Hlavní obsah

Katarští šejkové chtějí k PSG přidat podíl v klubu z Premier League

Foto: Profimedia.cz

Šéf fotbalového klubu Paris Saint-Germain Násir Chelajfí.

Reklama

Společnost Qatar Sports Investments údajně projevila zájem o podíl v klubu Tottenham Hotspur, ale spekuluje se i o dalších klubech z Premier League.

Článek

Katarští majitelé fotbalového klubu Paris Saint-Germain chtějí rozšířit své fotbalové portfolio o klub z anglické Premier League. Spekuluje se o koupi podílu v londýnském klubu Tottenham Hotspur.

Katarská společnost Qatar Sports Investments (QSI), spojená přímo s vládním ministerstvem financí, má zájem o podíl v Tottenhamu. Podle listu The Telegraph na to mimo jiné poukazují nedávné schůzky šéfa katarské společnosti Násira Chelajfího s prezidentem Spurs Danielem Levym.

Zdroje blízké Levymu údajně tvrdí, že se dvojice setkala pouze v přátelském duchu a neprobíhaly žádné diskuse „ohledně klubu“. Jiní zasvěcení však naznačili, že toto téma může být nyní na pořadu dne, protože Qatar Sports Investments zvažuje koupi menšinového podílu v jistém klubu z Premier League.

Temná strana úspěchu Manchesteru City

Podle mnohých je Manchester City nejlepší fotbalový klub na světě. Objektivně je tím nejdražším. Movitý Mansúr neváhal do klubu napumpovat obří investice, ale také poměrně závažně porušit nejrůznější pravidla. Zatím beztrestně.

Podle listu se znalci z oboru domnívají, že Tottenhamu byla předložena nabídka nepřevyšující miliardu liber (cca 27 mld. korun) za 25% podíl v klubu. Podle dalšího zdroje obeznámeného se situací je příliš brzy na to říci, zda Katar nyní požádá o formální rozhovory s Tottenhamem, avšak v nadcházejících měsících může Evropa od QSI očekávat „strategické akvizice, které budou velmi odvážné“.

„Během Vánoc a Nového roku tu byl tlak ze strany vyššího managementu, abychom do toho v QSI skutečně šlápli,“ uvedla zasvěcená osoba. Podle listu The Sun by Katařané mohli mít kromě Tottenhamu zájem o podíl v Liverpoolu nebo v Manchesteru United. Je známo, že majitelé obou těchto fotbalových gigantů hledají investory nebo kupce pro své kluby.

Soutěžní a vlastnická pravidla UEFA by však šejkům zakazovala vlastnit podíl vyšší než 30 % v jakémkoliv klubu soutěžícím s PSG v Lize mistrů. Případný nákup by byl tedy omezen na menšinovou investici, protože UEFA je i nadále proti soupeření týmů pod stejným vlastnictvím v evropských soutěžích.

Poslechněte si nový díl podcastu Nosiči vody

O problémech londýnské Chelsea, ale i o nových tvářích pražské Sparty diskutují Luděk Mádl, Jaromír Bosák a Karel Tvaroh.

Katarská společnost nemá zájmy jen v pařížském velkoklubu, loni v říjnu QSI koupila 22% podíl v portugalském klubu SC Braga za zhruba 90 milionů liber (cca 2,4 mld. korun).

Společnost se sídlem v Dauhá si však od té doby nastavila vyšší ambice, aby mohla konkurovat arabským majitelům Manchesteru City, jejichž fotbalové impérium čítá přes deset klubů. Před mistrovstvím světa byl o investice do Premier League minimální zájem, ale nyní se zdá, že se nálada změnila.

„Možná to není Tottenham, ale může být,“ uvedla zasvěcená osoba ohledně potenciálního zájmu Katařanů o Spurs. Chelajfí, jenž je také prezidentem Evropské klubové asociace (ECA), prý během setkání s Levym vystupoval pouze ve své roli v QSI, nikoli jako šéf ECA.

Přestože na oficiální úrovni zatím Katařané žádnou nabídku nepodali a Tottenham popírá, že by proběhly jakékoliv rozhovory o případných investicích, majitele Spurs Joea Lewise by vyhlídka na nové investice mohla oslovit. Trenér Antonio Conte totiž soustavně usiluje o výraznější finanční podporu, aby klub udržel na horních příčkách ligové tabulky. Aby mu vyhověl, vložil Lewis v květnu do klubu dalších 150 milionů liber.

Reklama

Související témata:

Doporučované