Hlavní obsah

Ruskou krasobruslařku „dopovali“ od 13 let, zjistil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Kamila Valijevová.

Reklama

Podle zjištění soudu bylo ruské krasobruslařce Kamile Valijevové od 13 do 15 let podáváno až 56 různých typů léků a doplňků stravy. Krasobruslařka má od roku 2021 čtyřletý zákaz soutěží za doping.

Článek

Sportovní arbitrážní soud odhalil, že ruské krasobruslařce Kamile Valijevové bylo od ledna 2020 do prosince 2021 podáváno až 56 druhů léků a výživových a dietních doplňků, informuje server BBC. V době, kdy toto začalo, bylo Kamile 13 let.

Žádné z těchto doplňků aktuálně nejsou na zakázaném seznamu Světové antidopingové agentury (WADA).

Valijevové soud udělil čtyřletý zákaz účastnit se soutěží poté, co se u ní v prosinci 2021 krátce před zimními olympijskými hrami prokázal doping léky na srdce. Soud nyní vydal dokument, který popisuje i další léky, které mladé krasobruslařce předepisovali lékaři z Ruské federální lékařské a biologické agentury (FMBA).

Šetření Ruské antidopingové agentury (Rusada) v prosinci 2021 tvrdilo, že krasobruslařka za pozitivní test na doping žádnou vinu nenese. Stalo se tak předtím, než soud vyhověl odvolání WADA a její vinu uznal. „Doping dětí je neodpustitelný,“ reagovala organizace.

K novým zjištěním se v úterý vyjádřil šéf WADA Olivier Niggli. „Je jasné, že tento případ je nepříjemný, protože bylo zvoleno raději obětovat sportovkyni než indikovat toho, kdo jí s dopingem pomáhal,“ řekl.

O Kamile Valijevové

Těžko vám nejskloňovanější dopingový skandál her v Pekingu mohl uniknout. Kamila Valijevová, patnáctiletý ruský supertalent, který skáče čtverné skoky, jako by to vůbec nic nebylo, a ještě u toho působí ladně jako Odetta z Labutího jezera, je v hledáčku vyšetřovatelů…

Reklama

Související témata:

Doporučované