoři budou muset zvážit, zda neudělají v kalendáři pro příští roky výrazné změny.

Tolik vážných zranění na čele žebříčků nikdo nepamatuje. Ze skupiny mužských favoritů vypadly postupně do konce sezony tři velké hvězdy – Rakušan Marco Schwarz, Nor Aleksander Aamodt Kilde a Francouz Alexis Pinturault. V ženách to bylo podobné – skončila Slovenka Petra Vlhová, Italka Sofia Goggiaová, Švýcarka Cornelia Hütterová a šanci na celkové vítězství ztratila kvůli lehčímu zranění i Američanka Mikaela Shiffrinová.

Závodníci dali najevo, že budou chtít situaci do budoucna řešit a Světový pohár nějak změnit.

Celkové pořadí je mezitím prakticky rozhodnuto čtyři závody před koncem, které se jako finále pro ty nejlepší pojedou v rakouském Saalbachu. V mužích vyhrál naprosto suverénně švýcarský fenomén Odermatt. Má třetí pohár za sebou a ve 26 letech se zařadil k legendám jako Marcel Hirscher (zvítězil osmkrát) nebo Marc Girardelli (pětkrát).

V ženách dlouho absentující favoritku Mikaelu Shiffrinovou nakonec překoná jak Gutová-Behramiová, tak možná i Italka Federica Brignoneová. Ale hlavně – musel by se stát zázrak, aby Italka ještě sebrala velký křišťálový pohár Švýcarce.

Gutová-Behramiová má před finále v Saalbachu, kde se pojedou všechny čtyři disciplíny (slalom, obří slalom, sjezd a SG), 1654 bodů, Brignoneová 1372. Ani dvě vítězství a jedno druhé místo (200 + 80 bodů) ve třech disciplínách, které obě určitě pojedou (obří slalom, SG a sjezd), Italce nepomůžou. Musela by přidat ještě alespoň tři body ze slalomu. To by, jak ukázala ve víkendovém slalomu v Äre, teoreticky zvládla. Jenže kalkulujeme s tím, že by Švýcarka nezískala už ani bod.

O něco větší šance by tedy Federica měla, kdyby zmíněné své tři silné disciplíny vyhrála a ještě něco přidala ze slalomu. Dejme tomu, že by získala 320 bodů. Tím by Lara musela dohánět v Saalbachu ztrátu 39 bodů. Jen pro představu – musela by například dojet ve všech svých třech silných disciplínách nejlépe 18. Jenže tak špatně se letos neumístila ani v jednom závodě. Vidíme tedy, že šance Brignoneové jsou pouze v teoretické rovině.

Gutová-Behramiová tak s velkou pravděpodobností zvítězí v kariéře podruhé. A Shiffrinová musí oželet šesté celkové vítězství, kterým by dostihla rekordní Rakušanku Annemarie Moserovou-Pröllovou.

Odermattovi jde o rekord

Odermatt bude bojovat i o historický rekord v počtu získaných bodů za sezonu. Dosavadním držitelem je on sám z loňské sezony, kdy posbíral 2042 bodů. Teď má 1902 bodů, potřebuje jich ve třech posledních startech roku posbírat ještě 141. Jen pro představu – stačí na to dvě čtvrtá a jedno páté místo (50 + 50 + 45 bodů). Pokud se nic nestane, měl by to hravě zvládnout.

Vlastní rekord navýšila i Shiffrinová. Ještě před koncem seriálu má 96 vítězství ve Světovém poháru, čímž o deset výher překonává druhého Švéda Ingemara Stenmarka. V Saalbachu pojede maximálně dvě disciplíny – slalom a obří slalom. Pokud by oba závody vyhrála, měla by 98 vítězství.

O celkové druhé a třetí místo v mužích si to ještě rozdají další Švýcar Loic Meillard a Rakušan Manuel Feller. Zatím je dělí pouhé tři body. Odhadnout výsledek je naprostá loterie. Zatímco Fellera čekají ještě jeho supersilný slalom a obřák, univerzálního Meillarda navíc superobří slalom.

Teoreticky by mezi ně mohl zasáhnout i Nor Henrik Kristoffersen, ale to by se mu v obou točivých disciplínách muselo výjimečně dařit. Naopak jeho soupeři by museli zcela propadnout.

I o malých křišťálových glóbech je v mužích prakticky rozhodnuto. Odermatt už suverénně vyhrál obřák, Feller zase slalom. V SG by ho mohl jen teoreticky ohrozit Rakušan Vincent Kriechmayr. Ve sjezdu také vede Odermatt, bude záležet, zda do posledního závodu v Saalbachu nastoupí jeho dosud největší konkurent Francouz Cyprien Sarrazin. Pokud ne, Odermatt ovládne i sjezd.

V ženách je jasno ve slalomu, který vyhrála Shiffrinová. Gutová-Behramiová má pak nakročeno k výhře ve zbývajících třech disciplínách. Ve sjezdu ji může už spíš jen teoreticky ohrozit Rakušanka Stephanie Venierová, v obřáku a superobřím slalomu opět jen teoreticky Brignoneová.

Co bude dál?

Hned po ukončení seriálu se čeká velká diskuze o jeho dalším směřování. Před pár týdny měli mužští sjezdaři tajnou schůzku v Kvitfjellu, kde naznačili velkou nespokojenost s kalendářem závodů, s jejich velkým nahuštěním, a dokonce se zcela nevhodnými destinacemi – například se Zermattem, kde se dva roky po sobě nemohly konat závody kvůli rozmarům počasí. Dá se čekat, že lyžařská federace FIS se ocitne pod značným tlakem závodníků i celých týmů, včetně trenérů a některých šéfů národních federací.

Reklama

Doporučované