Hlavní obsah

Král odešel. V dominantní stáji F1 se rozhořel boj o moc

Foto: Getty Images, Getty Images

Jos Verstappen, kontroverzní otec slavného Maxe.

Reklama

Red Bull Racing F1 potvrdil hned v prvním závodě nové sezony loňskou dominanci. Jenže zároveň se podle všeho v dosud perfektně fungující stáji odehrává vnitřní drama.

Článek

V „neporazitelné“ stáji Red Bull Racing se odehrává nebývalé drama.

Stáj spoluurčuje dění v F1 s malými přestávkami už od roku 2009. Za tu dobu byla v pořadí konstruktérů šestkrát první, pětkrát druhá, třikrát třetí a jednou čtvrtá.

Poslední sezony F1 přepisují její bohatou historii. Jenže nic netrvá věčně, právě teď to vypadá, že se Red Bull dostává do kritické fáze.

Takové situace nastávají často tehdy, když odejde král. Tím králem byl v Red Bullu rakouský spolumajitel Dietrich Mateschitz. Zemřel předloni v říjnu a „evropské“ impérium neboli 49 % firmy převzal jeho syn Mark. Markovi je 31 let a nemůže mít zkušenosti a ostré lokty jako jeho otec. Navíc spoluřídí obchodní gigant se vším všudy, samotná stáj F1 je jen malou, byť hodně viditelnou součástí.

A tak se zdá, že na pozadí obřího úspěchu vypukl v divizi F1 boj o moc.

Jeho hlavními aktéry jsou zatím tyto tři osobnosti:

  1. Christian Horner – od roku 2005 šéf týmu Red Bull Racing. Mozek a stratég vyhrál dosud 13 titulů mistra světa,
  2. Helmut Marko – poradce Red Bull Racing a vedoucí programu rozvoje stájových jezdců,
  3. Jos Verstappen – otec famózní jedničky stáje Maxe Verstappena a člověk, který se před časem dostal do struktury vedení týmu.

Donedávna byste nenašli na Red Bullu chybičku. Stáj hrála ve všech směrech prim a vyvolávala jen závist u ostatních týmů, které nenacházely recept, jak ji porazit.

Před měsícem se všechno začalo obracet naruby. Veleúspěšný šéf Christian Horner byl obviněn z nevhodného chování a komunikace s kolegyní. Sám Horner jakákoli obvinění odmítl a interní vyšetřování, které si zaplatil sám Red Bull, ho očistilo.

Jenže ještě v Bahrajnu anonym rozeslal desítkám zainteresovaných lidí odkaz na úložiště Google Drive s údajnou nevhodnou komunikací Hornera a jeho kolegyně přes WhatsApp. Pravost nelze ověřit, ale brzy prý dorazí druhá várka.

Vzápětí přišlo další překvapení. Otec Maxe Verstappena, Jos, náhle poskytl rozhovor britskému listu Daily Mail, v němž se do Hornera ostře pustil a v podstatě ho vyzval k odchodu.

„Zatímco on zůstává na pozici, panuje tu napětí. Hrozí, že se tým rozpadne, takhle to dál nejde. Vybuchne to. Hraje si (Horner) na oběť, přitom on je tím, kdo působí problémy,“ prohlásil Jos, který se prý navíc s Hornerem přímo v padoku bahrajnské velké ceny ostře pohádal.

Tento Nizozemec, sám bývalý pilot F1, není ve stáji Red Bull jen otcem slavného syna, ale byl před časem zařazen do struktury vedení – ujal se role hledače mladých talentů.

Svou roli v tom tehdy sehrál už zmíněný Dr. Helmut Marko. Právě on Jose najal. „Je to dobrá spolupráce a rozšíření juniorského týmu Red Bullu,“ prohlásil tehdy šéf programu jezdců.

U Jose Verstappena je dobré se chvilku zastavit. Kdyby kdokoli jiný kritizoval Hornera za jeho údajné mravnostní prohřešky, bylo by to asi v pořádku. Ne však Jos, který má ve své minulosti také problém.

V roce 1998 s otcem napadli na motokárové akci dalšího muže a prorazili mu lebku. Pětiletý trest odnětí svobody byl podmíněně odložen jen díky tomu, že se vyrovnali s napadeným mužem mimosoudně.

Ale to není všechno. V roce 2008 byl Jos obviněn z napadení Maxovy matky Sophie Kumpenové. I když byl nakonec obvinění zbaven, byl shledán vinným z vyhrožování ženě v textových zprávách a z porušení dříve vydaného zákazu přiblížení. Dostal tučnou pokutu a tříměsíční podmíněný trest odnětí svobody.

V listopadu 2011 se v médiích objevilo obvinění, že napadl svou bývalou přítelkyni. Ale Jos Verstappen se vymluvil, že s ní prý pouze hlasitě diskutoval.

A konečně v lednu 2012 byl dokonce zatčen kvůli obvinění z pokusu o vraždu, když do bývalé přítelkyně najel autem. Měl neuvěřitelné štěstí. Po dvou týdnech ho propustili, protože bylo obvinění staženo.

Tak si to zrekapitulujme.

Veleúspěšný Christian Horner čelí už měsíc dost podivné kampani. Tu odstartoval nizozemský list De Telegraaf, který sám naznačuje, že za vším může být Jos Verstappen, muž, který má vše, kromě morálního kreditu.

Syn Max Verstappen se v celé věci zatím chová neutrálně. Proskočily však zprávy, že Hornera by rád odstranil i Dr. Helmut Marko. Na straně úspěšného Brita je prý naopak thajský spolumajitel Red Bullu Čálerm Júvitja.

Reklama

Doporučované