Hlavní obsah

Ledecká začne zimu s velkými novinkami. A taky mankem v tréninku

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ester Ledecká slaví vítězství ve sjezdu ve švýcarské Crans Montaně (archivní snímek).

Reklama

Česká obojživelnice měla loni velmi dobrou sezonu. Třikrát stála na pódiu ve Světovém poháru a na olympiádě v Pekingu byla hned dvakrát těsně pod ním. Letos začíná s několika novinkami, ale také důležitými otazníky.

Článek

Nejlepší česká sjezdařka historie vyměnila lyže, boty a částečně obměnila tým. Podle všeho si díky novému materiálu polepšila i finančně.

Kvůli zranění klíční kosti ale přišla o předsezonní trénink na sněhu v Chile a není zřejmé, zda pojede první sjezd začátkem listopadu v Zermattu. K tomu nemá podepsanou smlouvu s Českým svazem lyžařů.

Začněme odzadu.

Aby se nepodařilo podepsat smlouvu s Ledeckou, je takřka vyloučené. Vyžádá si to prostě nějaká jednání, ale na 99,9 % smlouva s STR bude podepsána. Proč jsme si tak jistí? Do nové sezony na nových česko-rakouských lyžích Kästle se už investovalo tolik peněz a energie, že je prakticky vyloučeno, aby smlouva nebyla podepsána.

Nakonec to v podstatě potvrdil na úterní tiskové konferenci Českého svazu lyžařů i jeho předseda David Trávníček. „Věřím, že nejhorší možný scénář bude takový, že ji (smlouvu) bude mít až při prvním startu sezony,“ řekl.

Podrobnosti, proč se smlouvu zatím nedaří podepsat, neznáme. Ale podobná situace se u sportovců prakticky pravidelně opakuje a nemusí jít zrovna o Ledeckou.

Zjednodušeně to bývá takto: sportovec a jeho tým chtějí co nejlepší podmínky (loga sponzorů, výjimky atd.) pro sebe. Na své si však chtějí přijít i svazy. V tomto případě navíc Ledecká neprodloužila smlouvu s agenturou Sport Invest, kterou ovšem řídí také Trávníček, zároveň předseda svazu.

Připomeňte si chvíle slávy – zlato Ledecké z olympiády 2022

(článek pokračuje pod galerií)

+8

Jak je to se zraněním Ledecké a jejím mankem v tréninku na sněhu? Trošku se kolem toho mlžilo, ale žádný sportovec se nechce chlubit tím, že na startu není v plné kondici.

Šéf sjezdového závodního programu a hlavní konstruktér závodních sjezdových lyží Kästle Rainer Nachbaur z rakouského Hohenems Seznam Zprávám potvrdil, že Ledecká kvůli zranění, které si přivodila 15. srpna, do Chile na předsezonní kemp nakonec neodcestovala. Zlomenou klíční kost sice Ester ihned odoperovali a vyztužili drátem v přední pražské nemocnici, léčba se ale protáhla a české sjezdařce teď chybí naježděné letní kilometry.

Nový materiál

Byl by to o něco menší problém, kdyby neměnila před novou sezonou materiál. Protože ale přešla od Atomiku na česko-rakouskou značku Kästle a k tomu má i jiné boty, situace není ideální. Ledecká si prostě nový materiál nemohla vyzkoušet a zvyknout si na něj. Pouhý přechod od jedné značky lyží ke druhé způsobil potíže už mnoha světovým sjezdařům.

K tomu má Ester i nového rakouského servismana Guntrama Mathise (Miloš Machytka odešel k rakouské sjezdařce Katharině Liensbergerové). Mathis je velký fachman, který se staral už o lyže Bodeho Millera nebo Alexise Pinturaulta. Působil nejprve u Kästle, pak u Headu a nedávno u Rossignolu. Zatím se však česká hvězda s ním nemohla sladit.

Sjezdařky (i sjezdaře) také nově čekají první sjezdy už začátkem listopadu v Zermattu. Původně se začínalo s rychlostními disciplínami až o měsíc později v Severní Americe. Nový formát tak zraněné Ledecké ještě více zkomplikoval (zkrátil) přípravu. Podle všeho by Ledecká mohla poprvé vyrazit na ledovec příští týden.

Naštěstí pro příznivce Ester Ledecké jsou tady i dobré zprávy.

Podle Nachbaura jezdí nové sjezdové lyže Kästle výborně. Pět týdnů je v Chile zkoušela aspoň nová parťačka Ledecké, slovinská mistryně světa Ilka Štuhecová. Trenér Tomáš Bank, nový servisman Mathis spolu s vývojářem Nachbaurem a také nový fyzioterapeut Jaroslav Blažek pak slibují tu nejvyšší profesionalitu, kterou Ester potřebuje.

Sama Ledecká je známá bojovností, obrovským fyzickým fondem a rychlou přizpůsobivostí. Pokud by tedy musela vynechat první sjezd v Zermattu, je možné, že dříve či později se v průběhu sezony nakonec stejně zase prosadí do nejvyšších pater.

Její snowboardové šance by měly být ohroženy nejméně.

Ledecká je v závodním poli známá svou dominancí a v tomto sportu materiál nemění.

Reklama

Doporučované