Hlavní obsah

Ikona skialpinismu se pohřešuje. Uklouzla při sestupu z osmé nejvyšší hory

Foto: Facebook.com/HilareeNelsonOfficial

Americká skialpinistka Hilaree Nelsonová při cestě do základního tábora před výstupem, při kterém zmizela.

Reklama

V Nepálu se pohřešuje Hilaree Nelsonová. „Nejproduktivnější skialpinistka své generace“ se například stala první ženou, která zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest a přilehlou horu Lhotse během 24 hodin.

Článek

Hilaree Nelsonové, americké matce dvou dětí a profesionální horolezkyni, se s partnerem Jimem Morrisonem podařilo v pondělí zdolat horu Manáslu v himálajském pohoří Mansiri Himal.

„Úspěch na vrcholu,“ křičeli, plakali, objímali se a fotili se se svými šerpy. Šerpové radostnou zprávu zavolali satelitním telefonem Jibanovi Ghimireovi, majiteli Shangri-La Nepal Trek, který jejich expedici připravoval.

Na vrcholu osmé nejvyšší hory světa (8 163 metrů) si pak Američané nasadili lyže a vydali se dolů. O patnáct minut později přišla Ghimireovi další zpráva. „Velký problém,“ cituje zprávu, kterou uslyšel v satelitním telefonu, americký server The New York Times. Při sestupu totiž došlo k nehodě.

Britská BBC uvádí, že podle výpovědi svědků Nelsonová uklouzla a spadla do 600 metrů hluboké ledovcové trhliny. „Čepel její lyže sklouzla a (Nelsonová) spadla z druhé strany vrcholu,“ řekl Ghimire pro server Outside.

Její partner se bezpečně dostal zpět do základního tábora, a to čtyři a půl hodiny poté, co na vrcholu se svou družkou pořídil oslavující fotografii.

Masová turistika

Jen v roce 2020 vystoupilo na vrchol Mount Everestu 5 790 lidí, někteří z nich vícekrát.

Zda je Nelsonová naživu, je zatím otázkou. Záchrannou operaci v pondělí komplikovalo nepříznivé počasí v podobě hustého sněžení. Helikoptéra tak k místě incidentu vzlétla až v úterý, kdy se počasí trochu zlepšilo, informuje britský server The Guardian.

Ikona skialpinismu Nelsonová má za sebou dvacetiletou kariéru. Výrobce outdoorového oblečení The North Face, který je i jejím sponzorem, ji popsal jako „nejproduktivnější skialpinistku její generace“.

V roce 2012 se například stala první ženou, které se podařilo zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest a přilehlou horu Lhotse během 24 hodin. O šest let později se vrátila na Lhotse a s Morrisonem jako první sjeli horu na lyžích.

Se svým partnerem se Nelsonová řadila mezi nejuznávanější skialpinisty světa, kteří sjeli na lyžích nejvyšší a nejnebezpečnější vrcholy světa.

Realitu svých dobrodružství sdílela Nelsonová i na sociálních sítích. „Necítila jsem se na Manáslu tak jistá jako při minulém dobrodružství… Uplynulé týdny otestovaly mou odolnost novým způsobem,“ napsala v souvislosti se svým posledním výstupem ve čtvrtek na svém Instagramu.

Ve stejný den, kdy se Nelsonová zřítila, došlo k neštěstí i níže na svahu stejné hory. Pod utrženou lavinou zahynul nepálský horolezec a dalších 14 lidí utrpělo zranění, jak uvedl tamní turistický úřad.

Šlo o první smrtelný incident od začátku podzimní horolezecké sezóny v zemi.

Reklama

Doporučované