Hlavní obsah

Hokejisté na olympiádě končí, dopadli hůř než ženský tým

Foto: ČTK

Brankář Šimon Hrubec dostal od Švýcarů čtyři góly, čeští hokejisté v Pekingu končí.

Reklama

Čeští hokejisté podlehli Švýcarsku 2:4 a poprvé v historii nebudou hrát na olympiádě ani čtvrtfinále.

Článek

Pád českého hokeje do šedivého průměru pokračuje. Tým trenéra Filipa Pešána skončí na olympijských hrách až za Slovenskem, Dánskem a Švýcarskem, tedy za týmy, které čeští hokejisté v minulosti pravidelně poráželi.

Rozhodla o tom prohra se Švýcarskem v osmifinále turnaje v Pekingu, do čtvrtfinále se muži – na rozdíl od ženského hokejového týmu – nepropracovali.

Rozhodly přesilovky

První gól zápasu dal v úvodní třetině dorážkou Sedlák, ale rozhodčí už předtím příliš brzy přerušili hru, takže branka neplatila. Švýcaři, kteří vsadili na hokejovou jednoduchost, stříleli z každé pozice a brankář Hrubec měl víc práce než jeho protějšek Genoni. Do vedení v zápasu ale šli Češi, gól vsítil obránce Klok.

Pak přišla zlá minuta pro český tým. V přesilovce vyrovnával na 1:1 švýcarský veterán Ambühl a za dalších 13 vteřin poslal Mottet Švýcary do vedení. Kapitán týmu Roman Červenka po zápase označil tento moment za rozhodující. „Kdybychom udrželi déle vedení, bylo to jiné,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

V druhé třetině už byla situace kritická poté, co soupeř využil další přesilovku. Útočník Curychu Denis Malgin prostřelil Hrubce a převaha, kterou do té doby měli Češi v prostřední části, se rozplynula.

Závěrečný díl zápasu, pro Čechy posledního na olympiádě, už na celkovém výsledku z českého pohledu nic nezměnil, i když góly padaly. Švýcarský obránce Raphael Díaz zvýšil vedení soupeře na 1:4, pak Červenka snížil v přesilovce na 2:4.

Češi tedy v Pekingu uspěli jen dvakrát: porazili Rusko 6:5 v prodloužení, ale v zápase, v němž soupeř o nic nehrál, a pak jeho dresy označil prestižní sportovní deník Theathletic.com za nejpůsobivější v historii olympiád.

Od Nagana skoro nic

S českým hokejem, který po desetiletí mezi zimními sporty kraloval v popularitě i úspěších, to v mezinárodním srovnání vůbec nevypadá dobře. Výsledek z Pekingu totiž není nějaké ojedinělé, náhodné selhání.

Od zlatého Nagana v roce 1998 hokejisté přivezli z olympiád jedinou medaili: bronzovou z Turína 2006, kde ji vybojoval se svým týmem trenér Alois Hadamczik. Jinak nic. Umístění na dvakrát sedmém místě, jednou na šestém a jednou na čtvrtém místě.

Ale i na poslední úspěch ze světových šampionátů už pomalu sedá archivní prach. Růžičkův tým získal titul v Německu 2010, v následujících dvou letech národní tým ještě přivezl vždy bronz a pak – tedy už celé desetiletí – vůbec nic.

A nezáleželo přitom na tom, kolik v reprezentaci nastoupilo hráčů z NHL, tedy z nejlepší soutěže na světě, kde Češi mají rok od roku stále nenápadnější zastoupení.

Oficiálním žebříčkem IIHF Češi klesají níž a níž, před Pekingem byli šestí, ale po olympiádě je pravděpodobně předstihnou nyní sedmí Švédové.

Reklama

Doporučované