Hlavní obsah

Rusové a Bělorusové mohou soutěžit na olympiádě, rozhodl MOV

Foto: Shutterstock.com

Příští olympijské hry bude hostit Paříž. Ilustrační fotografie.

Reklama

Mezinárodní olympijský výbor zavrhl diskutovaný návrh o plošném zákazu účasti ruských a běloruských sportovců na OH 2024. Vybraným atletům umožní startovat. Budou ale soutěžit pod neutrálním týmem a nesmějí podporovat válku.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v pátek rozhodl, že někteří ruští a běloruští sportovci budou moci startovat na olympijských hrách v Paříži v roce 2024. Zavrhl tak možnost plošného zákazu účasti ruských reprezentantů kvůli invazi na Ukrajinu.

„Výkonná rada MOV rozhodla, že individuální neutrální sportovci, kteří se kvalifikovali prostřednictvím stávajících kvalifikačních systémů mezinárodních federací, budou prohlášeni za způsobilé startovat na olympijských hrách 2024 v Paříži,“ uvedl výbor v prohlášení.

Nyní je na rozhodnutí sportovních svazů, aby posoudily a prosadily neutrální status pro jednotlivé sportovce. Mělo by se jednat o lidi, kteří nepodporovali aktivně válku a nemají smlouvy s vojenskými nebo státními bezpečnostními agenturami. To by mělo platit i pro doprovodný personál.

Atletům by pak měl být udělen neutrální status, což by znamenalo, že ruští a běloruští sportovci budou soutěžit bez národních symbolů. Při nástupu například nebudou mít svoji vlajku, hymnu, ale ani národní barvy. Sportovci proto budou vystupovat v neutrálním oblečení pod neutrálním symbolem.

Politicky neutrální olympiáda?

Organizátoři olympiády tvrdí, že sport by měl stát mimo politiku. Mluvčí pro Peking 2022 ale vybočila z řady. Porušování lidských práv mezi ujgurskou populací odmítla jako lži a trvala také na tom, že Tchaj-wan je součástí Číny.

MOV dále upozorňuje, že státní symboly Běloruska a Ruska nebudou po celé konání her nikde ukazovány. Mezi zakázané symboly patří i písmeno Z, které je vnímáno jako podpora ruské agresi na Ukrajině. Za nepřípustné se pak podle MOV bere i tweetováni tohoto nenávistného symbolu.

Mírového poslání olympijského hnutí

Podle vyjádření MOV by z 4600 sportovců z celého světa, kteří se dosud kvalifikovali na letní hry, soutěžilo jen osm Rusů a tři Bělorusové. Pro srovnání, do Paříže 2024 se doposud kvalifikovalo více než 60 ukrajinských sportovců.

Rusko má i nadále zákaz účasti v kolektivních sportech. Přesto se ale v posledním roce objevují určitá zmírnění, která umožňovala návrat Rusů a Bělorusů jako neutrálních sportovců.

MOV ale ujišťuje, že neutrální sportovci budou přesto podléhat stejný pravidlům a musejí dodržovat předpisy platné na olympijských hrách, včetně těch antidopingových. Zmiňuje i to, že musejí respektovat „mírového poslání olympijského hnutí“. Na hry jsou pozváni jen sportovci, nikoliv vládní nebo státní úředníci.

Kdy se uskuteční další olympijské hry?

Letní olympijské hry
RokMěsto
2024Paříž
2028Los Angeles
2032Brisbane
Zimní olympijské hry
RokMěsto
2026Milán - Cortina d’Ampezzo

Sportovci a představitelé Ukrajiny včetně prezidenta Volodymyra Zelenského opakovaně vyzývali MOV, aby Rusko a Bělorusko z olympiády zcela vyloučil kvůli invazi, která začala v únoru 2022.

MOV nyní znovu potvrdil závazek celého olympijského hnutí pomáhat ukrajinským sportovcům všemi možnými způsoby, aby se na olympijských hrách v Paříži 2024 a zimních olympijských hrách v Miláně 2026 představil silný ukrajinský tým.

Jako důkaz pak MOV ztrojnásobil svůj Fond solidarity pro Národní olympijský výbor Ukrajiny, nyní by měl činit 7,5 milionu dolarů. Peníze z něj by měly jít na to, aby Ukrajinci mohli nadále trénovat a účastnit se soutěží, mimo jiné prostřednictvím cestování, tréninkových zařízení, ubytování, vybavení či oblečení.

Reklama

Doporučované