Hlavní obsah

Další medaile Ester Ledecké těsně unikla. Zbývá ještě jeden pokus

Foto: ČTK

Ester Ledecká dokončila superobří slalom na 5. místě, na olympiádě ji čeká ještě sjezd.

Reklama

aktualizováno •

Snowboard jasně vyhrála. Ale může rýžování zlata pokračovat i na lyžích? V superobřím slalomu české hvězdě útok na medaili nevyšel a dojela pátá. Také později ve sjezdu to bude mít mnohem náročnější.

Článek

Ester Ledecká může být i na lyžích skvělá, ale potvrdilo se, že obhajoba zlata v superobřím slalomu (SG) nebyla zdaleka tak snadná jako na snowboardu. Česká obojživelnice dojela na 5. místě se ztrátou třinácti setin na bronz. Zlatou brala švýcarská lyžařka Lara Gutová-Behramiová.

A také případná medaile z pozdějšího sjezdu je s velkým otazníkem.

Co jí hraje do karet a co naopak mluví proti ní? Oslovili jsme lyžařské trenéry a spojili se i s Pekingem, abychom se pokusili sestavit analýzu, jak reálný je zisk další (zlaté) medaile.

Především: konkurenci na prkně měla Ledecká mnohem slabší. Jak řekl Seznam Zprávám i její bývalý trenér a vynikající sjezdař Ondřej Bank, Ester byla na snowboardu o „parník“ lepší než ostatní soupeřky. Na lyžích je to jiný střet. Lyžařské rychlostní disciplíny SG a sjezd jsou z jiného těsta.

V menším rodinném týmu, v jakém je Ester, jsou procesy vedoucí k úspěchu závodníka, když jsou správně nastavené, nejefektivnější. Program se staví na jediného člověka.
Bohumír Zeman

Námořní terminologií se na snowboardu střetla s kocábkami. Na lyžích naproti tomu narazila na flotilu moderních bitevních lodí. Proti Ledecké stojí skvěle zastoupené, vybavené a vyzbrojené týmy Rakouska, Švýcarska, Itálie, USA, Francie, Německa, ale i Norska nebo Slovinska.

Je dobré se podívat i na lyžařské výsledky Ester z této sezony.

V superobřím slalomu má 13., 9., 8. a celkově zatím 24. místo. Nejen v tomto světle je 5. místo stále vynikající umístění.

Ve sjezdu, který českou závodnici ještě čeká, byla v aktuální sezoně 12., 22., 3. a celkově drží 13. místo.

Pořadí v obou disciplínách nemusí úplně odpovídat o síle Ester Ledecké, protože Češka dvě štace, Sv. Mořic a Val d´Isere, vynechala kvůli závodům na snowboardu. Tu poslední, Garmisch-Partenkirchen, pak kvůli posledním přípravám na Peking.

Čísla jsou neúprosná

Nicméně ta čísla jsou neúprosná a ukazují, že ze šesti závodů byla v jediném z nich na podiu. Její velká rivalka, Italka Sofia Goggiaová, ve sjezdu naprosto dominovala, je celkově 1., a v SG (teď v Pekingu v disciplíně nenastoupila) se drží na 3. místě. Další favoritka, Švýcarka Corinne Suterová, byla v letošní sezoně 3× na podiu a 7× v první desítce.

I Ondřej Bank připouští, že Ester má v rychlostních disciplínách na lyžích kvůli snowboardu zákonitě najeto méně kilometrů než soupeřky. Právě ona menší vyježděnost ve vysoké rychlosti může ve výsledku dělat v cíli rozhodující setinové až desetinové rozdíly.

Foto: ČTK

Ester Ledecká může nastoupit k lyžařským disciplínám bez jakéhokoli tlaku.

Ester však může mít oproti svým konkurentkám i určité výhody.

„V menším rodinném týmu, v jakém je Ester, jsou procesy vedoucí k úspěchu závodníka, když jsou správně nastavené, nejefektivnější. Program se staví na jediného člověka, o což se nakonec nějak snaží i většina velkých týmů,“ zdůraznil pro Seznam Zprávy bývalý vynikající český sjezdař Bohumír Zeman.

Ondřej Bank upozorňuje, že výhodou Ester může být, že na sobě bude mít po medailovém zisku ze snowboardu nulový tlak. „Ona už zlatou medaili má, nemusí se nijak stresovat. Její soupeřky budou naopak pod tlakem obrovským.“

Soupeřky v potížích

Další faktor – jedna soupeřka, Američanka Breezy Johnsonová, Ester kvůli zranění odpadla, do Pekingu vůbec nepřijela. Nad stavem už zmíněné favoritky sjezdu Goggiaové pak visí otazník, protože si krátce před Pekingem poranila koleno. Do SG v Číně nenastoupila, prý zkusí sjezd.

Malou výhodou Ester může být i to, že její silnější disciplínou, navzdory zlaté medaili z SG ze ZOH 2018, je dnes sjezd.

A sjezd se v Pekingu pojede až 15. 2. v úterý. Do té doby si Češka odzkouší svah nejen při dnešním superobřím slalomu, ale i při následujících trénincích sjezdu. „Před závodem ve sjezdu si vyzkouší tréninky, stopu a myslím, že její šance jsou vyšší. Ve sjezdu pak může vše prodat,“ říká Bank.

Ona už zlatou medaili má, nemusí se nijak stresovat. Její soupeřky budou naopak pod tlakem obrovským.
Ondřej Bank

A je tu ještě jeden moment. Oproti všem ostatním tratím ve světě, v Číně nebudou mít soupeřky proti Ester větší výhodu znalosti závodní pisty. V Pekingu ještě žádná nezávodila. Všechny tu budou soutěžit poprvé.

Pak jsou tu ale faktory, jejichž dopady lze těžko odhadnout a nevíme, koho a jak ovlivní.

Úplně jiný sníh

V Pekingu je například jiný sníh. Podle informací českých sjezdařů Kryštofa Krýzla a Jana Zabystřana přímo z místa je dokonce dramaticky odlišný, než kdy během kariéry zažili. Samozřejmě je umělý-technický, ale hodně přemrzlý a extrémně suchý. „I když ráno teplota vzduchu ukazovala například -5, teplota sněhu byla -17,“ řekl Seznam Zprávám Zabystřan.

Všichni závodníci a jejich týmy to horečně rozebírají, řeší a snaží se s tím vypořádat. Pro rychlostní disciplíny je důležitý správně použitý skluzný vosk, ale ještě více samotné lyže, jejich konstrukce. Každý pár se trochu liší, každý je na trochu jiné podmínky. Závodníci a jejich týmy to musejí dobře odzkoušet. Některé budou připraveny lépe, některé hůř.

V dosavadních závodech v Pekingu bylo jasně vidět, že někomu sníh dělal problémy, někomu naopak ne. Evidentně to velmi ovlivňoval právě materiál. Prozkoumali jsme kategorii mužů. První 4 závodníci ve sjezdu (Feuz, Clarey, Mayer a Crawford), první 2 v SG (Mayer a Cochran-Siegle) a 1. a 3. v kombinaci (Strolz a Crawford), jeli na lyžích značky Head. Její experti zjevně připravili a vybrali závodníkům špičkový materiál.

„Ne všichni jedou závod na letošních lyžích, někdy se vyberou lyže staré několik let, které fungují na určité specifické podmínky. Jsou dělané na míru a naši experti mají poznámky k sendviči každého závodníka. Pokud jste jezdec značky Head, tak máte k dispozici zaměstnance firmy i na servis. Ti, kteří se starají o naše závodníky, jsou tedy naši zaměstnanci. A to je ojedinělé. Myslíme si, že naše procesy zejména u rychlostních disciplín jsou nastavené nejlépe,“ vysvětlil Seznam Zprávám Ondřej Kováč, vedoucí výroby továrny Head v Českých Budějovicích.

Ester Ledecká jezdí na lyžích značky Atomic. Právě pár, který dostala při vítězném SG na ZOH v roce 2018, jí údajně velmi pomohl vyhrát závod. Podaří se podobně vyladit materiál pro Ester i nyní? Dobrou zprávou může být, že Nor Alexander Aamodt Kilde na stejné značce vyhrál kombinační sjezd a byl třetí v superobřím slalomu.

Významný bude v této souvislosti i charakter obou tratí. Čím delší, rovnější skluzné pasáže tam budou, tím víc bude ve specifických čínských podmínkách rozhodovat materiál.

A v neposlední řadě musíme zmínit počasí. I to může hrát roli. Na SG by měly být podobné podmínky jak v uplynulých dnech. Před úterním sjezdem ale hlásí předpověď sněžení a ještě větší mrazy.

Vidíme tedy, že v rychlostních lyžařských disciplínách leží před Ester Ledeckou mnohem více faktorů a mnohem více neznámých. Je proto i mnohem těžší odhadnout výsledek.

Reklama

Doporučované