Hlavní obsah

První podezření na doping v Pekingu. Krasobruslaři nevědí, kdy obdrží medaile

Foto: Profimedia.cz

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová, současná světová rekordmanka v krátkém programu žen, volné jízdě a celkovém bodování.

Reklama

Předávání medailí za krasobruslení smíšených družstev mělo být původně v pondělí. Od té doby byla ceremonie odkládaná, její termín zůstává nejasný. Podle portálu InsideTheGames je nejspíš důvodem doping v ruském týmu.

Článek

Tým Ruského olympijského výboru (ROC) získal v pondělí zlato v týmové soutěži krasobruslení smíšených družstev. ROC zakončil týmovou soutěž s celkovým počtem 74 bodů, stříbro získaly Spojené státy a bronz Japonsko.

Slavnostní předávání medailí v týmové soutěži krasobruslení bylo odloženo kvůli blíže nespecifikované „právní konzultaci“, uvedl ve středu podle agentury Reuters Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Sportovní portál InsideTheGames (ITG) informoval, že zpoždění při předávání medailí mohlo souviset s údajným pozitivním dopingovým nálezem u ruských krasobruslařů. Britský The Guardian k tomu s odkazem na své zdroje uvedl, že test ukázal látku, která nezlepšuje sportovní výkon.

Ceremonie byla původně přesunuta z pondělí na úterý večer, poté byla odložena na neurčito. Podle ITG se problém týká dopingového testu provedeného ještě před začátkem zimních olympijských her v Pekingu.

„V krátké době nastala situace, která vyžadovala právní konzultaci. Můžete se vsadit, že děláme vše pro to, aby se tato situace co nejdříve vyřešila. Nemohu vám sdělit žádné další podrobnosti, ale uděláme vše, co bude v našich silách,“ uvedl mluvčí MOV Mark Adams a dodal, že ceremoniál se uskuteční co nejdříve.

Rusky po odkladu nepřišly na trénink

Žádné další podrobnosti odkladu tak prozatím nejsou známy. To podle agentury Reuters jen přispívá k otázkám, které vyvstaly poté, co se čtyři ruské krasobruslařky, včetně patnáctileté hvězdy Kamily Valijevové, nedostavily na trénink.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že s komentářem počkají na oficiální prohlášení. „Zatím jsme neslyšeli žádná oficiální prohlášení a podle nich budeme soudit, protože v současné době vycházíme pouze z mediálních zpráv. Měli bychom počkat buď na vysvětlení od sportovních činitelů, nebo od MOV,“ řekl Peskov podle agentury TASS na každodenním brífinku.

Valijevová vyhrála krátkou i volnou jízdu a stala se první ženou, která na olympijských hrách zvládla čtverný skok. Respektive během volné jízdy předvedla hned tři. První dva skoky Valijevová zvládla s lehkostí, ale při třetím spadla.

„Bylo to docela ohromující. Byla jsem hodně nervózní, ale jsem ráda, že se mi podařilo dobře provést všechny své prvky. Předvést se s takovým týmem znamená všechno. Všichni jsme odvedli tak dobrou práci. Jsem na svůj tým velmi hrdá,“ řekla Valijevová pro CNN.

„Tlak na mě trochu doléhá, protože je to moje první sezóna mezi dospělými bruslaři. Věřím, že se s tím vyrovnávám, a někdy mě to dokonce žene dopředu. Pomáhá mi to,“ dodala.

V mužské dvouhře reprezentoval Rusko Mark Kondratjuk, v soutěži dvojic bruslili Anastasia Mišinová a Aleksandr Galliamov, v tanci na ledě Viktorija Sinicinová a Nikita Kacalapov. Kondratjuk obsadil třetí místo v krátkém závodě a druhé místo ve volné disciplíně.

Mišinová a Galliamov zvítězili ve volné jízdě a v krátké jízdě obsadili druhé místo. Sinicinová a Katsalapov skončili v obou disciplínách druzí.

Ruští sportovci startují v Pekingu jako reprezentanti ROC, nikoli své země, a to právě kvůli dopingovým sankcím. Olympionici tak nesmí vystupovat pod ruskou vlajkou nebo jim nesmí hrát ruská hymna.

Zimní olympijské hry 2022 se v Pekingu konají od 4. do 20. února. Po Letních olympijských hrách 2008 jde o druhou olympiádu pořádanou v čínském hlavním městě. Navíc jde o první město, které hostilo jak letní, tak i zimní olympijské hry.

Reklama

Doporučované