Hlavní obsah

MOV stále mlčí. Ruska podezřelá z dopingu ale dál trénuje

Foto: Profimedia.cz

Ve čtvrtek dopoledne se krasobruslařka i přes podezření na doping dostavila na svůj plánovaný trénink.

Reklama

Ruská krasobruslařka měla údajně pozitivní test na trimetazidin, který se běžně využívá k léčbě anginy pectoris a pomáhá krevnímu oběhu. Od roku 2014 je na seznamu zakázaných látek. Oficiálně žádné podrobnosti potvrzené nejsou.

Článek

Patnáctiletá Kamila Valijevová je součástí týmu Ruského olympijského výboru, který v pondělí na zimních olympijských hrách v Pekingu získal zlato v týmovém krasobruslení. Valijevová vyhrála krátkou i volnou jízdu a stala se první ženou, která na olympijských hrách zvládla čtverný skok.

Slavnostní předávání medailí v této disciplíně bylo ovšem odloženo kvůli blíže nespecifikované „právní konzultaci“. Mezinárodní olympijský výbor k podrobnostem dál mlčí.

Ruská média ve středu informovala o tom, že Valijevové vyšel pozitivní test na zakázanou látku. Podle deníků Kommersant a RBC se přitom mělo jednat o trimetazidin, který se běžně využívá k léčbě anginy pectoris a pomáhá krevnímu oběhu.

Podle serveru CNN není jasné, kdy přesně byl test proveden. Novináři z ruského RBC ovšem tvrdí, že vzorek byl odebrán před tím, než Valijevová minulý měsíc vyhrála mistrovství Evropy v Estonsku.

Pozitivní výsledek by mohl stát Rusko týmové zlato a ohrozit také účast Valijevové v individuálním závodě, který začíná příští týden. Zda bude smět ruská favoritka dále soutěžit, zatím zůstává nejasné. V trénování ovšem pokračuje.

Ve čtvrtek v jedenáct hodin pekingského času se dostavila na svůj plánovaný trénink. Doprovázela ji její trenérka Eteri Tutberidzeová. Na dotazy novinářů, kteří čekali ve smíšené zóně, kde probíhají rozhovory se sportovci po soutěžích, nereagovala.

K podezření z dopingu se nevyjádřil ani vedoucí ruské výpravy, která vystupuje pod názvem Ruský olympijský výbor kvůli dřívějšímu porušování antidopingových pravidel. Podle informací agentury Reuters měl vypnutý telefon a jeho pekingská kancelář byla zamčená. Ruský olympijský výbor ve středu odmítl pozitivní test komentovat.

Na otázky zatím neodpověděl ani Mezinárodní olympijský výbor (MOV). „V tuto chvíli je to pouze spekulace… Musíme trpělivě čekat, až se tento případ nějak uzavře,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci mluvčí MOV Mark Adams s tím, že dosud není jisté, kdy proběhne předávání medailí. Sportovce požádal o trpělivost.

Nezletilá krasobruslařka

Řešení případu ale dosti komplikuje fakt, že je Valijevové pouhých patnáct let. Podle kodexu Světové antidopingové agentury WADA mají být sportovci, kteří pravidla porušili, veřejně jmenováni, na osoby mladší 18 let se to ovšem nevztahuje. V případě zveřejnění informací o nezletilých je nutné nejprve posoudit okolnosti případu.

Bývalý ředitel agentury WADA David Howman pro Reuters uvedl, že k testování nezletilých je třeba souhlas rodičů. „Je velmi neobvyklé, aby pozitivní test vyšel mezi soutěží a medailovým ceremoniálem. Obvykle by byl sportovec v takové pozici okamžitě diskvalifikován, ale to se zde nestalo,“ uvedl Howman.

Trimetazidin, který Valijevová podle ruských médií použila, zvyšuje průtok krve do srdce a omezuje rychlé výkyvy krevního tlaku. Ve Spojených státech jeho užívání není schválené. Od roku 2014 je na seznamu zakázaných látek agentury WADA.

Není jasné, zda ruská krasobruslařka požádala o výjimku pro terapeutické použití nebo zda měla v minulosti problémy se srdcem, píše Time.

„Není to lék, který byste si vzali náhodou, není to něco, co by vám bylo běžně předepsáno a není to něco, co byste očekávali, že bude předepsáno patnáctiletému dítěti,“ okomentoval pozitivní test Howman.

Podle kardioložky Sadiyi Khanové by mohl být trimetazidin u zdravého člověka použit ke zvýšení průtoku krve nad normální úroveň, což by sportovkyni mohlo pomoci trénovat déle a efektivněji. „Je to teoretická výhoda,“ upozorňuje ovšem lékařka. „Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o tom, že by to mělo nějaký význam.“

V Rusku, kde platí krasobruslení za velmi prestižní sport, se mezitím Valijevové zastávají. Prominentní ruský novinář Vasilij Konov bez udání zdroje informace uvedl, že vzorek, o kterém se mluví, byl odebrán před dvěma měsíci. Trimetazidan se navíc podle něj objevil pouze v minimálním množství a sportovci ve výkonu nijak nepomáhá. „Nechte Kamilu na pokoji,“ vyzval na sociálních sítích, kde se jí zastala také například bývalá ruská párová krasobruslařka Taťjana Volosožarová.

Ruští olympionici v Pekingu soutěží pod hlavičkou Ruského olympijského výboru. Pod názvem své země a vlastní vlajkou nemohou sportovci vystupovat kvůli rozsáhlému státem sponzorovanému dopingu na olympijských hrách v Soči v roce 2014.

Reklama

Doporučované