Hlavní obsah

Pan Slušný jede poslední závod. Štybar se loučí

Foto: Jaroslav Svoboda, Český svaz cyklistiky

Zdeněk Štybar se loučí mistrovským cyklokrosem v Táboře (snímek z pátečního závodu smíšených štafet).

Reklama

Zdeněk Štybar se symbolicky loučí s bohatou cyklistickou kariérou tam, kde ji slavně zahájil. Jeho posledním závodem bude v neděli elitní kategorie MS v cyklokrosu v Táboře, kde před 14 lety vybojoval titul světového šampiona.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

38letý Štybar má za sebou bohatou a úspěšnou kariéru a právem se zařadil mezi nejlepší cyklisty české a československé historie. Navíc to je muž, který vždy imponoval svou pílí, ale také lidskými vlastnostmi. Talentovaný, ambiciózní, chytrý a zároveň slušný a solidní.

Stal se příkladem moderního českého cyklisty, který vždy s úctou a respektem reprezentoval české barvy. Zároveň však kosmopolitním cyklistou, který se oženil s Belgičankou a dnes je ryzím Evropanem, který plynně mluví několika jazyky.

Jeho sportovní kariéra byla úspěšná a stačilo maličko, aby byla ještě úspěšnější. Zdeňku Štybarovi scházel krůček k tomu, aby se zařadil mezi světové silniční legendy.

Jeho cyklokrosová kariéra je oslnivá. Stal se trojnásobným mistrem světa v letech 2010, 2011 a 2014.

Na silnici zůstal těsně pod vrcholem. I když… Vyhrál etapy na Tour de France (2015) a na Vueltě (2013). Slavné klasiky Strade Bianche (2015), E3 BinckBank Classic (2019) a Omloop Het Nieuwsblad (2019). Také seriál GC EnecoTour.

Ale hlavně, nejméně dvakrát atakoval první místo na klasickém monumentu Paříž–Roubaix. Dvakrát tam skončil těsně druhý (a ještě čtyřikrát dojel v první desítce). Právě tato nevšední bilance asi nejlépe vypovídá o jeho potenciálu. Kdyby býval zvedl nad hlavu onu těžkou dlažební kostku, coby trofej slavného „Pekla severu“, zařadil by se mezi nesmrtelné.

Ve vlčí smečce

11 let (2011–2022) odsloužil ve slavné „vlčí smečce“, v jedné z nejlepších stájí světa Quick-Step. Skoro třicetkrát dojel v klasikách do první desítky.

Já sám rozhodnu, kdy opustím scénu.
Zdeněk Štybar o konci své kariéry

Musel překonávat vážné zdravotní problémy. Když chtěl v roce 2014 obhájit titul na Eneco Tour, narazil ve čtvrté etapě poblíž cíle do ocelových bariér a těžce se zranil. Zlomil si čelist a přišel o přední horní zuby. Těžce se z toho vzpamatovával, ale nakonec se vrátil ještě o chlup silnější.

Naposledy se dobře umístil v roce 2021 – dojel pátý na E3 Saxo Bank Classic a sedmý v silničním závodě MS. Potom začínal mít větší a větší problémy udržet se s nejlepšími. Quick-Step mu neprodloužil smlouvu, a tak odjezdil rok 2023 v týmu Jayco-ALULa. Ani tam to nešlo, jak by si představoval, ale nakonec plnil aspoň roli mentora. Nejdřív lékaři zjistili problémy s arytmií, pak s průtokem krve do nohy. Nejdřív šel na drobný srdeční zákrok a loni se podrobil operaci endofibrózy ilické (kyčelní) tepny.

Tohle ho i jeho situaci přesně charakterizuje: „Není zas tolik důvodů se někde vznášet. Asi mě v tom vychovali rodiče. Jsem, jaký jsem. Člověk si v životě projde různými fázemi, takže není důvod vlát někdo v oblacích, protože se to může každý den změnit,“ řekl před časem webu irozhlas.cz.

Nikdy žádné skandály, rozpory, negativa nebo velké emoce. Jen trénink, dřina a snaha vidět budoucnost realisticky a spíš pozitivně.

„Já rozhodnu, kdy opustím scénu,“ uvedl loni, když řešil, co bude dál. A tak se nakonec rozhodl. Asi to není odchod, jaký si představoval, ale je realista.

Letošní cyklokrosová sezona tak znamená konec kariéry. Na posledních velkých závodech zdaleka nekončil mezi posledními. Ve slavném Hoogerheide dojel na slušném 27. místě. Teď nastoupí na MS světa k úplně poslednímu závodu.

Reklama

Doporučované