Hlavní obsah

MOV pozastavil s okamžitou platností činnost ruského olympijského výboru

Foto: Getty Images, Getty Images

Symbol Ruského olympijského výboru na bráně sídla instituce v Moskvě.

Reklama

Rozhodnutí znamená, že pokud se nestane zázrak, nebudou moci ruští sportovci startovat na blížící se olympiádě v Paříži 2024 nejen pod ruskou vlajkou, ale ani pod vlajkou svého olympijského výboru, jako tomu bylo v Pekingu 2022.

Článek

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pozastavila činnost Ruského olympijského výboru (ROC) s okamžitou platností až do odvolání.

Stalo se tak poté, co ROC uznal regionální organizace ze čtyř ukrajinských území – Luhaňsk, Doněck, Cherson a Záporoží, která Rusko nelegálně anektovalo během invaze v roce 2022.

K ruskému kroku došlo minulý čtvrtek a MOV to označuje za porušení olympijské charty, protože to nerespektuje územní celistvost Národního olympijského výboru Ukrajiny. Lze to vysvětlit i tak, že právníci MOV našli nyní jasný argument, jak Rusům účast na olympiádě v Paříži pod ruskými symboly zakázat.

Doposud MOV s jasným rozhodnutím v celé věci váhal.

Pozastavení znamená mimo jiné i to, že ROC již není oprávněn působit jako národní olympijský výbor a nemůže přijímat žádné finanční prostředky od olympijského hnutí. V této souvislosti nelze očekávat, že by Rusové své rozhodnutí změnili.

Stále však z komplikované situace nevyplývá, jestli je zákaz pro ruské sportovce absolutní, či nikoli. MOV totiž současně dodal, že o tom, zda ruští sportovci budou moci v Paříži 2024 soutěžit pod neutrální vlajkou, rozhodne ve vhodnou dobu. Co se „vhodnou dobou“ myslí, není zatím jasné.

MOV je od začátku ruské invaze pod tlakem, aby zakázal ruským a běloruským sportovcům závodit i pod neutrální vlajkou. Zároveň je však z některých stran kritizován, že by šlo vlastně o porušení olympijské charty.

Bylo očividné, že vedení mezinárodní organizace nechtělo zaujmout jasnou protiruskou pozici. V březnu sportovním federacím doporučilo, aby umožnily sportovcům z Ruska a Běloruska soutěžit aspoň pod neutrální vlajkou.

Jak ale upozorňuje BBC Sport a další zdroje, na to tvrdě reagovala Ukrajina. Pohrozila bojkotem her v Paříži, pokud pro ruské a běloruské sportovce nebude platit úplný zákaz účasti.

„Je to důležité rozhodnutí,“ řekl nyní Andrij Jermak, šéf ukrajinské prezidentské kanceláře. „Komunikujeme s našimi partnery, že sport nemůže být mimo politiku.“

V současné době sankce MOV znamenají, že na území Ruska ani jeho spojence Běloruska nelze pořádat žádné mezinárodní sportovní akce a nesmějí se používat vlajky, státní hymny ani jakýkoli jiný národní symbol obou zemí.

Začátkem tohoto týdne se řídicí orgán evropského fotbalu UEFA vzdal plánů na obnovení ruských týmů do 17 let do mládežnických evropských šampionátů v příštím roce po odporu různých národních fotbalových asociací.

Ruští sportovci směli startovat pouze na Zimních olympijských hrách v Pekingu 2022, které se konaly před invazí na Ukrajinu, a to jako tým ROC kvůli zákazu Ruska pro porušování dopingu.

Reklama

Doporučované