Hlavní obsah

Nezajímají mě obvinění. Superhvězdy budeme kupovat dál, říká saúdský princ

Foto: Profimedia.cz

Muhammad bin Salmán.

Reklama

Saúdští Arabové hodně investovali do fotbalu a dalších sportů. Stejně jako Katar ale čelí kritice, že jde jen o snahu zlepšit pošramocenou pověst v očích západní veřejnosti.

Článek

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán v rozhovoru pro Fox News řekl, že ho obvinění z takzvaného sportswashingu nezajímají.

Sportswashingem se označuje praxe, kdy se různé režimy pokoušejí využít popularity a přitažlivosti sportu ke zlepšení své pověsti ve světě.

Saúdskoarabský veřejný investiční fond (PIF) loni vlastnicky převzal tým anglické Premier League Newcastle United a významně pronikl i do dalšího globálního sportu – golfu. Založil společnost LIV Golf.

Princ: Sport zvyšuje HDP

„Pokud mi sportswashing zvýší HDP o jedno procento, pak v něm budeme pokračovat,“ řekl bin Salmán Fox News v prvním rozhovoru, který poskytl plně v angličtině.

Bin Salmán na konkrétní otázku, jak se cítí ohledně tohoto termínu, odpověděl: „Je to pro mě velmi důležité. Nezajímají mě obvinění. Mám jednoprocentní nárůst HDP ze sportu a usiluji o dalších 1,5 procenta. Říkejte si tomu, jak chcete, ale my toho cíle dosáhneme.“

Saúdská Arábie čelí tlaku Západu kvůli opakovanému porušování lidských práv. V loňském roce bylo například za jediný den popraveno 81 mužů. Země také porušuje práva žen, kriminalizuje homosexualitu a omezuje svobodu slova.

Její mezinárodní postavení ke všemu vážně poškodila vražda Džamála Chášukdžího v roce 2018. Chášukdží byl saúdskoarabský novinář žijící ve Spojených státech a významně kritizoval vládu Saúdské Arábie.

Podle bojovníků za lidská práva saúdskoarabská vláda využívá sport k odvrácení pozornosti od dlouhodobých problémů. Saúdskoarabské úřady však tato obvinění odmítají. Tvrdí, že investice do sportu jsou klíčovou součástí strategie Vize 2030, píše deník The Guardian.

Tento přístup je podle prince základem země pro to, aby se stala jednou z deseti nejlepších turistických destinací na světě.

„Když chcete diverzifikovat ekonomiku, musíte pracovat ve všech odvětvích: těžba, infrastruktura, výroba, doprava, logistika, to vše. Součástí toho je cestovní ruch, a pokud chcete rozvíjet cestovní ruch, součástí toho je kultura a součástí toho je sportovní odvětví,“ uvedl bin Salmán v rozhovoru.

Z Evropy do Saúdské Arábie

Příklad velkých hvězdy, které opustily evropský fotbal

  • Cristiano Ronaldo
  • Odkud: Manchester United. Kam: Al-Nassr
  • Karim Benzema
  • Odkud: Real Madrid. Kam: Al-Ittihad
  • Neymar
  • Odkud: PSG. Kam: Al-Hilal
  • Sadio Mané
  • Odkud: Bayern Mnichov. Kam: Al-Nassr

Princ tvrdí, že význam cestovního ruchu pro saúdskoarabskou ekonomiku výrazně vzrostl od jeho nástupu k moci. „Vidíme, že dříve se cestovní ruch podílel na saúdskoarabském HDP třemi procenty, nyní se číslo zvedlo na sedm. Sport dříve představoval 0,4 %, nyní je to 1,5 %. Jde tudíž o hospodářský růst, jsou to pracovní místa, zábava a cestovní ruch,“ sdělil saúdskoarabský princ.

Hodnota majetku státního investičního fondu této země se odhaduje na 620 miliard dolarů, připomíná turecký Daily Sabah. Předseda představenstva Newcastle United Jásir al-Rumaján je zároveň guvernérem PIF, který ovládá bin Salmán.

Saúdská Arábie bude v prosinci hostit MS ve fotbale klubů, což je poprvé, kdy se zde koná takto významná akce FIFA. Očekává se, že poté se bude země ucházet o pořádání MS ve fotbale v roce 2030 nebo 2034.

PIF převzal kontrolu nad čtyřmi saúdskoarabskými špičkovými kluby Al-Ahli, Al-Hilal, Al-Ittihad a Al-Nassr, které v poslední době získaly výrazné hráče z Evropy, včetně Cristiana Ronalda a úřadujícího držitele Zlatého míče Karima Benzemy.

Reklama

Související témata:
Sportswashing

Doporučované