Hlavní obsah

Hokej na olympiádě začal českou výhrou. Učte se jména Serdar nebo Kolowratová

Foto: ČOV, Seznam Zprávy

Tým českých hokejistek pro Peking.

Reklama

Český ženský hokejový tým je trochu jako zjevení. Donedávna o něm běžný fanoušek nevěděl skoro nic. V Pekingu hraje nadšené družstvo vedené českým trenérem s mentalitou Američana, které se poprvé probilo na olympijské hry.

Článek

Ničeho se nebojí a jsou připravené si vyšlápnout i na ty nejlepší soupeřky.

Národní tým hokejistek postoupil na olympiádu, když ovládl kvalifikační skupinu C. Dnes v noci ve skupině B zahájily turnaj s Číňankami a vyhrály 3:1. Teď je čekají Švédky, Dánky a nakonec Japonky. Do čtvrtfinále postoupí tři nejlepší z těchto týmů, které mezi nejlepší osmičkou doplní všech pět týmů z elitní skupiny A.

Mnozí považují Češky za černého koně olympijského turnaje v Pekingu. Během zápasů se tak čeští diváci budou učit jména děvčat, která ve světě ženského hokeje už něco znamenají. Nejsou to žádné začátečnice. Většina z nich hraje zahraniční ligy, mluví cizími jazyky a umí se o sebe postarat. Některé z nich mají nebo měly vedle hokeje i druhá zaměstnání, aby se uživily.

Když s nimi i s jejich trenérem Čechoameričanem Tomášem Pacinou mluvíte, máte pocit, že jste na jiné planetě. Vyzařuje z nich obrovská chuť a energie, profesionalita a zároveň pokora a slušnost. „Děkuji vám za rozhovor a za váš čas,“ řekne například Lenka Serdar po hodinovém telefonátu z autobusu, kterým jede z domovského Linköpingu na utkání první švédské ligy do Gävle.

Vybrali jsme dvě jména, která by měla být oporami pestrého českého týmu. Na jejich příkladu možná trochu víc nahlédnete do sestavy připravené oživit uvadající slávu českého hokeje.

Lenka Serdar

Foto: ČOV, Seznam Zprávy

Česká hokejistka Lenka Serdar bude patřit v Pekingu k oporám.

24letá útočnice se narodila v americkém Lexingtonu, kam její rodiče odešli před mnoha lety z Česka. Má český i americký pas, skoro celý dosavadní život strávila v USA, až poslední roky harcuje po různých hokejových štacích v Evropě. Mluví samozřejmě perfektně anglicky s americkým přízvukem a intenzivně šprtá češtinu. Už jí to jde docela obstojně a hovořit s vámi bude česky.

Do světové hokejové špičky se Lenka vypracovala v americké univerzitní lize NCAA, v týmu Cornellovy univerzity v Ithace, kde čtyři roky studovala biologii. Hokej ji tam hodně bavil, vzpomíná na skvělou partu. Ale hraje se tam trochu jiný, odlišný styl, možná jednodušší, a Lenka proto zatoužila nabrat nové zkušenosti v Evropě. V roce 2019 působila v bavorském Memmingenu, potom v Česku v Příbrami, odtud odešla do Finska a nyní zakotvila ve švédském Linköpingu, kde hraje 1. profesionální ženskou ligu.

Jsem agresivní, dobře bruslím a co mi jde, myslím, nejlíp, hodně vyhrávám souboje a buly.
Lenka Serdar

„Švédska liga je nejlepší, rychlejší než ostatní, kreativnější a je i víc profesionální. Pro mne to byla dobrá příprava na Peking a není odtamtud daleko do Česka, takže nemusím dlouho cestovat,“ říká pro Seznam Zprávy. Evropa je podle ní klidnější a moc si užívá jazyky, cestování a setkávání s novými lidmi.

„Olympiáda byl můj životní sen. Jsme skvělý silný tým, a jestli budeme hrát náš styl, máme šance. Chceme co nejvíc držet puk, víc tvoříme, jsme kreativní… Já jsem jedna z nejzkušenějších, střední útočnice. Jsem agresivní, dobře bruslím a co mi jde, myslím, nejlíp, hodně vyhrávám souboje a buly,“ hodnotí Lenka.

A budoucnost? Lenka určitě jen nespoléhá na hokej: Vystudovala biologii.

Samantha Kolowratová

Foto: ČOV, Seznam Zprávy

Česká hokejistka Samantha Kolowratová umí být tvrdou obránkyní.

Kvalitní 25letá obránkyně má možná ještě zajímavější osud než Lenka Serdar.

Dívka s modrou krví má rovněž český a americký pas, ale narodila se a dlouho žila v Praze. Maminka je americká Korejka a tatínek Henry Francis Kolowrat-Krakowský napůl Čech a napůl Američan. „Doma jsme mluvili vždy anglicky. Já chodila do mezinárodních škol a česky se učila s kluky při hokeji na zimáku. Pořád jsme se chystali, že se přestěhujeme do USA, ale z různých důvodů se to nikdy nestalo,“ směje se Samantha v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kdy hrají hokej v Pekingu muži:

Výsledky české reprezentace v Pekingu

Datum / ČasFázeKdoVýsledek
9. 2. / 14:10SkupinaČESKO – Dánsko1:2
11. 2. / 9:40SkupinaČESKO – Švýcarsko2:1 sn
12. 2. / 14:10SkupinaROV (Rusko) – ČESKO5:6 pp
15. 2. / 9:40Kvalifikace play offČESKO - Švýcarsko2:4

Čeští hokejisté poprvé v historii nebudou hrát na olympiádě ani čtvrtfinále.

Kompletní výsledky play off a základních skupin naleznete níže v článku.

Nakonec to byla ona, kdo odešel do USA na vysokou školu. Pět let studovala a hrála hokej na Vermontské univerzitě v Burlingtonu, kde nosila kapitánskou pásku. Krátce nastoupila i do americké nejvyšší soutěže NWHL za tým Metropolitan Riveters v New Jersey. Kvůli covidu ale nakonec odehrála jen tři střetnutí. Také ona teď působí ve švédské lize, hraje za tým Brynäs IF Dam.

Máme velmi slušný tým. Na posledním MS jsme ukázaly, že můžeme hrát o medaili.
Samantha Kolowratová

„Do Švédska jsem šla kvůli hokeji. Kvůli přípravě na ZOH. Je tu i lepší hokej, mám víc peněz, svůj byt. V USA bych si musela ještě hledat druhou práci. Tady se mohu naplno věnovat sportu. Je to tu profesionální a dostaneme vše, co potřebujeme,“ říká Samantha.

Její děda Jindřich Vilém hrabě Kolowrat-Krakowský byl významným diplomatem, politikem, národohospodářem, protifašistickým bojovníkem a mecenášem. I Samantha by mohla nosit titul hraběnka, ale nehraje si na to. „Ano, jsem vlastně šlechtična, ale vedu úplně normální život a bohužel nemám život na zámku,“ směje se. Zato je velkou hvězdou sociálních sítí, na TikToku má na dva miliony fanoušků. Ani ona ale nechce budoucnost spojovat jen s hokejem. Už vystudovala a chce být lékařkou.

V reprezentaci patří ke zkušeným starším hráčkám. „Je to moje druhá rodina. Těším se vždycky moc na všechny akce a hlavně na olympiádu. Jsem moc pyšná, že tam budu,“ řekla ještě před tím, než odletěla do Pekingu. „Máme velmi slušný tým s dobrým mixem hráček. Na posledním MS jsme ukázaly, že můžeme hrát i o medaili. Vyrovnaně jsme hrály s velmi silnými Finkami. Snažíme se trochu o mužský hokej, něco jako Tampa Bay nebo Las Vegas. Rychle kombinujeme a chceme držet puk. A soupeřky proti nám hrát moc nechtějí.“

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Reklama

Doporučované